APRITĒ: Mīlas balādes ziemīgās noskaņās

DESMIT KONCERTOS VISĀ LATVIJĀ. Komponists Jānis Lūsēns (no kreisās) savā jaunajā Ziemassvētku programmā Kā man tevi sasildīt vienkopus pulcējis skanīgo balsu īpašniekus dziedātājus Andri Ērgli un Anniju Putniņu, un vijoļspēles virtuozu Raimondu Ozolu. Jaunais dziesmu cikls izdots arī CD versijā © Ilze ZVĒRA, F64 Photo Agency

«Jau pagājušā gada programma Kad mīlestība dzimst... ar Anci Krauzi un Zigfrīdu Muktupāvelu man pašam ļoti patika, bet nu šī ir kaut kas pavisam īpašs. Labākais, ko līdz šim esmu paveicis. Jā, protams, tas ir subjektīvi, bet tāda sajūta jau ir vienmēr, kad kaut kas jauns ir tikko dzimis,» saka komponists Jānis Lūsēns.

Turpinot pērn iesākto tradīciju, arī šogad viņš izveidojis jaunu Ziemassvētku programmu - Kā man tevi sasildīt. Tās pirmatskaņojums gaidāms piektdien Valmieras Kultūras centrā.

Koncerts veidots kā divdaļīgs muzikāls vēstījums, kura pirmajā daļā izskanēs mīlas balādes ziemīgās noskaņās Annijas Putniņas un Andra Ērgļa izpildījumā ar Leona Brieža, Māra Čaklā, Ojāra Vācieša, Imanta Ziedoņa, Māras Zālītes un Pētera Brūvera dzeju, bet otrajā daļā būs muzikāla kolāža no Jāņa Lūsēna daudzu gadu garumā tapušām dziesmām Ziemassvētku laikam. Krāsainu un muzikāli daudzveidīgu to padarīs zvanu ansambļa Primus, pilsētu labāko koru un kora solistu, pavadošās grupas un izcilā vijolnieka Raimonda Ozola klātbūtne. Ziemassvētku koncerts Kā man tevi sasildīt tiks vests arī uz Rēzekni, Jelgavu, Liepāju, Ventspili, Cēsīm, Madonu, Alūksni un Rīgu.

«Man ir ārkārtīgi liels prieks kārtējo reizi satikties ar Jāni Lūsēnu, un es jau esmu viņam to teicis, ka viņš ir viens no maniem mīļākajiem komponistiem,» jaunās koncertprogrammas prezentācijas pasākumā atzina dziedātājs Andris Ērglis.

Savukārt vijolnieks Raimonds Ozols atklāja, ka šī viņam ir pirmā sadarbība ar Jāni Lūsēnu. «Jāņa mūziku esmu daudz klausījies un vienmēr augstu vērtējis, tāpēc paldies viņam par uzaicinājumu piedalīties šajā programmā. Laiks gan varēja būt cits, jo decembris visiem mūziķiem ir karstais mēnesis, un man daudzas haltūras aizgāja gar degunu. Tas, protams, ir joks, jo šajā gadījumā nauda nav galvenais - ir vērtības, kas stāv tai pāri. Un šī ir tā reize,» atzīst Raimonds Ozols.

Arī Annija Putniņa priecājas, ka Jānis Lūsēns ir sadzirdējis viņas balsi. «Ar Jāņa mūziku esmu pazīstama jau sen, esmu absolūta viņa programmas Mazu brīdi pirms fane - šīs dziesmas, jo īpaši tās, ko izpildīja Ingus Pētersons, esmu dziedājusi gan mājās vienatnē, gan izpildījusi savos koncertos. Man patīk, ka Jānis lielu uzmanību velta dzejai, man arī dziesmas teksts ir ļoti svarīgs - ja tas nav dziļš un pārdomāts, ir grūti iejusties tēlā un dot vēstījumu klausītājam. Ar Jāņa mūziku tā nav problēma, jo katra dziesma ir īpašs stāsts,» piebilst skanīgās balss īpašniece.

Kamēr Jāņa Lūsēna mūzikas cienītājiem viņa jaunā programma - gan uz skatuves, gan CD formātā - būs gaiša un sirsnīga dāvana Ziemassvētkos, komponists pats uz jautājumu, par kādu dāvanu priecātos, atteic: «Es nezinu, vai Ziemassvētkos, bet man vislielākā dāvana būtu, ja Latvijas naudas dalītāji beidzot nāktu pie prāta un kaut kas mainītos. Latvijas simtgades svinībām plāno tērēt teju sešdesmit miljonus eiro! Tas ir ārprāts! Man liekas - ir jāiet piketēt. Jo - kādā līmenī mums ir Bērnu slimnīca?! Vai par šo naudu kāda ģimene atbrauks atpakaļ uz Latviju?! Vai kāds slims bērns kļūs veselāks un vientuļš pensionārs būs aprūpētāks?! Tā ir cūcība. Es atvainojos, bet neviens kārtīgs saimnieks tā nedara - ja brūk māja un tek jumts, viņš taču neliek kristāla lustru pie griestiem! Pa šiem neatkarības gadiem ir aizbraucis četrreiz vairāk cilvēku nekā savulaik tika izsūtīti, bet kas tie par nebeidzamiem svētkiem mums Latvijā visu laiku notiek?! Tas ārprāts ir jāaptur!» Jānis Lūsēns neslēpj savu sašutumu. «Tāpēc man vislabākā dāvana būtu, ja pamostos nācijas pašnoteikšanās balss un kaut kas mainītos sirdsapziņas līmenī...».

Svarīgākais