RECENZIJA: Dzelzs vilks - "Dziesmas pilnmēness naktī"

© Publicitātes foto

Grupai “Dzelzs vilks” ceturtdaļgadsimts – neticami, bet fakts. Iesākot atzīmēt šo jubileju (tās kulminācija kā lielkoncerts tiks atzīmēta 24. februārī Rīgas koncertzālē “Palladium”), pirmoreiz grupas vēsturē izdota izlase, kurā apkopotas rokmūzikas kompozīcijas no “Dzelzs vilka” pirmsākumiem līdz mūsdienām, kā arī viena pilnīgi jauna dziesma – pašlaik radiostacijās skanošā “Bīstami vārdi”.

Gada nogalē grupa plāno izdot arī šīs izlases vinila plates versiju. Pavisam īsi šo dubultalbuma formātā apkopoto izlasi raksturojot - 25 dziesmas par 25 gadiem. ““Dzelzs vilka“ nozīmīgu dziesmu apkopojums bija mūsu lielā iecere jau vairākus gadus, secinot, ka arvien vairāk mūsu ierakstu nav pieejami taustāmā - diska vai kasetes - formātā. Mūsu pirmās dziesmu izlases sastādītāji netiešā veidā ir mūsu klausītāji, jo dziesmu secību abās CD ripās veidojām tā, it kā spēlētu tās koncertā - vienā elpā. Šī dubultplate domāta gan tiem mūsu faniem, kuri “Dzelzs vilku“ klausās kopš 90. gadiem, gan jaunākās paaudzes klausītājiem, kas sajutuši rokmūzikas garu,” tā Juris Kaukulis. Līdz ar to pirmoreiz vienā izdevumā satikušās koncertos pieprasītākās dziesmas, tostarp “Balerīna”, “Vienas nakts meitene”, “Tev oranži mati” un “Ļauj mani tevi”, gan arī “Manās mājās sieviešu nav”, “Dibenā rautais disko”, “Ledus”, ”Vēlreiz” un citas. Arī senā dziesma “Rīts” (izrādās, ka tā saucas koncertos mūždien paģērētā “Izspūrušiem matiem”). Ir arī vairāki pārsteigumi - pirmoreiz CD izdevumā iekļauta koncertos pieprasītā kaverversija vispārzināmajai “Klau, klau (cik sēri zvana)”, turklāt pievienots arī 90. gadu ieraksts dziesmai “Ja būtu man spārni”, kas CD formātā līdz šim nav bijis pieejams - tā bija pieejama vien 1997. gada kasetītē “Palodzes”. Jāpiebilst, ka CD bukletā var palasīt arī interesantus faktus par daudzām dziesmām, tādejādi uzzinot, piemēram, kāpēc Kaspars Tobis reiz nav vēlējies kādā koncertā programmā iekļaut dziesmu “Dibenā rautais disko”, vai to, ka Mārcis Judzis 17 gadu vecumā nav zinājis, kas ir vienas nakts meitene (kā tad, noticējām...).

PAR. Dziesmu izvēle nav bijusi viegla (25 no aptuveni 90), taču apbrīnojami sekmīga - producentu Aijas un Jura Kaukuļu perfekta darba nopelns. Par pašu izlasi - ko gan te piebilst, absolūti desmitniekā. No apskatnieka personīgs paldies par tādu dziesmu kā “Pret sienu“ vai brutālās “Vilks“ (tā esot bijusi pati pirmā Jura Kaukuļa sacerētā dziesma!) iekļaušanu izlasē. Taču katram savs, jebkurš rokmūzikas (un ne tikai) fans savā galvā mierīgi varētu izveidot “vilku“ labāko dziesmu Top 25 - viņi ir latvju mūzikā devuši pamatīgu artavu.

PRET. Šajā albumā nav nevienas dziesmas no paša pirmā "vilku" albuma "Mirušās kaijas" - no retrospektīvas izlases viedokļa it kā kļūda, taču "kaijas" te nemaz arī neprasās. Taču vēl vairāk te neprasās jaunais singls “Bīstami vārdi”, kurš, šķiet, tomēr ir vēsturiski interesants tikai šī konkrētā gada griezumā.

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.