Kultūras ministrija un Latvijas Brass asociācija paraksta sadarbības līgumu

Šodien kultūras ministrs Ints Dālderis un metāla pūšaminstrumentu Latvijas Brass asociācijas valdes priekšsēdētājs Jānis Retenais parakstīja sadarbības līgumu.

Atbildot uz žurnālistu jautājumiem, Dālderis apgalvoja, ka sadarbības līgums neparedz Kultūras ministrijai papildu finansējuma piešķiršanu metāla pūšaminstrumentu asociācijai, bet līgums, iespējams, atvieglos finansējuma iegūšanu Valsts kultūrkapitāla fonda konkursos, kā arī sadarbību ar pasaulslaveniem solistiem.

Retenais apgalvoja, ka asociācija ir nobažījusies par mūzikas audzēkņu intereses samazināšanos par trompetes, trombona un mežraga spēles iemaņu apgūšanu, noturīgāka interese esot par tubu un eufoniju.

Lai veicinātu interesi par metāla pūšaminstrumentiem, asociācija rīkošot koncertus ar starptautiski slavenu viesmākslinieku piedalīšanos, meistarklases Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā, bet 2013.gadā plānots Rīgā sarīkot starptautisku metāla pūšaminstrumentu mākslinieku konkursu.

Jautāts, kāpēc asociācija nav izvēlējusies nosaukumu latviešu valodā, bet latviešu un angļu valodas "miksli", Retenais apgalvoja, ka lietot starptautiski zināmo vārdu "brass" esot īsāk nekā garo latvisko nosaukumu "metāla pūšaminstrumenti". Asociācija centīšoties par to pārliecināt arī Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisiju.

Svarīgākais