RECENZIJA: Jānis Lūsēns - "Kā man Tevi sasildīt"

© Publicitātes foto

„Šobrīd man šķiet, ka tas ir labākais, ko līdz šim esmu radījis!” tā par jauno albumu un ziemas koncertprogrammu „Kā man Tevi sasildīt” izteicies komponists Jānis Lūsēns. Šī oriģinālmūzika radīta Andrim Ērglim un Annijai Putniņai, kā līdzvērtīgam tēlam piedaloties virtuozā Raimonda Ozola vijolei.

Savu koncerttūri pa Latvijas pilsētām tā sāka jau šo piektdien. Ziemassvētku programma izskanēs pavisam desmit koncertos - vēl to varēs dzirdēt 17. decembrī Latgales vēstniecībā „Gors” Rēzeknē, 18. decembrī Jelgavas kultūras namā, 20. decembrī Liepājas koncertzālē „Lielais dzintars”, 21. decembrī Ventspils teātra namā „Jūras vārti”, 22. decembrī Vidzemes koncertzālē „Cēsis”, 23. decembrī Madonas kultūras namā, 25. decembrī Alūksnes kultūras centrā un divos koncertos 26. decembrī Rīgas Lutera baznīcā Torņakalnā. Koncerts veidots kā divdaļīgs muzikāls vēstījums, kura pirmajā daļā izskanēs jaunā mīlestības cikla dziesmas kopā ar Jāņa Lūsēna instrumentālo grupu, savukārt koncerta otrā daļa būs muzikāla kolāža no Lūsēna daudzu gadu garumā tapušām dziesmām Ziemassvētku laikam. Izdevēji sola, ka tie klausītāji, kas ir pazīstami ar komponista cikliem „Mazu brīdi pirms”, „Tas vārds”, „Zelta sirds” , „Kad Mīlestība dzimst” un šogad tapušo ciklu Ingum Pētersonam „Romantika”, būs patīkami pārsteigti par jaunajā albumā dzirdamajiem meklējumiem komponista radošajā rokrakstā.

PAR. Jāņa Lūsēna jaunā programma ir melodiska, muzikāli krāšņa un dažāda, tajā ir gan austrumnieciski motīvi, gan džeza elementi un katra dziesma ir atšķirīga, ar savu stāstu un domu. Pārsteidz Annija Putniņa - līdz šim bija kaut kā paslīdējis garām, ka viņai ir tik patīkami silts balss tembrs. Protams, kā vienmēr pašā augstākajā līmenī ir Raimonds Ozols, turklāt no instrumentālistiem noteikti uzmanība pievēršama arī Jāņa Lūsēna juniora un Aivara Gudrā spēlētprasmei. Imanta Ziedoņa, Leona Brieža, Ojāra Vācieša un Māras Zālītes teksti - arī tas garantē kvalitāti.

PRET. Tik apgaroti, ka bail. Jāņa Lūsēna radošajās izpausmēs šis albums tiešām ir diezgan radikāls pavērsiens, taču negribētos to atzīmēt ar plus zīmi.

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.