Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Dzelzs vilks un Gauja prezentē domāt liekošu klipu

LIELS BARS. Videoklipa filmēšanas milzīgā komanda – režisors Andris Gauja (apakšējā rindā pirmais no labās), operatori, mūziķi aktrises un arī grupas fanes, kuras piekrita piedalīties provokatīvajā videoklipā © F64

Latvijas 1. Rokkafejnīcā pagājušajā nedēļā tika prezentēts grupas Dzelzs vilks videoklips tās jaunākajam singlam Par slavenu aktrisi.

Uz videoklipa prezentāciju sanākušo bija daudz, visi noskatījās klipu, sveica tā režisoru Andri Gauju un vilkus, priecīgi aplaudēja un izteica prieku par redzēto, bet pēc tam tikpat organizēti cits citam paklusām atzinās, ka «neko nesapratu».

Dziesmas Par slavenu aktrisi videoklipā filmējusies vesela aktrišu plejāde, sākot no pieredzējušās Leonardas Ķesteres un slavenās Ilzes Ķuzules-Skrastiņas, līdz jaunajai zvaigznei Aminatai Diarrai un pavisam nezināmiem vārdiem. Režisors Andris Gauja pazīstams kā skandalozu un avangardiski undergroundisku filmu (Izlaiduma gads, Ģimenes lietas) autors, tāpēc nebija šaubu, ka arī klipu viņš sadomās, kā mēdz teikt, «ar kreiso vītni». Tā arī bija - sižets interesants, taču praktiski neizprotams: ledlauzis, sievietes verdzeņu lomā uz tā, Juris Kaukulis kā kapteinis, Kaspars Tobis ar pižiku, Kārlis Alviķis kā no modes žurnāla un Mārcis Judzis kā pilnīgs kretīns, dumpis uz kuģa, četrotnes sagūstīšana un trijotnes bēgšana, pēc tam apžēlotais Juris Kaukulis mocekļa tēlā un staigājot pa ūdens virsu utt. Labi, ka klipa pēdējos kadros uzrodas rokpublicists Uldis Rudaks gumijas laivā, kas ar airi bēdzēju trijotni apsit, un miers mājās. «Dziesmas video tapis kā provokatīva atsauce uz šā brīža vērtību šūpošanos sabiedrībā, izaicinot pazīstamas aktrises un grupas fanes uz nebijušu uzdrīkstēšanos,» šāds ir oficiālais paziņojums no grupas dzīlēm. Jāatzīst, ka uzdrīkstēšanās tiešām ir, jo klips ir ar dažādām pikantērijām, bet - kāds ir tā vēstījums?

Andris Gauja piekrita Neatkarīgās apskatnieka viedoklim, ka šajā klipā katrs tiešām var saskatīt kaut ko atšķirīgu un tulkot to dažādi. «Šis ir episks stāsts. Tajos laikos, kad rullēja veči, dominēja robustas primitīvas attiecības, savukārt tajos vēstures periodos, kad pie šprices nāk maigums, sievišķais liberālisms, atkal ir otrs grāvis - bezzobainas, politkorektas attiecības. Cilvēks savā vientiesībā atkal un atkal cer uz kaut ko, sapņo, ka viss taču sakārtosies, gaida mesijas, glābējus, pārdabiskus spēkus. Bet - un es riskēšu būt līdz nelabumam vienkāršs - viss taču ir mūsu pašu rokās,» par savu ideju stāsta režisors. «Videoklipam ir arī jābūt tādam, lai cilvēki to noskatītos, padomātu - pag, pag, kas tur bija, kas ar to domāts? - un skatītos vēlreiz,» nelielu viltību atklāja Andris. Ja tā, tad viņš ir trāpījis tieši mērķī: nedēļas laikā interesenti videoklipu interneta vietnē Youtube bija noskatījušies jau aptuveni 9500 reižu, kas ir cienījams skaitlis.

Jāpiebilst, ka dziesma Par slavenu aktrisi iekļauta Dzelzs vilka albumā Perfekta rītdiena, kas nāca klajā aizvadītā gada nogalē, taču klipam grupa radījusi jaunu - dziesmas radio singla audio - versiju.