RECENZIJA: Royal Blood "How Did We Get So Dark?"

© Publicitātes foto

Šā brīža veiksmīgākā jaunā britu grupa un viena no “karstākajām” rokgrupām visā pasaulē “Royal Blood” izdevusi savu otro albumu un šobrīd vago Eiropas lielākās koncertskatuves, saņemot sajūsminātas atsauksmes no visiem iespējamajiem mūzikas speciālistiem un klausītājiem – šo blici redzējušie saka, ja kāds viņus tūlīt nedabūs uz Latviju, tad var būt par vēlu, jo jau pēc dažiem gadiem “Royal Blood” maksās tikpat, cik šobrīd “Foo Fighters”… Interesantākais, ka enerģisko “garage rock” ar blūzroka piešprici izpildošajā grupā ir tikai divi vīri – vokālists un basģitārists Maiks Kers, kā arī bundzinieks Bens Tetčers.

Apskatnieks pirmoreiz ar šīs rokgrupas daiļradi saskārās pirms dažiem gadiem “Radio SWH” ēterā. Andris Freidenfelds, kurš tolaik vēl nebija fredozaurs, bet vienkārši Fredis, to bija kaut kur padzirdējis un tā sajūsminājies, ka “uzlika mīksto” radio formātam un uzlika itin paskarbo “Royal Blood” rīta programmas ēterā. Šis duets izveidots 2013. gadā, un jau pēc gada nāca klajā tā debijas albums “Royal Blood”, kuram bija sensacionāli panākumi: tas kļuva par vislabāk pārdoto britu rokgrupas debijas albumu pēdējos trīs gados, sasniedzot pirmo vietu Apvienotās Karalistes topā un ierindojoties Top 20 kopumā divpadsmit valstīs. Grupa saņēma uzaicinājumu uzstāties kopā ar “Foo Fighters”, par to labus vārdus teica ģitārists Džimijs Peidžs no “Led Zeppelin” un citas muzikālās slavenības, albums saņēma atzinīgas atsauksmes no tādiem prestižiem izdevumiem kā “Kerrang”, “NME” un “Q”, mūziķi saņēma veselu grēdu ar balvām utt.

“How Did We Get So Dark?” skaņdarbi vispirms tika ierakstīti instrumentāli ierakstu sesijās Braitonā, Holivudā, Losandželosā un Nešvilā, pēc tam pērn novembrī Maiks un Bens kopā ar producentu Džoljonu Tomasu pavadīja sešas nedēļas kādā studijā Briselē, kas esot izskatījusies pēc ēstuves Ņujorkā, kas dekorēta ar dažādiem antīkiem priekšmetiem, bet beigu detaļas pieslīpētas pabeigtas Londonā ar debijas albuma producentu Tomu Dalgetiju. Rezultāts - desmit jaunas dziesmas un neapšaubāma pirmā vieta britu topā.

PAR. Lai gan apskatnieks vienmēr skeptiski raudzījies uz dažādiem “vaitstraipiem” un viņiem līdzīgajiem minimālistiskā roka pārstāvjiem, šis nu ir tas gadījums, kad mūsu priekšā ir patiešām izdevies albums. “Royal Blood” stilu varētu salīdzināt ar “Queens Of The Stone Age” skanējumu, tikai šiem slavenajiem vīriem teicami hiti padodas tikai laiku pa laikam, bet abiem “Royal Blood” jaunuļiem ideju ir pārpārēm un enerģijas - vēl vairāk. “How Did We Get So Dark?” var mierīgi klausīties no A līdz Z, bet, ja nu kādu dziesmu tomēr jāizceļ, tad pirmais trijnieks būtu “I Only Lie When I Love You”, “Lights Out” un “Hole In Your Heart”, bet uzreiz aiz tā - “Where Are You Now?” un “Sleep”. Un vispār - kā kaut ko tādu var dabūt gatavu divatā?!

PRET. Pat nav nekā iebilstama. Kritiku par “Royal Blood” varētu paust vienīgi kaimiņi, jo šis albums ir jāklausās uz pilnu klapi.

*Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.