Laba daba atkal pagriezīs pasauli

VĀCIEŠI TRUMPĪ. Savulaik Die Krupps bija ļoti spēcīga blice – cerams, ka pulveris joprojām sauss © Publicitātes foto

Šīs nedēļas nogalē jau astoto, bet Līgatnes pagasta Ratniekos – septīto reizi risināsies starptautiskais labas mūzikas festivāls Laba daba. Īpašiem cilvēkiem, īpašām interesēm jeb, kā teikts organizatoru devīzē, «festivāls cilvēkiem, kas pagriež pasauli».

Laba daba ir otrs pozitīvais mūzikas festivāls Latvijā, tikai atšķirībā no lielā pozitīvā jeb Positivus Festival uz šejieni lielākoties brauc nevis hipsteri, bet gan posthipiji, ja tā tos varētu dēvēt - labdabīgi (vai labadabīgi?) un atpūsties griboši indivīdi, kuriem patīk nepieradinātāka stila mūzika. Telšu pilsētiņa Latvijas Universitātes kompleksa ābeļu dārzā vien ir ko vērta, par muzikālo piedāvājumu uz nosacītajām sešām Labas dabas skatuvēm nemaz nerunājot.

No šā gada programmas Neatkarīgās apskatnieks noteikti vēlētos pievērst uzmanību vācu grupai Die Krupps - vienai no tā sauktās EBM jeb Electronic Music Mody spilgtākajiem pārstāvjiem. Šī apvienība pastāv no 1980. gada, savu nosaukumu tā aizguvusi no Krupu dinastijas - ievērojamākajiem pirmskara industriālās metalurģijas biznesa magnātiem Vācijā - un kā būtisku ietekmi min arī leģendāro Lučīno Viskonti 1969. gada filmu The Damned. Grupa tiek arī minēta kā leģendāro vācu apvienību Einstuerzende Neubauten un Kraftwerk, kā arī angļu Throbbing Gristle laikabiedre, un tieši viņi savulaik palīdzējuši definēt Kraftwerk jau minēto EBM. Diskogrāfijā gozējas desmit albumi, un, lai arī Die Krupps ziedu laiki sen jau beigušies, viņi joprojām ir vareni. «Die Krupps daiļradē saklausāmas ievērojamas industriālās mūzikas ietekmes: grupa pazīstama ar to, ka savās dziesmās izmanto ne tikai sintezatorus, bet arī īpaši konstruētas metāla perkusijas, kuras tiks transportētas un izmantotas arī festivāla Laba daba koncertā. Lai gan Die Krupps Latvijā ieradīsies taisnā ceļā no Vācijas lielākā smagās mūzikas festivāla Wacken, mūzika ir pietiekami daudzpusīga, lai lieliski iederētos arī Labas dabas gaisotnē,» tā organizatori. Lūk, te arī slēpjas āķītis - ko īsti pie labdabīgajiem grasās spēlēt šie vācieši? Vilšanās laikam gan vienalga nav iespējama, Die Krupps jebkurā variantā ir manta.

Par pārējo piedāvājumu. Šopiektdien, 5. augustā, pulksten 20 jāredz un jādzird Zig Zag - lai arī šīs grupas uzstāšanās pēdējā laikā vairs nav tāds retums kā pirms dažiem gadiem, klasika ir klasika, un kas zina, kad Jurim Lasinskim & Co atkal ienāks prātā doties radošajā ziemas guļā. Šis koncerts uz galvenās jeb Lāča skatuves, bet ap deviņiem var doties paklausīties Rīta stieni šķūnī jeb uz Suņa skatuves (vai kolēģi DJ Uldi Rudaku Ej apskrieties prieka mājā - viņš vienmēr liek labu mūziku). Uz lielās skatuves - pie mums daudzkārt redzētie un dzirdētie, taču nenoliedzami kvalitatīvie baltkrievu Super Besse, bet pēc tam jau sanāk skraidīšana no skatuves pie skatuves: Jauno Jāņu orķestris, Tehnikums, Satellites.LV, Manta, Kasetes utt. Jāpabrīdina. Ka piektdienas vakarā nepieciešams būt īpaši mundriem, jo divos naktī uz Lāču skatuves kāps grupa Fuck Art - šī savulaik Horena Stalbes izlolotā brigāde nudien nav katru dienu redzama. Ja kāds būs piemidzis, tad trijos to uzmodinās Viesturs Polikarps un Latvijā senākā rokgrupa Rūsa.

Savukārt sestdienu varētu iesākt jau minētajā prieka mājā ar grupu Konservētie stringi un Morālā ateja uzstāšanos. Tiesa, pēdējos ir vērts dzirdēt tikai tad, ja viņi beidzot ir tikuši vaļā no sava nekam nederīgā otrā vokālista (Bērziņš?), kurš visiem pieriebās līdz aknām jau festivālā Klang!, ja ne - labāk šajā laikā papusdienojiet. Pēc tam gan laba mūzika kā pie konveijera: Pupociklu vasara (uzstāsies pulksten 14.30), DJ Krankenwagen un Freelancers (uz dažādām skatuvēm, pulksten 15.00), Haralds Sīmanis (15.30), Līdz pēdējam (16.00), Čipsis un dullais & Alise Joste (16.30), Tur un Tur (17.00), Lietotas mēbeles no Holandes (17.30), bijusī skumju akmene Helēna Kozlova un/vai Kapakmens (18.00), tad Stūrī zēvele (19.00), Nils Īle & Afroambient 919.30), Wagars (20.00), Pilsētas skaņas (20.30), Zāle un/vai Tesa un/vai Artēmijs Troickis (21.00), bet vēlāk arī Laika suns, Mikus Frišfelds, Gas Of Latvia, Oranžās brīvdienas utt. Vācieši - pusstundu pēc pusnakts. Ļoti krāšņs piedāvājums, Laba daba, kā var redzēt, negrasās apstāties pie sasniegtā un ieslīgt pozitīvi pozitīvā rutīnā. Paldies viņiem par to.



Izklaide

Ar koncertu Spīķeru koncertzālē 20. septembrī Latvijas Radio bigbends kopā ar jaunās paaudzes franču saksofonistu Batistu Erbēnu atklās jauno Amerikas džeza vakaru sēriju, godinot tādus meistarus kā Džons Koltreins, Kanonbals Aderlijs u.c., kā arī atskaņojot Batista Erbēna oriģinālkompozīcijas.