Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

KONCERTS. Ivars Kalniņš. Visiem, kuri mīl

© F64

«Valentīndiena ir kristīgi svētki, jo, kā mēs zinām, Svētais Valentīns mūsu visu dēļ ir cietis – lai mēs varētu mīlēt un baudīt saldo aizliegto augli. Un tas nozīmē, ka pēc satura šie svētki ir ļoti skaisti,» saka populārais teātra un kino aktieris Ivars Kalniņš.

Šovakar viņš visus mīlētājus aicina uz Rīgas Kongresu namu, kur gaidāms Valentīndienas koncerts Love is in the Air. Līdzās Ivaram Kalniņam uz skatuves būs arī aktieris Andris Bulis, Dailes teātra aktieris Edijs Zalaks, Krievijas kino un teātra zvaigzne Jekaterina Volkova, kā arī slavenā Krievijas tautas māksliniece Ņina Šacka, kura plaši pazīstama kā viena no labākajām džeza un romanču izpildītājām. Viņa ir uzstājusies dažādos starptautiskos džeza festivālos, karaļa pieņemšanās Spānijā, Krievijas, Ķīnas un Kanādas olimpisko spēļu kultūras programmās.

Šovakar Latvijas un Krievijas mākslinieki ir apvienojušies kopīgā programmā, lai ne tikai atklātu savu dvēseli, padalītos savās jūtās, bet arī kopā ar skatītājiem parunātu par pašu galveno tēmu uz šīs zemes - mīlestību. Koncerta muzikālo skanējumu papildinās arī ungāru pianista Otto Kovči klavierspēle. Dažādi mākslinieki, dažādas valodas, dažādas kompozīcijas, dažādas izjūtas, bet tēma šovakar visiem viena - mīlestība.

«Ja mēs svinam Klāras Cetkinas svētkus jeb Sieviešu dienu, kas savulaik bija iecerēta kā feministu parāde, bet gadu gaitā gan savu saturu ir mainījusi, tad kāpēc mums nesvinēt arī Svētā Valentīna dienu? Jo īpaši tāpēc, ka šie svētki attiecas gan uz sievietēm, gan vīriešiem, gan viendzimuma mīlētājiem. Uz visiem, kuri mīl,» saka Ivars Kalniņš. Viņš atklāj, ka arī viņa ģimenē Valentīndiena ir svētki. «Es mēģinu izrādīt savu mīlestību, un parasti man tas izdodas. Un arī no sievas to saņemu pretī. Mūsu ģimenē ir divvirzienu kustība, un es jau sen to esmu sapratis, ka dots devējam atdodas.»

Lūgts noformulēt, kas ir mīlestība, Ivars Kalniņš uzsver: ir būtiski to nesajaukt ar mīlēšanos, jo mīlestība ir daudz plašāks jēdziens. «Vienas formulas jau nav. Visu laiku un visu tautu dzejnieki un mākslinieki ir mēģinājuši to uzrakstīt un uzzīmēt - vai ar vārdiem, vai bildēs. Pārfrāzējot Raiņa vārdus, man gribas teikt, ka tā ir mūžīgā kustība, kas uz augšu mūs ceļ. Tas ir ceļš, kas mūs ved uz priekšu, un, kā mēs zinām, ceļa malās mūs gan sagaida dažādas tikšanās, gan pārsteidz negaidīti brīnumi,» saka slavenais teātra un kino aktieris. Viņš nenoliedz, ka savas karjeras laikā pārpārēm saņēmis arī skatītāju mīlestību. «Mākslinieka darbs jau arī ir enerģijas atdeve - ja tu neatdod sevi, nekas nenotiek. Jo ne kino ekrāns, ne skatuve nemīl patērētāja domāšanu, un daudzi tāpēc nesaprot, kāpēc viņiem nekas nesanāk. Mākslā arī nepieciešama divvirzienu kustība,» uzsver Ivars Kalniņš.

Uz skatuves viņu var redzēt izrādē Ezītis miglā. Turpinājums jeb Ёжик в тумане Maskavas namā. Tur iestudējums, kas veidots pēc Sergeja Kozlova pasaku motīviem, skatītāju allaž pārpildītā zālē tiek spēlēts oriģinālvalodā, un Ivara Kalniņa skatuves partneri ir Latvijas teātra un kino leģendas Arnis Līcītis un Mārtiņš Vilsons. Bet mūziku šai izrādei, kas latviešu valodā savulaik tika spēlēta teātra klubā-restorānā Austrumu robeža, sarakstījis komponists Niks Matvejevs.

Starp citu, 1. martā, savā vārdadienā, aktieris Ivars Kalniņš prezentēs savu jauno dziesmu albumu, kas būs veltījums pāragri aizsaulē aizgājušajam Nikam Matvejevam. «Tur būs dziesmas gan ar Aleksandra Čaka tekstiem, gan izrādei Ezītis miglā rakstītās. Lieliski teksti un lieliska mūzika. Un tas viss - tikai par mīlestību.».