Muzikālajā bankā fināls un pārsteigumi

KĀ BŪS ŠOGAD? Pērn Muzikālajā bankā triumfēja Prāta vētra ar dziesmu Ziemu apēst. Arī šogad mūsu supergrupa tandēmā ar grupas Musiqq puišiem ir favorītu lomā – dziesma Debesis iekrita Tevī ir ļoti spēcīga © F64

Noskaidrojušās piecpadsmit dziesmas, kuras cīnīsies par labākās titulu Latvijas Radio 2 rīkotajā popa un roka dziesmu aptaujā Muzikālā banka.

Uzvarētāja tiks kronēta īpašā apbalvošanas ceremonijā, kas notiks 21. janvārī Olimpiskajā centrā Ventspils.

Populārā dziesmu aptauja Muzikālā banka risinās jau kopš 2000. gada. Kā jau ierasts, arī šogad labāko dziesmu noskaidrošanas balsojums risinās divās kārtās: līdz 30. decembrim varēja balsot par visām 25 uz labākās titulu izvirzītajām dziesmām, no kurām desmit tālākai cīņai nekvalificējās, bet līdz 15. janvārim - par 15 labākajām. Balsot par gada vērtīgāko dziesmu iespējams aptaujas mājaslapā muzikalabanka.lv, kā arī portālos draugiem.lv un nra.lv.

Pēc pirmās balsojuma kārtas noslēgšanās nākas secināt, ka daži pārsteigumi ir gan finālistu, gan aiz borta palikušo nometnēs. Muzikālajā bankā vienmēr labi ieredzēti bijuši Musiqq (ar vai bez Prāta vētras) čaļi, Otra puse (duetā ar jebko), Dons un Intars Busulis, savi cienītāji vienmēr ir arī Liepājas rokam (Ivo Fomins, Līvi un Buks), The Sounds Poets komentārus neprasa, bet Agnesei Rakovskai ir ļoti superīga dziesma. Par Markusa Rivas atbalstītāju spējām mobilizēties balsošanai šaubu nav, tāpat kā par latgaliešu lokālpatriotisma spēku, tāpēc par borovietes Guntras Kuzminas tikšanu Top 15 nevajadzētu īpaši brīnīties. Justs finālā laikam iešļūcis uz Supernovas panākumu viļņa, jo dziesma Ko tu dari? ir, maigi izsakoties, viduvēja. Tas pats sakāms arī par Samantu Tīnu, kuras dziesma nu nekādi nepaliek prātā. Savukārt Mārtiņš Ruskis - viņš kā Viktors Lapčenoks II Latvijas Radio 2 klausītājiem varētu būt diezgan ģeldīgs, turklāt puisis sevi labi pierādīja šovā Izklausies redzēts.

No ārpus Top 15 palikušajiem lielākais pārsteigums ir Dzelzs vilks - droši vien dziesma Tu vilki nakti balansējusi uz fināla robežas, jo parasti vilki vismaz līdz finālam jau nu tiek. Par pārējiem. Marija Naumova (Vasaras nakts) dzīvo Francijā, Lauris Reiniks (Var jau būt) - vada šovus Latvijā un dzied Lietuvā (laikam). Šos abus vairs diez ko nevar uzskatīt par Latvijas dziedātājiem. Andra Kiviča Z-Scars (Mans miljons esi tu), Kaspara Zlidņa Gain Fast (Pārsteigums) un Anša Klintsona Logo (Dzīvnieks) pārāk ilgi bijuši ārpus aktīvās aprites, un acīmredzot klausītāji vēl nav paguvuši saprast, vai par šiem zauriem ir vērts balsot vai nē (Dzīvnieks gan bija pelnījis vietu finālā). Tumsa (Varbūt) bez Mārtiņa Freimaņa nav Tumsa, Lauris Valters (Tad apstājas laiks) bez Ēnām nav Ēnas - te viss skaidrs. Žēl, ka finālā netika jauniņā ventspilniece Katrīna Bindere (Tev līdzās), kura ar katru nākamo uzstāšanās reizi izklausās aizvien cerīgāk. Savukārt Rassell, Edvarda Griezes un Sabīnes Berezinas trīsvienība (Ziema) - kā viņi vispār tika Top 25?!

Šoreiz par Muzikālo banku ir īpaši liela interese - jau pagājušā gada nogalē (!) tika izpirktas visas biļetes ne tikai uz apbalvošanas ceremoniju, bet arī ģenerālmēģinājumu. Šoreiz maķenīt pamainīta uzvarētāju noskaidrošanas kārtība. Jau tradicionāli vērtīgāko dziesmu noteiks klausītāji un Muzikālās bankas ekspertu padome proporcijās 50%:50%, taču, lai balsojuma rezultātos saglabātu intrigu līdz pēdējam brīdim, pirmoreiz nolemts balsošanā iesaistīt arī TV tiešraides skatītājus. No jau fiksētā rezultāta šiem balsotājiem piederēs 50% vērtējuma, tātad būtībā radioklausītājiem un ekspertiem būs ietekme 25% rezultāta katram, bet tiešraides balsotājiem - 50%, kas savukārt nozīmē to, ka 21. janvārī Ventspilī viss var apgriezties kājām gaisā.

Par ekspertu padomi. Tā veidota no profesionāliem, ar aptaujas fināldziesmām nesaistītiem mūzikas industrijas pārstāvjiem, kuri ar savu dalību kuplinās arī apbalvošanas ceremonijas šovu. Šis gads vairākiem leģendāriem mūziķiem un komponistiem ir apaļu jubileju gads, un dalība ekspertu padomē un konceršovā ievadīs viņu radošo aktivitāšu godināšanas laiku. Tie ir komponists Boriss Rezņiks un dziedātājs Viktors Lapčenoks (abiem būs pa 70), komponists Mārtiņš Brauns (pērn apritēja 65) un mūziķis Uldis Marhilēvičs (svinēs 60). Vēl ekspertu komandā piedalās komponists Jānis Lūsēns, operas solists Jānis Apeinis, Rīgas Doma kora skolas Džeza nodaļas vadītājs Tālis Gžibovskis, dziedātājs Gunārs Kalniņš, ģitārists Mārcis Auziņš, dziedātāja Dināra Rudāne, reperis Ozols, dziedātājs Normunds Rutulis un dīdžejs Toms Grēviņš. Pasākuma norisē gaidāmi dažādi pārsteigumi, taču visas kārtis, saprotams, vēl netiek atklātas. Zināms vien tas, ka no skatuves ceremoniju vadīs atraktīvais aktieris un mūziķis Kristaps Rasims.

***

Muzikālās bankas 2016 fināla Top 15

Buorstous Guntra Kuzmina

Čaļi Musiqq

Daļa no sirds Mārtiņš Ruskis

Debesis iekrita Tevī Prāta vētra, Musiqq

Es Tev Otra puse un Antra Stafecka

Kāds trakais

mani uzgleznos Samanta Tīna

Ko tu dari? Justs

Lavīnas The Sound Poets

Laika upe Markus Riva

Laiks Andris Ērglis un Antra Stafecka

Miglas rīts Intars Busulis

Nāc Ivo Fomins

Pēdas uz palodzes Līvi un Buks

Tepat Dons

Vienaldzības Agnese Rakovska.



Izklaide

Augustā Daugavas stadionā izskanēja līdz šim vērienīgākais un emocionālākais mūziķa Dona koncerts “Laiks”. Šo svētdien, 29. septembrī pulksten 20.25, TV3 skatītājiem būs iespēja vērot koncerta ierakstu.

Svarīgākais