Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

RECENZIJA: Rīgas Modes - "Fantastiski"

© Publicitātes foto

Pagaidām nav zināms, vai grupa “Rīgas Modes“ Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvas “Zelta mikrofons“ noslēguma ceremonijā tiks pie kādas balvas (popa albumu kategorijā viņi ir tikuši pieciniekā), taču pirmo nopietno balvu par savu debijas pilnmetrāžas albumu ar nosaukumu “Fantastiski” viņi jau ir saņēmuši – tā saucamo alternatīvo “Gada balvu“ jeb “Austras balvu ‘2016”.

Vēl pirms kādiem trim gadiem ogrēniešu “Rīgas Modes” (savulaik šī grupa bija pazīstama kā “Komjaunatne”) šķita nelāgs joks (it īpaši ar savu pastulbo dziesmu “Es nesaprotu”), taču šī četru puišu un vienas meitenes apvienība ir pierādījusi, ka uz lielās skatuves jūtas gluži labi, turklāt ne tikai uz popa skatuves - “RM” labi izskatījās arī neatkarīgās mūzikas “Odekolons” prezentācijas koncertā “Nabaklab”. Grupa uz priekšu virzījusies pakāpeniski: pirmais singls, pirmais EP, pirmais videoklips, pirmā uzstāšanās festivālā “Positivus”, pirmie savi koncerti, nu arī pirmais albums un pirmie apbalvojumi. Šajā albumā “apkopotas 11 dziesmas par pusaudžu problēmām un cīņu ar kaitīgajiem ieradumiem,“ tā šo darbu pieteikuši grupas dalībnieki. Tās ierakstu koncertzālē “Palladium“, kā arī “Tru Music Studio“ veicis skaņu inženieris Gatis Zaķis, kurš kopā ar grupu ir arī albuma producents.

PAR. Ja jau albums ir ieguvis prestižo „Austras balvu”, tad tas nemaz nevar būt slikts - ar savu savdabīgo 80. gadu popu „Rīgas Modes” iekarojušas daudzu fanu sirdis. No albuma varētu izcelt radiostacijās izskanējušās jaudīgi melodiski lipīgo „Boifrendi” un vecmodīgi stilīgo „Jauna draudzene”, ar kaut ko aizķēra arī īpatnējā dziesma „90-tie”. Dziesmu teksti laikam ir asprātīgi vai ironiski - tā vismaz domā citi. Nosaukumi tiešām ir asprātīgi: „Linda Leen”, „Skaisti zēni būtu neglītas meitenes”, „”Skonto” rezervisti” un tamlīdzīgi.

PRET. Apskatniekam nav lemts šo grupu izprast - var klausīties albumu no pirmās dziesmas līdz pēdējai vai no pēdējās līdz pirmajai, tik un tā „nepielec”, ko kolēģi šajā blicē ir atraduši. Tiesa, „Rīgas Modēm” tas varbūt ir ļoti labs rādītājs: par apskatnieka 90. gadu pirmās puses nīstāko latviešu dziesmu savulaik kļuva „Prāta vētras” hits „Ziema”. Kur tagad ir „Prāta vētra”, mēs visi zinām...