Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Dziedātājs Justs Sirmais. Ar vienu kāju Eiropā

«ŠOBRĪD JŪTOS DIEZGAN LABI VIETĀ, KURĀ ESMU. Jūtu iespējas iet tālāk un mācīties, augt attīstībā. Ir manās rokās, vai viss izdosies,» saka mūziķis Justs Sirmais © F64

Dziedātāju Justu Sirmo Latvijā plašākā mērogā iepazina pēc starptautiskā dziesmu konkursa Eirovīzija, kurā jaunietis kāpa uz fināla skatuves. Lai gan par laureātu nekļuva un pirmā vieta gāja secen, Justs nesen ieguva citu – daudz lielāku un ilgtermiņā nesalīdzināmi nozīmīgāku balvu – līgumu ar mūzikas industrijas gigantu Sony Music Entertainment ierakstu kompāniju.

Justu savā paspārnē ņems pats Saimons Kouels, kurš ir radījis tādas pasaulslavenas grupas kā One Direction un Fifth Harmony un solomāksliniekus kā Leonu Luisu (Leona Lewis) un Keriju Andervudu (Carrie Underwood).

Tagad pienākusi Justa kārta kļūt par Eiropas līmeņa mākslinieku.

Pamanīts

«Gaidāmais notikums man vēl ir neizdibināms ceļš, un es nezinu, ko no tā sagaidīt. Man vēl neviens nav pastāstījis, kā realizēsies saistības ar ierakstu kompāniju, tāpēc nezinu notikumu gaitu. Bet oktobrī jābrauc uz Poliju ierakstīt pirmos trīs Sony izvēlētos singlus, kurus pēc tam popularizēt visā Eiropā, un nofilmēt klipu vienai no dziesmām,» par tuvākajiem plāniem stāsta Justs un atklāj, ka sarunas par līguma parakstīšanu ar Sony notika apmēram trīs mēnešu garumā.

Justs neuzmeklēja vienu no vadošajām ierakstu kompānijām pasaulē. Tā uzrunāja Justu. «Pārstāvji ievēroja uzstāšanos Eirovīzijā, publicētos videoklipus, aktivitāti un darbību sociālajos tīklos un novērtēja potenciālu,» viņš komentē.

Bet kāpēc, pēc Justa domām, izvēlēts tieši viņš? Mūziķis uzskata, ka ņemti vērā divi galvenie kritēriji - vokālās dotības un vizuālais tēls. «No viņu puses es nezinu, kādēļ izvēlējās mani, bet pats pie sevis prātoju, ka viņiem bija plāns aizpildīt konkrētu logu - atrast konkrēta tipa mākslinieku manā vecuma grupā. Pieļauju, ka es biju viens no daudziem variantiem.»

Bet kā mūziķis jutās, saņemot ziņu, kas mainīs viņa nākotni un karjeras mērogus? «Esmu cilvēks, kas, pirms redzējis rezultātu un sācis darboties, nekrīt ekstāzē. Pirmkārt, piedāvājums raisīja gandarījumu un prieku, ka profesionāļi ārpus Latvijas mūzikas tirgus ievēro un vēlas sadarboties, un redz potenciālu lielākā mērogā. Bet, no otras puses, jaunumi nozīmē lielu atbildību un bailes no procesa.» Mūziķis neslēpj, ka izjūt satraukumu, vai spēs realizēt savus pienākumus gana kvalitatīvi un viņa darbs būs atbilstošs ierakstu kompānijas normatīviem.

Jaunās līgumsaistības nenozīmē, ka mūziķim būs jāpārceļas uz ārzemēm. Viņš varēs turpināt darboties no Latvijas, atlicinot laiku regulāriem izbraukumiem, kuri būs nepieciešami atbilstoši vajadzībām. Bet vai viņš kādu dienu varētu pamest dzimteni mūzikas vārdā? «Sevi uzskatu par Latvijas patriotu, bet, manuprāt, ir atsevišķas nozares tirgū, kuras nav iespējams attīstīt pasaules mērogā. Mūzika ir viena no tām, tāpēc es atbalstu cilvēkus, kas dodas uz ārzemēm, lai pilnveidotu sevi. Ja man būs līdzīga izvēle, es noteikti aizbraukšu, jo mans mērķis vienmēr ir bijis pats augstākais - iekļūt Eiropas un vispasaules mūzikas topos. Manuprāt, vienmēr jāsmeļas pieredze no citu valstu pieredzes un cilvēkiem, kas to dara citādi nekā mājās.»

Paša rokās

Justs atzīst, ka grūti paredzēt, kā izmainīsies viņa ikdiena un ceļš profesionālajā darbībā, bet viens ir skaidrs - sperts liels solis pretī cita mēroga izaugsmei un karjeras attīstībai. Viņš var tikai taustīties un minēt, ko nesīs rītdiena, jo vaicāt pēc padoma vai pieredzes Latvijā nav kam. Viņš ir vienīgais mūziķis, kurš guvis tik ievērojamas mūzikas kompānijas interesi un atbalstu.

«Izklausās labi būt lielas kompānijas paspārnē, bet kā notiek darbošanās ikdienā?» Justs retoriski vaicā, rindojot vienu neatbildētu jautājumu pēc otra, nezinot atbildi ne uz vienu no tiem. «Gaidāmais ceļš man pagaidām ir miglā tīts. Līdz šim bijušas vien sarunas un plānošana. Reāla rīcība gaidāma tuvākajā laikā, un tikai tad es varēšu pats priekš sevis saprast, kā darbojas konkrētā shēma.»

Turpmāk no Justa daiļrades gaidāmi skaņdarbi angļu valodā, taču tas nenozīmē, ka viņš izslēdz iespēju ierakstīt dziesmas latviešu valodā. Viņš teic, ka tas būs atkarīgs no enerģijas daudzuma, noslogotības, laika un lietderības koeficienta. «Dziesma Ko tu dari? bija mana debija teksta latviskošanā bez citu palīdzības. Man patika paveiktais darbs, tāpēc domāju, ka arī turpmāk veidošu līdzīgus projektus. Piemēram, nesen prezentējām jaunu singlu Kaut mazliet ar mūzikas videoklipu.»

Tomēr tuvāko gadu plāns Justam vienmēr ir pa kabatai un viņš pats sev sagatavo galvenās vadlīnijas, pa kurām virzīties, lai redzētu sevi realizējam iedomāto. «Trīs gadu laikā vēlos nostabilizēt savu karjeru Eiropas mērogā un koncertēt pa Eiropas lielākajām pilsētām. Gribu izdot albumu. Un, ja viss realizēsies pēc ideālā scenārija, tad piecu gadu laikā gribu iekarot Amerikas tirgu un uzsākt darbību tajā. Manuprāt, šie divi ir galvenie bāzes punkti, kurus katrs mūziķis vēlētos piepildīt. Tomēr viss minētais ir smaga darba un dažādu apstākļu rezultāts. Šobrīd jūtos diezgan labi vietā, kurā esmu. Jūtu iespējas iet tālāk un mācīties, augt attīstībā. Ir manās rokās, vai viss izdosies.

Smagi strādājošs mūziķis

Justs nekad nav baidījies smagi strādāt, un lielais darba apjoms viņu nebaida. Lai sasniegtu sapņus, viņš ir gatavs atdot sevi visu.

«Atceros, ka jau skolas laikā nenokavēju vai nepārcēlu nevienu mūzikas mēģinājumu. Varēju nobastot matemātikas vai vācu valodas stundas, bet nekad mēģinājumus, un biju viens no tiem, kas mudināja padarīt vairāk. Nekad neesmu baidījies no smaga darba, tādēļ dzīvē sevi esmu noslogojis un mācījies skolās, kurās jāstrādā. Tāpēc, manuprāt, esmu gatavs gaidāmajam. Esmu pieradis strādāt. Esmu smagi strādājošs mūziķis,» viņš novērtē savu darba sparu.

Rakstura īpašības, kas Justam palīdz sasniegt vēlamo un darboties mūzikas pasaulē ar atdevi, kādu viņš vēlas, ir neatlaidība un spēja pielāgoties.

«Neatlaidība ir viena no galvenajām īpašībām, kas nepieciešama mūziķim, jo darbs ir ar mainīgiem ienākumiem un mainīgām iespējām. Ir nebeidzami kāpumi un kritumi, un nav iespējams paredzēt, kā būs pēc gada vai diviem. Ir mūziķi, kas mērķtiecīgi darbojas jomā, vai tādi, kas muzicē sava prieka pēc un netiecas pēc panākumiem. Neatlaidība ir ļāvusi man nonākt tik tālu un nepamest iesākto, jo kritumi bijuši ļoti daudz. Ir bijušas pārdomas, vai nodarbošanās atmaksāsies un man būs iespējas, bet nekad neesmu padevies un esmu turpinājis strādāt,» viņš stāsta. «Ir mākslinieki, kas visu vēlas izdarīt pa savam un darbojas vienā konkrētā mūzikas lauciņā, darot lietas tikai pēc saviem ieskatiem. Tie ir underground mūziķi. Bet, ja ir vēlme darboties plašākā mūzikas pasaulē, vienmēr ir jābūt gatavam pielāgoties un izdarīt lietas, ko no tevis prasa producents, horeogrāfs, skaņu inženieris vai kāds cits. Ir jāmāk ātri adaptēties. Man tas izdodas, tāpēc ir viegli sastrādāties un darbs izdodas patīkami un ātri. Uzskatu, ka šīs divas spējas ir tās, kuras ikviens, kurš vēlas sastrādāties ar mūziķi, novērtētu.»

Par saviem šā brīža lielākajiem izaicinājumiem līdztekus pārmaiņām karjeras jomā Justs sauc nepieciešamību veiksmīgi pabeigt skolu (viņš mācās Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijā par vokālo pedagogu populārajā un džeza mūzikā).

«Lai gan brīžiem sāk šķist, ka laika ir pārāk maz, savas prioritātes ir jāsakārto. Laika trūkuma dēļ sanāk uzgriezt muguru skolai, bet es negribētu padoties. Mācos trešajā kursā, un man palicis šis un vēl viens gads, lai es iegūtu kvalifikāciju, ko ļoti vēlos.»

Otrs Justa izaicinājums ir viņa hobijs. «Man ir 21 gads, un esmu sācis mācīties skeitot. Ar longbordu braucu ilgi, bet tagad esmu uzkāpis uz jauna izaicinājuma - 21 gada vecumā sākt skeitot,» viņš stāsta. «Man bērnībā nekrustojās ceļi ar ekstrēmo sportu un skeita dēlis nenokļuva manās rokās. Bet tagad esmu laikam ielēcis atpakaļ jaunībā un esmu nepacietīgs, lai iemācītos aizvien ko jaunu.»

Ekstrēmie sporta veidi vienmēr raisījuši interesi mūziķī. No deviņu gadu vecuma viņš aizrāvās ar snovbordu, vēlāk - ar longbordu. Ir izmēģināts arī veikbords. Jo vairāk viņš brauca, jo vairāk saprata, ka viņam patīk dēļu sporta veidi. «Skeitbords bija nākamais sarakstā, ko vēlējos izmēģināt. Kad pirmo reizi paņēmu rokās, sapratu, ka gribu pats savējo. Devos uz veikalu un 21 gada vecumā iegādājos savu pirmo skeitborda dēli.»

***

Justs SIRMAIS

• Mūziķis

• Dzimis 1995. gada 6. februārī Ķekavā

• Izglītība: Rīgas Valsts 1. ģimnāzija, Rīgas Doma kora skola, Latvijas

Kultūras akadēmija (C priekšmets), Rīgas Izglītības un vadības akadēmija

• 2013. gadā dibinājis grupu Tax free, 2014. gadā pievienojies grupai Gacho un 2016. gadā Bunch of Gentlemens

• 2016. gadā pārstāvēja Latviju starptautiskā dziesmu konkursa Eirovīzija finālā

• Pirmais mūziķis Latvijā, kurš parakstījis līgumu ar mūzikas ierakstu kompāniju Sony Music Entertainment