RECENZIJA: Dons - "Tepat"

© Publicitātes foto

Kaut kad tika lasīts, ka Madonnai vēl «pirmsinterneta laikmetā» viņas koncertu reklamēšanai pietiekot ar A4 formāta lapu, kas piekabināta pie kādas sētas attiecīgajā pilsētā – visas biļetes būs izpārdotas.

Izskatās, ka lokālajā tirgū šobrīd tikpat labi jūtas Dons, kura komanda nav īpaši iespringusi uz dziedātāja nesen klajā nākušā pēc skaita sestā studijas ripuļa reklamēšanu. Galvenais ir koncertu datumu izziņošana, bet disks - gan jau kāds to nopirks. Ja ņem vērā neoficiālo informāciju, ka Dons savās tirāžās lokālajā mērogā tuvojas «Prāta vētrai», tad ir skaidrs, ka albuma izdošanas faktam nudien nav vērts pievērst lielu uzmanību. «Darbs pie albuma sākās pagājušā gada rudenī. Ieraksta procesā kopā ar producentu Krišjāni Geidānu daudz eksperimentējām un testējām līdz tikām pie galējā skanējuma. Atceros, ka kādā brīdī savos muzikālajos eksperimentos izmantojām pat celtniecības kasti. Viennozīmīgi lieliski aizvadīts gads. Tagad ļoti gaidu koncertus februārī, kad varēsim pirmatskaņot jaunās dziesmas,» tā Dons. Pateicoties tam, ka lielākā daļa biļešu uz «Arēna Rīga» 14. februāra koncertu ir izpārdotas, izziņots papildkoncerts 15. februārī - Dons ir pieprasīts. Ja par albumu, tad tā producents ir Krišjānis Geidāns, ierakstu inženieris - Rūdolfs Budze, albumu māsterējis Raiens Smits no «Sterling Sound» un Ģirts Laumanis no «Hodila Studios». «Ierakstā centāmies saglabāt dziesmu pirmatnību, neaizraujoties ar biezu un sarežģītu instrumentāciju. Albums daudziem liksies instrumentāli mierīgāks nekā gaidīts, bet emocionāli noteikti bagātāks. Artūrs ieraksta procesā bija patiess un atklāts. Domāju, ka tas ir ļoti jūtams arī albumā,» tā albuma producents Krišjānis Geidāns. Šis ir pirmais albums, kurā galvenokārt iekļauti paša Dona rakstīti dziesmu teksti. Albuma ierakstā piedalījušies ģitārists Mārcis Auziņš, basists Toms Poišs un bundzinieks Rūdolfs Dankfelds.

PAR. Dons kā labs snaiperis bliež tikai desmitniekos - šajā albumā viss atkal ir labākajā kārtībā, tieši un precīzi Dona klausītāju sirdī. Prieks, ka viņš pats uzņēmies savu dziesmu ietērpšanu tekstos - sen bija laiks! «Kas tu būsi?» - perfekta dziesma, jaukas pārdomas rosinoša. Skaisti un romantiski, bet Dona balss tembrs jau vienmēr spējis novest meitenes līdz ožamā spirta prasīšanas stadijai.

PRET. Dons atkārtojas, arī albuma noskaņa ir pārāk vienveidīga. Klausoties viņa dziesmas, pieķer sevi pie domas - eu, kur es to esmu dzirdējis agrāk?! Kā kur, Dona iepriekšējos albumos! Šis albums nepaplašinās Dona fanu pulku, bet, kas trakākais, no šīm dziesmām liekas, ka viņam nemaz to vairs nevajag: uz koncertiem nāksiet, o, nāksiet, nu, tad jau viss kārtībā! Subjektīvs spriedums, taču - albums «Tepat» ir sliktākais, ko Dons izdevis kopš dziesmas «Ja tu būtu vējš» (teksta ziņā) un albuma «Viens otram» (visādā ziņā) laikiem.

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.