RECENZIJA: Diana Krall "Turn Up The Quiet"

© Publicitātes foto

Kanādiešu džeza dziedātāja un pianiste Daiena Kralla šī mūzikas stila pazinēju vidū tiek vērtēta ļoti atzinīgi, tāpēc nav brīnums, ka viņa savas vairāk nekā divdesmit gadus ilgās karjeras laikā ieguvusi piecas prestižās “Grammy” balvas un neskaitāmus citus apbalvojumus (protams, džeza lauciņā), kā arī spējusi pārdot vairāk nekā 15 miljonus albumu kopiju – šim nekomerciālajam mūzikas stilam tas ir vairāk nekā cienījams skaitlis.

Šī dziedātāja ir arī ļoti darbīga - kopš savas karjeras sākuma 1993. gadā sastrādājusi materiālu 13 studijas albumiem, vienam koncertniekam un vienai labāko kompozīciju izlasei. Kopš šī gadsimta sākuma vismaz ASV un dzimtajā Kanādā viņas albumi iet “uz urrā”, un izņēmums nav arī “Turn Up The Quiet” - tiesa, tas gan tiek vērtēts krietni rezervētāk nekā, piemēram, 2004. gadā klajā nākušais “The Girl In The Other Room”, kas joprojām ir labākais Krallas līdzšinējā karjerā.

PAR. Savulaik Daiena Kralla salīdzināta pat ar Ellu Ficdžeraldu, kas gan ir pārspīlējums, taču nenoliedzami viņai piemīt vokāla spēks un burvība. Starp citu, viņa ir arī teicama pianiste, arī pavadošais sastāvs ir novākts individuāli meistarīgs. Skaistas melodijas, ieteicamākās varētu būt stilīgās “Like Someone In Love” un “Blue Skies”, blūziski džeziskā “L-O-V-E”, kā arī klusināti rāmi relaksējošā “Isn’t It Romantic”. Šķiet, pats lielākais kanādietes trumpis ir tāds, ka viņa neiekļaujas tradicionālajos džeza rāmjos, viņas mūzikā ir gan “bossanova”, gan pat ierindas popa elementi.

PRET. Enerģiskus ritmus te neatrast, tāpēc visa šī programma pamatīgi velk uz miegu. To vajadzētu klausīties nevis albumā, bet “dzīvajā” kādā elitārā džeza klubā, taču tik un tā bez iepriekšējās sagatavošanās kādos džeza kursos (piemēram, pie Paškēviču ģimeniskā tandēma) neiztikt - Krallas mūzika ir jāvērtē ar profesionālu ausi.

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.

Svarīgākais