RECENZIJA: Lady Gaga - "Joanne"

© Publicitātes foto

Popmūzikas hameleona un deju plaču skandalozās iekarotājas Lēdijas Gāgas jaunais albums tika gaidīts ar nepacietību un beidzot tas ir klāt. Pēc skaita – piektais, ja no šī saraksta svītro muzikālo sānsoli ar 88 gadus veco Toniju Benetu diskā «Cheek To Cheek», tad – ceturtais.

Producēšanas darbus uzņēmušies nopietni vīri (piemēram, Marks Ronsons), arī viesmūziķu statusā pabijuši slaveni mūziķi (pat Džošs Homme no «Queens Of The Stone Age»). Albuma nosaukumā ir gan atsauces uz Lady Gaga īsto vārdu (šo miniatūro sievieti-spridzekli sauc Stefānija Džoanna Andželīna Džermanota), gan godāta dziedātājas tēva māsas Džoannas piemiņa - viņa mira 1974. gadā, 19 gadu vecumā, no vilkēdes. «Viņa iedvesa manī savu garu. Viņa bija gleznotāja un dzejniece, un man bija garīga atklāsme, ka man ir jāpabeidz viņas iesāktais,» par savu garīgo priekšteci intervijās klāstījusi 30 gadus vecā mūziķe. Amerikā albums uzreiz kļuva par Nr.1, jau pirmajā nedēļā sasniedzot pārdoto 210 000 kopiju atzīmi, un gan jau «Joanne» tiks pirkts uz velna paraušanu - kaut vai inerces dēļ. Kritiķu atsauksmes par šo albumu gan nav diez ko glaimojošas, arī vērtējums ir slābans - prestižākajos mūzikas izdevumos tas svārstās 3 - 4 punktu robežās no pieciem iespējamiem. Nav labi.

PAR. Pirmais singls «Perfect Illusion» sanācis uz pieci ar krustu - tiesa, pamatīgi atgādina Madonnas repertuāru, turklāt ne pašās spožākajās tā izpausmēs, bet dziesma vienalga ir ļoti laba. Izcelt gribētos arī «John Wayne», varbūt arī «Diamond Heart», savukārt gudrākas popmūzikas piekritējiem (interneta atsauksmēs lasīta jūsmošana, ka Lēdija Gāga no sava «dance pop» šoreiz gājusi nobriedušāka popa virzienā) droši vien patiks lēnie gabali «Million Reasons» un «Angel Down».

PRET. Lady Gaga jaunais albums nudien ir pārsteidzošs, jo - tas ir ārkārtīgi vājš! Klausoties šo garadarbu, nākas neticīgi ņemt rokās CD kastīti, lai vēlreiz un vēlreiz pārliecinātos, vai šī ir tā pati dziedātāja, kura savulaik ieskaņojusi tādas teicamas dziesmas kā «Bad Romance», «Poker Face», «Just Dance», «Telephone», «Love Game», «Paparazzi» un citas. It kā ir tā pati. Varbūt īsto Lady Gaga nolaupījuši un pēc tam samainījuši iebrucēji no citas planētas? Šādam skaidrojumam pat gribētos ticēt vairāk nekā tam, ka šī tiešām ir Lady Gaga. Piekāp citreiz, Džoanna vai kā nu tur tevi sauc...

* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu «Randoms».

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.