RECENZIJA: Izlase "Odekolons Nr.15"

© Publicitātes foto

Pēc divu gadu pārtraukuma klajā nākusi jaunākā Latvijas neatkarīgo grupu izlase „Odekolons” - pagājušajā nedēļā tā tika prezentēta „Nabaklab”. Protams, ka to atkal kopā lipinājis grupas “Inokentijs Mārpls” līderis un viens no radio NABA raidījuma “Bitīt’ matos” vadītājiem Raimonds Lagimovs jeb Dambis.

Pēc cipara šī “odekolona” nosaukumā var viegli nojaust, cik ilgi viņš jau darbojas ar šo komerciāli nepateicīgo darbiņu - apkopot diskos latvju „underground” darbus. „Izlase ir diezgan krāsaina. Pārstāvētas dažādu stilu grupas, kuru dziesmas ierakstītas pēdējos pāris gados. Visas dziesmas ir latviešu valodā,” komentē pats izlases izdevējs. Šajā divu duču dziesmu apkopojumā pārstāvētas tādas grupas kā “Inokentijs Mārpls”, “Aurora”, “Manta”, “Židrūns”, “DJ Krankenwagen”, “Alis P”, “Mazie smirdīgie kociņi”, “Stūrī zēvele”, “Oranžās brīvdienas”, “Gaujarts”, “Suņa stunda”, “Satellites LV”, “Gas Of Latvia” un daudzas citas. Kā vienmēr, diskam pievienots arī neliels buklets ar minimālistisku skaidrojumu par grupām - vismaz var uzzināt, kas un kurā no tām spēlē.

PAR. Albumā ir divas absolūtas pērles: “Inokentija Mārpla” dziesma par cilvēku fizioloģiskajām īpatnībām (tā Dambis to pieteica festivālā “Klang!”) ar nosaukumu “Kakā kakā” (noteikti noklausieties!) un klasika grupas “Aurora” izpildījumā, proti, dziesma “Divas idejas”, kas šogad pārrakstīta studijā “SKAN” - cerams, ka kaut kad nāks klajā viss jau pasen iecerētais “Auroras” albums. Protams, izlasē ir vēl vairāki teicami gabali, piemēram, kliedzošā “underground” pārstāvju “Židrūns” dziesma “Varat cerēt” vai smieklīgo panku “KGDJ” ierakstītais “Stiprinieku blūzs”, tāpat arī “Indygo” dziesma “Temīda”. Jāpiebilst, ka izlase ir ļoti veiksmīgi sakārtota: pats tās sākums ar latgaliešu “Kapļu”, jau minētās “Auroras”, grupas “Martas asinis” un Jura Simanoviča dziesmām ir tāds, ka labāku nemaz nevarētu vēlēties.

PRET. Diezgan duālas sajūtas: it kā tādām grupām kā “Rīgas modes”, “Laika suns” un “Sigma” te nevajadzētu atrasties, bet tajā pat laikā tās ceļ “Odekolona” kvalitatīvo pusi. Šķiet, ka tomēr vajadzēja pieturēties pie ierastajām vērtībām - ja “pagrīdnieki”, tad līdz galam.

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.