RECENZIJA: Vientuļš Bet Neglīts - "Vilnis"

© Publicitātes foto

Nu gan čaļi dod – šopavasar klajā nāca grupas «Vientuļš Bet Neglīts» debijas albums «Kastanis», bet nupat tikai klāt ziema, kad mūzikas ierakstu veikalu plauktos nonācis pļaviņiešu otrais albums! Turklāt taustāmā veidā, CD formātā.

«Turpinām aizsākto muzikālo huligānismu. Tāpat kā iepriekš, albumā dzirdamais radies improvizācijas rezultātā. Albumā desmit dziesmas un ievads, kurā dzirdami demo fragmenti no tā, kā tas viss radies,» informē grupas dalībnieki. Arī šoreiz ieraksts veikts Pļaviņu novada kultūras namā, arī šoreiz par ierakstu, apstrādi un izdošanu parūpējusies pati grupa. Saprotams, ka tik īsā laikā nav notikušas nekādas pārmaiņas arī grupas sastāvā, tajā joprojām ir Valdis Bebrišs (vokāls, taustiņi, bass), Andris Vērdiņš (vokāls, ģitāra, bass), Kārlis Logins (ģitāra, bass) un Ivo Strazdiņš (sitaminstrumenti). Nē, viena pārmaiņa ir gan: «Kastanī» tika izmantota trompete (to spēlēja Kārlis), bet «Vilnī» - saksofons (Valdis).

PAR. Grupa joprojām jāpaslavē par drosmi - ne katrs riskē atvēzēties uz CD izdošanu, kā arī izdomu nosaukuma izvēlē - nekas labāks par «Vientuļš Bet Neglīts» (nosaukumu, ne mūziku) latvju mūzikā joprojām nav izdomāts. Šoreiz ģitārrokam ir piešpricēta arī krietna deva psihedēlijas, diemžēl jēga tai ir tikai tāda, ka rada atšķirību starp «Kastanī» un «Vilnī» iekļauto skaņu materiālu. Arī šajā albumā rasts veiksmīgs ģitāras rifs (viens) - dziesmā «Neko nedzirdu», ko gan sačakarē grūti pieskaitāmais teksts.

PRET. Pļaviņieši no kļūdām diemžēl nav mācījušies - šis albums ir pat vājāks par tā priekšteci, kas gan arī absolūti nebija nekāds šedevrs. Lai gan jau minētās dziesmas «Neko nedzirdu» teksts ir paglups, tas ir pat jēdzīgāks par lielāko vairumu no pārējo dziesmu tekstiem, piemēram, «Es tevi ilgi gaidu» varētu saņemt Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvu «Zelta mikrofons» kā gada sliktākā dziesma - gan no teksta, gan mūzikas viedokļa. Arī viss «Vilnis» būtu labākais šādā nominācijā. Ai, ko tur, lai jau spēlē, ja pašiem tā tīk, taču ir skaidrs, ka ātrāk par 2021. gadu šīs grupas albumiem nav vērts pievērst uzmanību, ja pat tie nāks klajā kaut vai katru mēnesi...

* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu «Randoms».

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.