Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Izlase "20 gadi latviešu mūzikā"

© Publicitātes foto

Šī nedēļa aizritēs Latvijas mūzikas ierakstu flagmaņa “Mikrofona ieraksti” jeb ”MicRec” zīmē – trešdien, 9. novembrī ”Arēnā Rīga” notiek šīs kompānijas divdesmit gadu pastāvēšanai par godu rīkots koncerts.

Atzīmējot šo notikumu, kompānija vienā izlasē centusies apkopot savu šajos gados izdoto mākslinieku populārākās un nozīmīgākās dziesmas. Ņemot vērā, ka “MicRec” šajos gados ir izdevis vairāk kā 550 dažādu albumu, izlases, EP un maksī singlus, tad izveidot šādu izlasi pilnīgi noteikti nav bijis viegls darbiņš. “Tas bija ļoti grūti, jo kod, kurā pirkstā gribi, visi sāp. Esam strādājuši ar tik daudziem, ka uzreiz bija skaidrs, ka vienā izlasē visiem vietas nepietiks. Un es jau laicīgi atvainojos tiem, kuru vārdi un dziesmas nav šajā sarakstā. Un tādu ir ļoti, ļoti daudz. Bukletā gan centos ierakstīt visu to izpildītāju un autoru vārdus, ar kuriem šajos divdesmit gados esam kopā kaut ko darījuši. Saraksts ir iespaidīgs. Un es ar to lepojos!” tā Guntars Račs, šīs izlases sastādītājs un “Mikrofona ieraksti” repertuāra direktors. Veicot dziesmu atlasi, ņemts vērā tas, cik atpazīstams šobrīd ir mākslinieks un tas, vai katra konkrētā dziesma guvusi arī objektīvus panākumus un novērtējumus, piemēram, bijusi topos radiostacijās vai uzvarējusi aptaujās. Tā, piemēram, izlasē ir piecas no “MicRec” izdotajām dziesmām, kuras uzvarējušas “Muzikālajā bankā”, vairākas piedalījušās un pat uzvarējušas Eirovīzijas nacionālajās atlasēs, liela daļa ir bijušas nominētas Latvijas mūzikas ierakstu Gada balvām, daudzas ir bijušas Nr.1 radiostaciju topos un pilnīgi visas vēl joprojām ik dienu skan kādā radio, klubā vai koncertā.

PAR. “Prāta vētra“, Laima Vaikule, “Labvēlīgais tips“, “Jauns mēness“, “Līvi“, Igo, “Bet Bet“, “Tumsa“, “Credo“, Lauris Reiniks, Aija Andrejeva, “Musiqq“, Valters & Kaža, Fomins & Kleins - visus pārsaukt nav nozīmes, te ir hitu hiti. Protams, izlasē iekļautās dziesmas nevienam nebūs nekāds jaunums, taču daži no šiem gabaliem var izrādīties maķenīt piemirsti vai arī laika griežos burtiskā nozīmē pazuduši. Piemēram, ej nu zini, kur šobrīd “dzīvo” (ja vēl dzīvo...) tā apskatnieka kasetīte vai disks, kurā savulaik glabājās latviešu varbūt pat visu laiku spēcīgākais deju mūzikas hits “Sen jau viss” (angliskajā versijā “Day By Day”) grupas “100. debija” izpildījumā. Te tas ir!

PRET. Nav jēgas šo izlasi analizēt, tā “mikrofoniešiem” laikam ir kā dāvana pašiem sev un kompānijas draugiem. Tomēr šī izlase prasītos retrospektīva: ja no 1996. gada te ir trīs dziesmas (“Jauns mēness” - “Horizonts”, “100. debija” - “Sen jau viss” un Laimas Vaikules “Negribas vairāk nekā”), tad no jaunākajiem laikiem kā svaigākā ir Olgas “Saule riet” (nez, par kādiem nopelniem?), kas datējama ar 2014. gadu. Katram gadam savu dziesmu - tā šī 20 gadu jubilejas izlase ar 20 dziesmām izskatītos krietni vien saprotamāka.