Gada notikums – Metallica

© organizatoru

Neskatoties uz Islandes vulkāna saceltajiem pelniem un iespējamo kārtējo Rīgas ūdens ūdensvada avāriju, nerodas šaubas, ka šodien Arēnā Rīga risināsies šā gada lielākais notikums latvju koncertdzīvē – grupas Metallica koncerts.

Lai sniegtu ieskatu provizoriskajās Metallica koncerta norisēs, šonedēļ koncertaģentūras FBI pārstāvji interesentus bija ielūguši uz kinoteātri, kur varēja noskatīties koncerta vēsturiskajā romiešu kolizejā Nimā (Francija) ierakstu. Jāatzīst, ka redzētais atstāja visai graujošu iespaidu, turklāt ne tik daudz pati iespaidīgā arēna, pūlis, gaismas un pirotehnika, cik pats Metallica repertuārs.

Skaidrs, ka arēnā kolizejs netiks uzbūvēts, arī daļa no pirotehniskajiem efektiem (piemēram, dziesmā One) jau būs redzēta grupas iepriekšējās uzstāšanās Rīgā – 2008. gada 20. jūlijā Skonto stadionā – laikā, taču piedāvātās dziesmas noteikti nebūs priekš vājiem nerviem. Ja iepriekšējā tūrē Metallica mauca savdabīgu izlasi no saviem iepriekš izdotajiem CD, tad šoreiz amerikāņi bāzējas uz sava pirms diviem gadiem klajā nākušā ripuļa Death Magnetic dziesmām. Tā kā tās ir diezgan pasmagas, tad arī pārējo repertuāru nācies pielasīt atbilstošu, tāpēc tikai balādes klausīties gribošajiem nāksies pamatīgi pamocīt savas ausis.

Tiesa, precīzi par Rīgas koncertā plānoto repertuāru informēt nav iespējams, jo Metallica mīl improvizēt. Piemēram, jau minētajā koncertā Nimā grupa sāka ar nikno Blackened (no 1988. gadā izdotā albuma ...And Justice For All), bet citos pasākumos ievadošais gabals ir bijis gan That Was Just Your Life, gan Creeping Death. Viens gan ir skaidrs: ja dzirdat Seek And Destroy, tad pēc šīs dziesmas izskanēšanas varat jau doties uz garderobi – nekā vairāk nebūs. Diezgan droši, ka skanēs arī tādi gabali kā Fade To Black; Broked, Beat And Scarred; Wherever I May Roam; Sad But True; The Unforgiven; Nothing Else Matters; Enter Sandman; Master Of Puppets u. c. Interesanti, kam par labu Rīgā nosvērsies Metallica izvēle pirmajā uz bis izskanošajā dziesmā? Koncertos tā svārstījusies starp Stone Cold Crazy; Die, Die My Darling; Am I Evil? un Helpless. Taču gan jau būs arī kādi pārsteigumi. Tāpat interesanti, kā Arēnā Rīga izskatīsies plaši izreklamētā 360 grādu skatuve, kas, pēc FBI informācijas, "atradīsies zāles vidū, dodot iespēju skatītājiem baudīt grupas priekšnesumu no visām pusēm" – pat Nimas koncerta ierakstā nebija īsti saprotams, kur tā tiks uzstutēta un kā tas viss izskatīsies dabā.

Jāatgādina, ka Metallica latvju zemē ieradīsies savas World Magnetic Tour ietvaros. Autoritatīvais žurnāls Rolling Stone par grupas arēnu tūri raksta tā: "Skaļi un spēcīgi! Metāla karaļi dedzina rīkli gan ar jaunajiem gabaliem no Death Magnetic, gan ar savu klasiku."

Metallica šovam nepieciešamās iekārtas sver 58 tonnas, un uz Latviju tās nogādātas 17 kravas automašīnās. Ārvalstu mediji Metallica pasaules tūres koncertus raksturo kā "divas stundas ilgu uzstāšanos, kuras laikā skatītāji saņem 80. gadu klasiku – tādu kā Master of Puppets un One, gabalus no jaunā albuma Death Magnetic un iespēju atdot pēdējos spēkus pie tradicionālā noslēguma ar Seek And Destroy".

Pēc šova Latvijā grupa World Magnetic Tour turnejas ietvaros šomēnes vēl uzstāsies Igaunijā, Lietuvā un Krievijā, bet maijā sniegs koncertus vēl sešās valstīs. Vasarā Metallica piedalīsies tā sauktajā lielā četrinieka pasākumā, tas ir, ceļojošajā Sonisphere festivālā, šā pasākuma ietvaros kā hedlaineri spēlējot Polijā, Čehijā, Bulgārijā, Rumānijā, Šveicē, Grieķijā un Turcijā. Kopā ar Metallica šajā festivālā koncertēs Megadeth, Slayer un Anthrax.

Ja pirms diviem gadiem Latvijā interese par Metallica koncertu bija milzīga – potenciālie klausītāji stāvēja garumgarās rindās, izķēra biļetes zibensātrumā un nācās pat pārkārtot Skonto stadiona sektorus, lai tie spētu uzņemt visus 32 000 fanu –, tad šoreiz tā ir ievērojami mazāka. Sākotnēji Rīgā bija plānoti divi koncerti, bet svētdien iecerēto šovu nepietiekamās intereses dēļ (fui, fui, fui!) nācās pārcelt uz Tallinu. Turklāt vēl pašlaik uz Metallica koncertu arēnā ir pieejamas sēdvietu biļetes par 40 latiem, kā arī biļetes vietās ar labāko redzamību (LMT Biznesa kluba zonā) par 50 latiem. Stāvbiļetes gan esot izpārdotas.

Svarīgākais