NEDĒĻAS NOGALĒ: Un atkal – uz "Positivus"!

NO PUTNA LIDOJUMA. Positivus Festival teritorija izskatās iespaidīgi – gan no iekšienes, gan no augstumiem © Foto: Jānis DUNKURS

Šīs nedēļas nogalē jau vienpadsmito reizi norisināsies Baltijas valstīs lielākais un ietekmīgākais mūzikas festivāls Positivus. Nav šaubu, ka arī šogad Salacgrīvas Zvejnieku parkā pulcēsies daudzdesmit tūkstoši apmeklētāju.

Jau pērn Positivus Festival programma lielākoties lika neizpratnē paraustīt plecus - šķita, ka jubilejas reizē organizatori papūlēsies uz Latviju atvest kādu tādu vārdu, no kura pieminēšanas vien visiem mutes paliktu vaļā, taču tā nebija, bet šogad ir vēl bēdīgāk. Pat grūti pateikt, ko no trīs dienu ilgā piedāvājuma pieteikt kā hedlaineru - senilos Pixies, šeit jau vairākas reizes redzēto Eliju Goldingu, perspektīvos The Lumineers, alternatīvā roka apvienību Maximo Park vai kādu citu. No potenciālajiem festivāla apmeklētājiem arī šogad kaut kā nav dzirdēti sajūsmas saucieni, ka beidzot, beidzot ir klāt Positivus - lielākoties drīzāk valda tāda kā nolemtības sajūta, sak, tā īsti braukt jau nemaz negribas, bet ko darīt, visi taču brauc…

Publicitātes foto

Iesākums ar baložiem

Positivus Festival risināsies no 14. līdz 16. jūlijam, tā norisēm tiks atvēlētas piecas skatuves. Zvejnieku parkā derētu ierasties jau piektdien pusčetros, kad uz Nordea skatuves kāps Baložu pilni pagalmi - nemaz jau tik bieži šī underground blice neuzstājas. No latviešiem pirmajā dienā uzmanību noteikti vajadzētu pievērst īpatnējam projektam Ezeri, jaunajam Chris Noah jeb Kristam Indrišonokam un grupai Bandmaster (repere Viņa, DJ Rudd un Andis Ansons) - šī trijotne muzicēs uz Palladium skatuves, tiesa, pēdējie gan vēlu (vai agri), ap pusdiviem naktī. No pazīstamākajiem māksliniekiem piektdien uzstāsies Cigarettes After Sex, Nothing But Thieves, Grandmaster Flash, Maximo Park un Pixies.

Bostoniešu ambientā popgrupa Cigaretttes After Sex pie mums ir diezgan cienīta. «Romantika bez banalitātēm, kopā būšana bez noteikumiem - Cigarettes After Sex piedāvā ilūzijas un nojausmas, kā arī spēju mīlēt. Vienkāršās un nedaudz dūmakainās melodijas apvienojumā ar androgīni nekatro vokālu ir īstās, kurās sastapt sevi,» - šādas atziņas paustas Positivus Festival mājaslapā. Par alternatīvā roka grupu Nothing But Thieves lasīta šāda interesanta tēze: ja tās vokālists Konors Meisons būtu sieviete, tad tā būtu Adele... Amerikānis Grandmaster Flash savu darbību uzsācis jau 70. gados, līdz ar to, sitot pie krūts, var dēvēt sevi par vienu no hiphopa pamatlicējiem, kas, protams, ir pamatīgs pārspīlējums. Arī rokapvienība Maximo Park uz skatuves ir jau gadu gadiem, pēdējo gadu ierakstos gan sākuši savai mūzikai pievienot arī elektroniku, tā radot mūsdienīgu un aizraujošu mūziku, kas vienlīdz tuva gan zvērinātiem roka piekritējiem, gan indī cienītājiem un elektroniskās skaņas adeptiem. Nu, bet par Pixies gan it kā visiem visam vajadzētu būt skaidram - leģendāra grupa, kas pastāv jau kādus trīs gadu desmitus. Starp citu, pikšu jaunākais studijas albums Head Carrier ir datējams ar 2016. gada septembra beigām, tātad būs arī kādi svaigumi no šo amerikāņu frontes.

Ballējam, neguļam!

Sestdiena. Jau ierasti galvenā visu festivālu diena. Neilgi pēc pusdienlaika uz Nordea skatuves kāps lietuvietis Daddy Was A Milkman - pērn viņš uzstājās Palladium koncertzālē un atstāja visai labu iespaidu. No mūsējiem skaļākie vārdi šajā dienā būs Dzelzs vilks un DaGamba - lai cik arī bieži šīs grupas nebūtu dzirdētas, dzīvajā tās klausāmas vēl un vēl. Uz galvenās skatuves divi mākslinieki rada interesi no tā viedokļa, ka tie ir plašākai auditorijai gandrīz nezināmi - amerikāņu reperu brāļu duets Rae Sremmurd («Dauzonīgi, enerģiski, aktuāli un pārsteidzoši - īsta mūzika īstām ballītēm.») un amerikāņu džeza saksofonists Kamasi Vašingtons («Viņa radītās melodijas izceļas ar nepārspējamu vieglumu, inteliģenci un oriģinalitāti.»). Šī vakara trumpī gan tiek likta popmūzikas dziedātāja Elija Goldinga, kura gan nekādas novitātes piedāvāt nespēs - viņa te jau ir bijusi. Interesantāka varētu būt kanādiešu new wave grupa Austra ar latviešu izcelsmes solisti Keitiju Stelmanis priekšplānā - šī komanda uzstāsies akurāt pirms Goldingas, bet uz otrās lielākās skatuves. Tiesa, šī grupa pie mums arī jau ir viesojusies, taču Austra vienmēr ir spējuši piedāvāt interesantu priekšnesumu. «Īpašs spēks ir vokālistes klasiski skolotā, operas cienīgā kristāldzidrā balss, kas apvienojumā ar tumšiem un pulsējošiem elektroniskās mūzikas ritmiem rada hipnotizējošu atmosfēru. Dramatiski, efektīvi un spilgti - Austra ir grupa, ko nav iespējams nepamanīt,» vēsta organizatori.

Noslēguma spēcīgie akordi

Noslēgumā - svētdiena, kad daudzi jau aizbraukuši mājās, bet citi vēlētos to izdarīt, taču nav pārvietoties spējīgi. Taču dīvainā kārtā pēdējās dienas programma ir gana pievilcīga, lai Salacgrīvā uzkavētos arī ilgāk. Pat uz Dabas skatuves risināsies interesanti notikumi: Tīna Šipkēvica, Mārcis Auziņš un finālā visam grupa Sūdi - kā nu Positivus bez tradicionālajiem Sūdiem! Uz Palladium skatuves uzstāsies Satellites LV un Mesa, uz otrā steidža - Pienvedēja piedzīvojumi, latvju mūzikas piedāvājums svētdien būs ļoti interesants. Galvenās darbojošās personas gan, protams, būs ar Rietumu pierakstu: Jose Gonzales, The Lumineers, Mew un AltJ. Hosē Gonsaless, zviedru dziesminieks ar argentīniešu saknēm, uzstāsies kā solo mākslinieks, «ļaujot ar smeldzīgi pozitīvajām melodijām ielūkoties savā dvēselē, kurā saticies skandināvu skarbums un latīņamerikāņu kaislības». Dāņu alternatīvā roka apvienība Mew pie mums vienmēr bijusi cieņā: progresīvā roka iezīmes, kas atdzīvina indī noskaņas, čupa ar instrumentiem, tostarp arfas un tamtami. The Lumineers piedāvā kaut ko līdzīgu folkrokam - grupa par debijas albumu tika nominēta Grammy divās nominācijās, savukārt pirms gada izdotais otrais albums Cleopatra uzreiz nonāca pasaules mūzikas topu augšgalā. Positivus noslēgsies ar britu indīroka pārstāvjiem AltJ, kuriem jau viņu debijas albums An Awesome Wave sagādāja prestižo Mercury balvu, kā arī vairākas nominācijas Brit Awards, tostarp par Gada grupu. Arī nākamais albums This Is All Yours uzlidoja britu topa pirmajā vietā - panākumiem netraucēja pat sastāva izmaiņas.

Šis gan ir tikai neliels ieskats Positivus Festival piedāvājumā - kopumā šajās trīs dienās uzstāsies aptuveni 90 izpildītāju, dīdžeju un grupu. Šī festivāla skaistums slēpjas apstāklī, ka te iespējams iepazīt līdz tam nedzirdētas grupas, kuras vēlāk tiek padarītas par savējām - jātur tikai acis un ausis vaļā. Protams, pozitīvais festivāls ir arī liela burziņa vieta, kur sevi parādīt un citus apskatīt, turklāt bez mūzikas te ir iespēja iesaistīties neskaitāmās tā saucamajās paralēlajās aktivitātēs. Iekš Positivus ir pozitīvi!



Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.

Svarīgākais