RECENZIJA: Rolands Če - "Nimfo"

© Publicitātes foto

Pretendentus uz Latvijas mūzikas ierakstu Gada balvām “Zelta mikrofons” vērtējot, sanāk iepazīties arī ar kaut kādu iemeslu dēļ garām pasprukušiem ierakstiem. Lūk, viens no tādiem: hiphopa izdevniecības “Karaļūdens” izdotais un “Dirty Deal Audio HQ” studijā ierakstītais repera Rolanda Če jaunākais albums.

“Tas ir stāsts par indivīda ķermenisko pieredzi pasaulē, kas pilna iespēju un vilinājumu. Nedarbojoties bremzēm, ātrums šķiet daudz lielāks, līdz ar to klausītājs izjutīs mežonīgas vibrācijas, kas nepametīs viņa pirkstu galus vēl labu laiciņu pēc ieraksta noklausīšanās,” teikts repera paziņojumā. Interneta plašajā pasaulē šis albums pieejams jau no 1. septembra un “izpelnījies ievērojami daudz virtuālo rožu un viskiju”, taču nu tas izdots arī CD versijā, turklāt noformējuma ziņā itin simpātiskā. Šī mūzikas stila pārzinātāji piesauc “cloud rap”, kas ir viens no hiphopa apakšžanriem - tieši tajā darbojoties Rolands Če. Labi, lai tā būtu. ”Samiksējām šo ierakstu ļoti “basīgu”. Piegājām visam kopējam skanējumam nedaudz netradicionāli, par ko man ir prieks, jo šķiet, ka tas izdevās,” tā izdevniecības "Karaļūdens" iniciators Ansis Kolmanis. Darbs pie jaunā albuma sākts jau 2015. gada sākumā, tā radīšanas motīvi bijuši pavisam vienkārši. “Nenomirt radošajā badā,” rezumē pats reperis. “Ir sajūta, ka tas ir vienīgais veids kā saglabāt veselo saprātu, tā ir vitāla nepieciešamība. Cilvēkam var nepatikt noskaņa, teksts, bīts - albums var nebūt viņa gaumē, bet es strādāju pie tā, lai, objektīvi vērtējot, to nav iespējams nosaukt par sliktu.” Pareizs piegājiens!

PAR. Šis puisis zina, ko dara/dzied/muzicē. Piegājiens un arī balss tembrs izklausās pēc a’la Ozols, taču tā dēļ albums neliekas mazāk simpātisks (drīzāk otrādi). Albums būs interesents ne tikai hiphopa piekritējiem. Ir vērts noklausīties.

PRET. Rolands Če diezgan īpatnēji “skalda” vārdus, līdz ar to grūti uztvert dziesmu vēstījumu, taču tā jau laikam šim stilam piederas. Beigu galā - tekstus taču var izlasīt arī šī repera mājas lapā. No hiphopa skatuves dzīlēm plašākos ūdeņos Rolands Če gan vienalga neizlauzīsies.

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.