Rammstein uzvar ūdensvadu

© Lauris Vīksne F64

Pirmo reizi Latvijas koncertdzīves vēsturē – ar šādiem vārdiem nu uz mūžu būs ierakstāms ceturtdien Arēnā Rīga notikušais vācu grupas Rammstein koncerts.

Jau pirms Rammstein koncerta tā organizatori brīdināja (pat draudēja) par to, ka "esiet gatavi, ka uguns liesmas šausies augšā skatuves priekšā, virs jums un lejā no griestiem; tās būs visur, un, ja jums šķitīs, ka esat ellē, viss ir pareizi – jūs atrodaties Rammstein koncertā" utt., u.tjpr. Ellē rīdzinieki nokļuva daudz ātrāk, jau pirms koncerta, turklāt nevis uguns liesmu dēļ, bet gan štrunta caurules gabala spiesti, – ūdensvada avārija pie Brasas tilta lika Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam pieņemt drosmīgu (?) lēmumu – aizliegt rīkot koncertu. Par laimi, koncertaģentūras FBI pārstāvji nebija drosmīgi, bet saprātīgi: ramšteiniešiem tika ļauts kāpt uz skatuves, citādi šodien mēs Arēnas Rīga vietā redzētu saniknoto fanu radītu drupu kaudzi. "Koncerts sākās 15 minūtes vēlāk, bet tās bija vienīgās izmaiņas programmā. Aicinājumam samazināt koncertā izmantojamās pirotehnikas daudzumu Rammstein pārstāvji kategoriski nepiekrita, un koncerts notika pēc iepriekš izstrādātā scenārija," Neatkarīgo informēja FBI sabiedrisko attiecību pārstāvis Kristaps Kārkliņš.

Līdz ar to pat šādos apstākļos Rammstein nebija ierobežotas iespējas pilnībā izmantot 44 tonnas smago skatuves konstrukciju un 2000 litru dīzeļdegvielas piedāvātās iespējas, un puiši nelikās traucēties – viņiem dažādi ekscesi nav nekas jauns. Nekāda superpirotehnika uz skatuves gan netika demonstrēta – ierastās liesmas, sprādzieni, dzirksteles un viss, kas pienākas katrā kārtīgā Rammstein koncertā. Ko gan jaunu parādīsi šajā modernajā laikmetā? Kosmosa kuģa nolaišanos uz skatuves Rammstein savā programmā nebija iekļāvuši, bet viss pārējais nebija nekas negaidīts. Varbūt vienīgi taustiņnieka Kristiāna Lorenca sirsnīgā airēšanās gumijas laivā pa pusi zāles uz pūļa rokām vai vokālista Tila Lindemana pacelšanās uz speciālas konstrukcijas teju divstāvu mājas augstumā bija kas īpašs – Rammstein jau ir pieradinājuši pie pārsteigumiem.

Jā, bet kāds tad bija koncerts? Izdevies. Neatkarīgās apskatnieks sevi pieķēra pie domas, ka tas ir par īsu, bet tas jau ir rādītājs, ka Rammstein sevi parādīja pēc pilnas programmas. Lielāku prieku no notiekošā gan ieguva tie, kuri pirmoreiz apmeklēja ramšteiniešu šovu, jo vairāki triki, piemēram, raķetes šaušana pāri skatītāju galvām, bija redzēti jau pirms deviņarpus gadiem Skonto hallē. Šķiet, ka Rammstein, tāpat kā iepriekš arēnā redzētais Merilins Mensons, sapratuši vienu drūmu un neapgāžamu faktu: mēs visi kļūstam vecāki. Tāpēc arī Rammstein šoreiz trumpi vairāk lika nevis uz svilināšanu un spridzināšanu, bet gan dziesmām, ietērpjot tās uguns svelmē. Ja raugāmies no šā viedokļa, tad koncerts vērtējams ar četrām ballēm no piecām, bet pie neesošās piektās vainojama mūziķu (vai menedžmenta) vēlme iebarot klausītājiem jaunā albuma piedāvājumu – nekādi nav skaidrs, kāpēc ramšteinieši par varītēm mēģina pierādīt, ka viņu gabals Fruhling In Paris ir labs, – tas taču ir pilnīga garlaicība! To pierādīja arī klausītāju reakcija zālē. Toties, klausoties dziesmas Links 2 3 4, Du Hast, Benzin un Pussy, koncerta apmeklētāji bija zirgā: lēkāja, aplaudēja un dziedāja līdzi. Jau šķita, ka tieši Pussy arī būs koncerta kulminācija, tomēr uz bis izsauktie vācieši vēl noblieza Sonne, Haifisch un Ich will, liekot faniem beidzot doties mājās un... viņus piemānot. Desertā tika pasniegts Engel, ko vainagoja pirotehnisko specefektu triecienprogramma un Lindemans kā eņģelis ar milzīgiem, degošiem spārniem. Šoreiz pēc videoekrāniem pat neprasījās: ramšteinieši veiksmīgi izmantoja skatuvi visā pilnībā, un uz tās notiekošais bija saskatāms pat no pēdējām rindām.

Ja godīgi, tad mēģināt aprakstīt Rammstein koncertu ir nepateicīgākā lieta, kas vien var būt, – viņi ir jāredz, no citu atstāstītā precīzu priekšstatu nevar gūt. Taču īsi rezumējot: mūzika – 4/5, šovs – 4/5, atmosfēra zālē – 2/5. Kāpēc 2? Pārlieku jau nu organizatori bija centušies piepildīt zāli, diez vai tur bija piesauktie 11 000 klausītāju vai pat atļautie 12 500, bet tas nu tā.

Svarīgākais