RECENZIJA: Alicia Keys "Here"

© Publicitātes foto

Šis lielā mērā ir Ališijas Kīsas gadsimts – 2001. gadā viņa savu debijas albumu «Songs In A Minor» pārdeva vairāk nekā 12 miljonu eksemplāru apjomē un kļuva par pasaulē visvairāk ierakstus pārdevušo «r&b» mākslinieci, kā arī saņēma par šo darbu divas «Grammy» balvas. Kopš tiem laikiem apgriezieni nav samazināti – nupat izdots sestais studijas albums un neviens no tiem Amerikas topā nav bijis zemāk par otro aili (arī «Here» ir otrais).

«Tikai kad ķēros klāt ierakstam, beidzot sapratu, kādas tēmas un problēmas vēlos tajā skart,» tā Ališija Kīsa. «Es iedvesmojos no māksliniekiem, kuri bijuši mani elki visas dzīves garumā - Nina Saimone, Bobs Mārlijs, Džons Lenons. Viņu dziesmas skanēja kā tautas balss lieliskā mākslinieciskajā griezumā, lai nestu gaismas staru tumsas valstībā. Viņi visi mani iedvesmoja atklāt patiesību un rakstīt kompozīcijas, kuras radušās personīgās pieredzes iespaidā. Es redzu, ka šādas problēmas skar mūs visus.» Patiesību viņa tiešam atklājusi visā krāšņumā - ne velti uz CD vāciņa rēgojas cenzoru uzlīmīte... Atsauksmes par šo albumu - spēcīgs «labi», tas ir, praktiski visās prestižāko mūzikas izdevumu recenzijās «Here» saņēmis četras zvaigznes no piecām.

PAR. Iepriekšējais Ališijas Kīsas albums «Girl On Fire» tika izdots 2012. gadā - vai bija vērts gaidīt šos četrus ilgos gadus? Dziedātājas fani interneta atsauksmēs vēsta - jā, viennozīmīgi bija! Ir, protams, šis darbs ļoti kvalitatīvs un perfekti nostrādāts, tas jāatzīst. Slavējama ir dziedātājas tiekšanās radīt neordināru mūziku, kas tajā pat laikā nezaudē savu elitāro mūsdienīgumu. Ališija Kīsa tiešām prot pārsteigt, te meistarīgi spēlējoties ar balsi (dziesmā «Blended Family (What You Do For Love)»), te radot uzbrūkošu teju vai repa skaņdarbu («The Gospel»), te iztiekot tikai ar ģitāru akustiskā skanējumā («Kill Your Mama») utt.

PRET. Nekad nav «pielekusi» šī amerikāniskā «soul» & «r&b» mūzika - kur te kaifs?! Starp citu, lielai daļai eiropiešu laikam ir līdzīgi, ko var labi vērot pēc relatīvi zemajām «Here» vietām dažādu valstu topos šajā pusē Atlantijas okeānam. Pie tam - to atzīst arī Ališijas Kīsas fani - «Here» ir īpaši sarežģīts darbs, ko bez iepriekšējas sagatavošanās ir ārkārtīgi grūti «sagremot».

Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu “Randoms”.

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.