RECENZIJA: Rage - "The Devil Strikes Again"

© publicitāes

80. gadu sākumā izveidotās vācu «smagākā gala» brigādes ir aplam dzīvelīgas – joprojām pastāv gan «thrash metal» blices «Kreator» un «Sodom», joprojām dvašo arī virkne citu ekstremālu grupu, tostarp 1984. gadā izveidotā «speed/power metal» apvienība «Rage», kas nesen izdevusi savu 23. (!) studijas albumu.

Nekāds brīnums tas laikam tomēr nav, jo šī trijotne ar tās līderi, vokālistu/basģitāristu Peteru Vāgneru jeb Pīviju priekšgalā spēj štancēt stilistiski līdzīgus gabalus līdz nemaņai. Šoreiz to ir desmit. Jāatzīmā gen, ka kopš iepriekšējā diska izdošanas «Rage» nometnē notikušas ievērojamas pārmaiņas, bet arī tas nav nekas pārsteidzošs, jo Pīvijs šādas tīrīšanas ir veicis arī iepriekš - grupā pabijušo mūziķu skaits tuvojas otrajam desmitam. 2015. gadā grupu pameta vai arī bija spiesti to atstāt ģitārists Viktors Smoļskis (viņš te sabija no 1999. gada) un bunģieris Andrē Hilgers (no 2007. gada), kurus nomainīja attiecīgi Markoss Rodrigess un Vasiloss Maniatopuloss, par kuriem iepriekš plašāka auditorija diez ko daudz nebija zinājusi. Gada nogalē «Rage» dodas plašākā Eiropas turnejā, taču Baltijas valstīm met līkumu, izvēloties no Helsinkiem tālāk doties uz Sanktpēterburgu un Maskavu, no kurienes uz Austriju un atpakaļ uz Vāciju. Lai jau brauc, baigi mums viņus vajag...


PAR. «Rage» mauc kā maukuši jau gadiem, šoreiz pat mazliet tuvāk sākotnējam skanējumam, tātad grupas faniem, cik nu viņu ir, jaunais albums patiks. Piemēram, tādas dziesmas kā «The Devil Strikes Again» vai «War» nudien ir labi klausāmas. Interneta diskusijās lielākā virmošanās ir par jautājumu, vai Smoļska aiziešana ir liels zaudējums - domas dalās, taču vidējais viedoklis ir tāds, ka arī Rodrigess ar saviem pienākumiem tiek galā ļoti labi. Šķiet, ka tā arī ir.


PRET. Nez, kādam mājas fonotēkā ir visi 23 «Rage» studijas albumi? Šķiet, ka pietiktu arī ar vienu, vienveidība ir šīs blices firmas zīme. Lai gan - šoreiz vācieši pacentušies būt vēl melodiskāki, dziesmu «Back On Track» droši varētu deleģēt uz Eirovīziju.


* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu «Randoms».

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.