RECENZIJA: Testament - "Brotherhood Of The Snake"

© Publicitātes foto

Amerikāņu «thrash metal» komanda «Testament» pastāv jau no 1983. gada, savā karjerā izdevusi jau vienpadsmito studijas albumu, taču vienmēr skaitījusies šī mūzikas stila pirmajā līgā (ne augstāk), tas ir, aiz elites, kurā ietilpst «The Big Four» jeb «Metallica», «Megadeth», «Slayer» un «Anthrax». Nav nemaz slikts rādītājs.

No visiem aspektiem raugoties, «Testament» šo garo gadu gaitā ir bijuši gana noturīgi, lai fanien nenāktos no grupas novērsties - nav bijis neizprotamu eksperimentu, arī sastāva maiņas nenotiek kaleidoskopiski. «Testament» priekšējās rindās joprojām ir šīs komandas galvenais vilcējspēks, ritma ģitārists Ēriks Petersons, kā arī viņa ģeniālais kolēģis sešu stīgu raustīšanā Alekss Skolniks (speciālistu aprindās viņš skaitās viens no labākajiem «thrash metal» ģitāristiem), arī vokālists Čaks Billijs jau diezgan pasen ir pie šīs grupas mikrofona. Arī abi pārējie komentārus neprasa: bundzinieks Džīns Hoglans (grupā no 2011. gada) savulaik spēlējis tādās brigādēs kā «Dark Angel» un «Death», bet basģitārists Stīvs Didžiordžio (no 2014. gada) - «Sadus», «Death» un vēl vismaz kādās padsmit. Ja vērtējam no topu viedokļa, tad «Testament» pašlaik piedzīvo otro jaunību: «Brotherhood Of The Snake» dzimtajā zemē iekļuva Top 20 («metālistiem» ļoti labs rādītājs!), bet šī diska priekštecis «Dark Roots Of Earth» (2012) bija 12. Jāatgādina, ka pat tik klasiski šīs grupas ripuļi kā «The New Order» (1988), «Practice What Ypu Preach» (1989), «Souls Of Black» (1990) un mazākā mērā «The Ritual» (1992) nespēja ietikt pat «Billboard» Top 50. Gaumes mainās.

PAR. Izklausās, ka «Testament» tiešām piedzimuši no jauna, turklāt šo reinkarnāciju bagātinājuši ar jauniem un ļoti veiksmīgiem savas mūzikas pasniegšanas elementiem. «Stronghold» un «Seven Seals» - perfekti gabali, kuri atsauc atmiņā «thrash metal» un «Testament» ziedu laikus 80. gadu beigās, taču arī viss pārējais skaņu materiāls ir visnotaļ metālistiski baudāms. Nu, un Skolnika ģitārspēles prasme - tā komentārus neprasa, klausies un priecājies.

PRET. «Testament» pirmās līgas sindroms nekur nav zudis, viņi joprojām ir tikai «vieni no». Un tādi arī paliks. Arī «Brotherhood Of The Snake» var ierindot to disku skaitā, par kuriem mēdz teikt, ka tos vajadzētu noklausīties, taču, to neizdarot, planēta Zeme griezties nepārstās.

* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu «Randoms».

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.