RECENZIJA: Imagine Dragons "Evolve"

© Publicitātes foto

Šis gads latvju koncertdzīvē iesākās ar amerikāņu grupas “Imagine Dragons” uzstāšanos “Arēnā Rīga”, tiesa, janvārī viņi atrādīja albumā "Smoke + Mirrors" iekļauto skaņu materiālu, savukārt tagad ir iespējams novērtēt arī šīs blices jaunāko veikumu.

Jāatgādina, ka šie amerikāņu indīroka pārstāvji popularitāti būtībā ieguva vienā rāvienā - ar hitu „Radioactive” un debijas albumu „Night Visions” (2012)”, kas pasaulē pārsniedzis 7 miljonu pārdoto kopiju atzīmi. Jau pieminētā "Smoke + Mirrors" (2015) pārdošanas dati it kā ir necilāki - “tikai” 1,2 miljoni kopiju -, toties šis ripulis pabija pirmajā vietā gan Amerikas, gan arī Apvienotās Karalistes topā. “Evolve” grupas diskogrāfijā ir trešais studijas albums, tas ierindojies otrajā vietā štatos un trešajā - britu topā. Salīdzinot “Evolve” ar iepriekšējiem abiem albumiem, grupas vokālists Dens Reinoldss paziņoja, ka šis disks ir “”Imagine Dragons” evolūcija”. Nu, nu… Interesanti, kā “Imagine Dragons” tiek tik augstās vietās topos? Jau šī albuma priekšteci Rietumu mūzikas kritiķi piecieta ar grūtībām un ar jaunāko veikumu ir līdzīgi: “Rolling Stone”, “The Guardian”, “The Times”, “The Independent” tam vērtējumā ielikuši divas zvaigznes no piecām, “NME” apžēlojušies un piesvieduši vēl vienu zvaigznīti, bet kopumā “Metacritic” vērtējumā tas izpelnījies 47 punktus no 100, kas ir sasodīti maz.

PAR. Pats galvenais trumpis - Reinoldsa muzikāli vokālā monumentalitāte. “Evolve” varētu raksturot kā roka himnas ar “r&b”, hiphopa un pat deju mūzikas elementiem. No albuma kā hits tiek virzīta dziesma “Believer”, lai gan veiksmīgākas šķiet stilīgās “Whatever It Takes” un “Rise Up”, kuras noteikti labi izklausās “dzīvajā”. Izcelšanas vērta ir arī “Queen”-iskā dziesma ar “bītlisko” nosaukumu “Yesterday”, kā arī popsīgi dejojamā “Dancing In The Dark” - šķiet, tā labi iederētos... Eirovīzijā. “Imagine Dragons” fani sajūsminās par dziesmu tekstiem, kuros paustas dziļas atziņas un autobiogrāfiski pārdzīvojumi, tā paraustot klausītāju dvēseles stīgas.

PRET. Lai ko arī teiktu “Imagine Dragons” fani, patiesībā šis ir uz plašām tautas masām orientēts produkts - komerciāli precīzi izskaitļots standarta arēnu roks. Jāpievienojas kritiķiem citās valstīs, nekā klausāma te nav. Piemēram, dziesma “Walking The Wire” - pē! Un pārējais albums liekams šajā pat pē- kategorijā.

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.