RECENZIJA: Pulse Of Nebulae "Pulse Of Nebulae"

© Publicitātes foto

Šī savdabīgā smagmūzikas grupa būs viena no drošākajām pretendentēm uz gada debitantu titulu Latvijas Metālmūzikas gada balvu pasniegšanas ceremonijā, kas 10. februārī norisināsies klubā “Melnā piektdiena”. Ar nopietnāku pieteikumu viņi pie smagās mūzikas apvāršņa parādījās tikai pērn, kad izdeva debijas albumu, taču vispār “Pulse Of Nebulae” radusies 2013. gadā.

Tās dibinātājs un galvenais virzītājspēks ir ģitārists, basists, taustiņnieks un mūzikas autors Mārtiņš Platais, kurš kopā ar vokālistu un tekstu autoru libānieti Hišamu Šahrūrī veido grupas kodolu. Kopš 2014. gada kā pastāvīgais dalībnieks projektam pievienojies bundzinieks Dirks Verbūrens, kurš šobrīd spēlē komentārus neprasošajā grupā “Megadeth”. Grupas skanējumā pārsvarā dominē progresīvais “deathmetal“, kuru papildina atmosfēriskas ģitāru melodijas un taustiņu partijas. Teksti - lielākoties par paralēlās eksistences lietām. Albumu miksējis Mārtiņš, savukārt to māsterējis zviedrs Dans Svano - ļoti pazīstams vīrs smagās mūzikas pasaulē, vokālists un praktiski visu metālmūzikā nepieciešamo instrumentu pārvaldītājs. Pašas slavenākās grupas, kurā viņš dziedājis vai spēlējis, ir “Edge Of Sanity”, “Nightingale”, “Pan-Thy-Monium”, “Katatonia” un “Withierscape”, taču kopumā viņa CV var saskaitīt 26 (!) dažādus projektus. Lūk, ar kādiem slaveniem vīriem sadarbojies latvju puisis Mārtiņš! Tiesa, par viņu pašu nav praktiski nekādas informācijas. Kas attiecas uz “Pulse Of Nebulae”, tad albums izdots digitālā formātā, to iespējams lejupielādēt grupas Bandcamp profilā.

PAR.Cienījams ieraksts. Zvērīgi ritmi mijas ar lēnīgi melodiskiem opusiem, sarežģītas ģitārpasāžas ar biežām ritma maiņām, skanējums tāds, it kā tā radīšanā būtu piesaistīti vismaz desmit cilvēku utt., turklāt tas viss vienas kompozīcijas laikā! Ieteicamākās dziesmas - “Blood Must Have Blood” un “Triumph Of TheSun”.

PRET.Šajos ritmu džungļos var nojūgties, grūti izsekot kompozīcijas idejai. Bieži vien “Pulse Of Nebulae” jau iebrien progresīvā roka laukā, kas arī nav diez ko labi. Beigu galā klausīšanās pārvēršas nevis par atpūtu, bet par smagu darbu, līdzīgu ogļu rakšanai vai cementa maisu no vagoniem izkraušanai.

Izklaide

No 4. līdz 15. oktobrim, Osokina Brīvības festivāla Ukrainai komanda pianista Andreja Osokina vadībā Rīgā organizēs mūzikas instrumentu spēles nometni bērniem no kara skartajām teritorijām Ukrainā. Tās mērķis ir sniegt iespēju bērniem mierīgos apstākļos atgūties no ikdienas kara šausmām, vienlaikus pilnveidojot izvēlētā instrumenta spēles prasmes profesionālu pedagogu vadībā.