RECENZIJA: Kendrick Lamar "Damn."

© Ekrānšāviņš no video

Amerikāņu reperis Kendriks Lamars (pēc paša sludinātā – reperis no Komptonas Kalifornijā) šobrīd ir viens no “karstākajiem” hiphopa māksliniekiem, taču viņš ar savu komandu labi apzinās, ka repa tronis nav ilglaicīga uzturēšanās vieta – nāks jauni censoņi, vecie aizmirsīsies. Pēdējos gados Kendriks Lamars tiešām kalis dzelzi, kamēr tā karsta: 2015. gadā tika izdots albums “To Pimp A Butterfly” (tas bija Nr.1 ne tikai Amerikā, bet arī Britu salās un virknē citu valstu), 2016. gadā – dziesmu apkopojums – “Untitled Unmastered” (arī pirmā aile štatos), bet šogad – jauns studijas albums .

Ja šī “west coast hip hop” jeb Rietumkrasta hiphopa pārstāvja debijas albums “Section.80” (2011) pat Amerikā netika Top 100, tad “Damn.” bijis pirmajā trijniekā praktiski visu (!) prestižāko valstu topos, bet “Metacritic” rangā tam ir 96 punkti no 100, kas ir gluži vai neticams vērtējums. Albumā iekļautas 14 kompozīcijas, tostarp kopā ar Riannu iedziedātā “Loyalty” un kopdarbs ar īru grupu “U2” dziesmā “XXX”.

PAR. Interesanti, satriecoši, jauki apburoši utt. - šādi un līdzīgi epiteti tā vien ņirb hiphopa mūzikas cienītāju “saitos”, Kendrika Lamara jaunāko veikumu vērtējot. Šim mūziķim izdevies trāpīt kaut kādā mistiskā repa paveida nišā, kas klausītājus apbur gluži žņaudzējčūska, kas lūkojas uz trusīti. Šķiet, pats lielākais Kendrika Lamara trumpis ir teksti, kuros tiek skartas dažādas nopietnas un brīžiem pat smagas tēmas, tā nav primitīva rečitatīvu skandēšana un stāsti, ka “mani neviens neapturēs” par tēmu “man viss pie kājas”.

PRET. Ir lietas, ko ar prātu neaptvert, piemēram, cik plašs ir Visums, vai pirmā bija vista vai ola, un kāpēc tik populārs ir Kendriks Lamars. Droši vien to varētu paskaidrot kaismīgākie hiphopa pielūdzēji, tikai diez vai ierindas mūzikas cienītāji šajos skaidrojumos vispār vēlētos ieklausīties.

*Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.

Svarīgākais