RECENZIJA: The Weeknd - "Starboy"

© Publicitātes foto

No Kanādas puses ik pa laikam uzrodas kāds zvaigžņots dziedonis un te ir vēl viens no viņiem – 26 gadus jaunais The Weeknd, īstajā vārdā Eibels Makkonens Tesfeijs.

Lai nemulsina viņa dīvainais uzvārds - šim puisim ir etiopiešu izcelsme (pēc otrā vārda gan varētu nodomāt, ka somu...). Par viņu dzirdēts pat tāds apzīmējums kā «šā brīža planētas karstākā popzvaigzne», un tas pat varētu arī nebūt pārspīlējums: nesen straumēšanas serviss «Spotify» paziņoja, ka The Weeknd pārspējis visus rekordus, jo diennakts laikā albumā «Starboy» iekļautās dziesmas paguva sasniegt 32,8 miljonus straumējumu - biedējoši cienījams cipars. Šis ir jaunekļa trešais albums, taču gluži labi kotējās arī tā priekšteči «Kiss Land» (2013) un it īpaši jau «Beauty Behind The Madness» (2015). Pašlaik Tesfeijs mauc uz pilniem apgriezieniem un smeļ krējumu (naudu), kamēr vien var, jo, kas zina, pēc cik mēnešiem klausītājiem parādīsies jauna pop-spēļmantiņa. Pie jaunā albuma strādājusi virkne spēcīgu producentu, savukārt pie dažām dziesmām palīgos aicināti mūziķi ar vārdu - Kendriks Lamars («Sidewalks»), franču elektroniskās mūzikas duets «Daft Punk» (dziesmās «Starboy» un «I Feel It Coming»), Lana del Reja («Stargirl Interlude») un reperis Future («All I Know»). Pavisam 18 kompozīcijas. Rezultāts? Pirmā vieta Amerikā un vēl virknē valstu, piektā aile Apvienotajā Karalistē, desmitā - Vācijā. Pirmajā nedēļā tikai Amerikā vien tika pārdoti 209 000 albuma kopiju, līdz ar to var prognozēt, ka šis disks varētu pārspēt iepriekšējā albuma «Beauty Behind The Madness» komerciālos rādītājus, kas bija visnotaļ iespaidīgi - 2,3 miljoni pārdotu kopiju, no kuriem 1,1 miljons Amerikā.

PAR. Jau pirmais albuma singls «I Feel It Coming» bija precīzs blieziens fanu sirdīs, tāpēc nav brīnums, ka turpat trāpījis arī viss albums. Lai gan The Weeknd ieskaitīts popmūziķu rindās, viņa mūzika ir alternatīva «r&b» un neosoula krustojums ar popu un mazliet «dance» elementiem. Starp citu, kur šis krustojums ir pilnvērtīgākais, tās dziesmas arī šķiet sekmīgākās, piemēram, «False Alarm» vai jau minētā «I Feel It Coming». Kanādietis pēc balss tembra atgādina Prinsu un/vai Maiklu Džeksonu to labākajās izpausmēs, viņa dziesmas skan viegli un pārliecinoši (piemērs - «Party Monstare»), tāpēc nav ne mazākā pārsteiguma, ka The Weeknd ir tur, kur viņš ir, proti, pašā spicē.

PRET. Negribas atkārtoties, taču - Amerikas mūzika ir domāta amerikāņiem. Lai ar ko arī nemaisītu «r&b», tas vienalga ir un paliek «r&b». Teksti arī izklausās diezgan apšaubāmi.

* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu «Randoms».

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.