IESKATIES: Positivus jubilejas ceļvedis

DESMITĀ REIZE. Positivus Festival lielā skatuve vienmēr spējusi piesaistīt klausītāju masas ar nopietnu grupu un izpildītāju uzstāšanos © F64

Nedēļas nogalē par latvju mūzikas galvaspilsētu atkal kļūs Salacgrīva, kur risināsies Baltijas valstu lielākais un ietekmīgākais festivāls Positivus. Šoreiz jau desmito reizi.

Jubilejas reizē ierasts, ka uz svinībām tiek vilktas svētku drānas, kas šajā gadījumā būtu kādas īpašākas grupas. Kad tika nosaukti Positivus ‘2016 galvenie mākslinieki jeb hedlaineri, vilšanos slēpa tikai retais: pie mums jau vairākas reizes redzētā Elija Goldinga, pankroka sakārnis, atvainojos, leģenda Igijs Pops un elektroniski aizmidzinošā franču grupa M83. Nekā īpaša, turklāt savu uzstāšanos veselības problēmu dēļ atsauca Elija. Nav iemesla domāt, ka festivālā pulcēsies mazāk par ierastajiem aptuveni 30 000 apmeklētāju, bet rūgtums daudziem paliks. Šogad trīs dienu biļete maksā 90 eiro, ar telts vietu - 98 eiro, kas uz Eiropas lielāko festivālu fona ir nieks, bet uz Latvijas algu fona - padaudz. Sešas skatuves, brīvdabas kinozāle un bērnu saliņa, grēda izpildītāju, skaidrs, ka visu pagūt noklausīties nav iespējams. Neatkarīgās apskatnieks piedāvā savu subjektīvo ceļvedi.

Piektdiena: bez Elijas

Positivus pilnās burās sāks kuģot uz priekšu jau pusdienlaikā, kad pulksten 14 uz Nordea jeb otrās lielās skatuves kāps diskoroku un sintīpopu spēlējošā grupa Rīgas Modes. Lai gan viņu ironiskās dziesmas bieži vien pamatīgi krīt uz nerviem, nevar noliegt, ka modēm padodas aplam lipīgi gabali. Nesen grupa izdeva albumu, tātad viņiem būs, ko atrādīt publikai. Pulksten 14.30 uz Palladium skatuvi aicina igauņu hiphopa projekts Grässhopas no Rakveres. Grässhopas savu mūziku raksturo kā mačohetero hiphopu - bez muļķībām, toties ar labu devu humora. Pēc pusstundas I Love You teltī cita igauņu blice The Boondocks - indīroka grupa no Pērnavas. «Jau no paša sākuma mūsu mērķis bija radīt ne tikai ko labu, bet arī interesantu, dinamisku un krāsainu. Tam ir retro piegarša, kas mums patīk,» uzsver Karls Kevads, grupas bundzinieks un dziesmu rakstītājs. Nākamais mērķis atkal varētu būt Nordea skatuve, kur pulksten 15.15 izpildīsies world music un tehno simbiozētāji no Ņujorkas Sofi Tukker. Iekļaujot elementus no Dienvidamerikas tradicionālās mūzikas un atļaujoties izpausties portugāļu valodā, duets demonstrē, ka mūzika ir pāri valodu un kultūru atšķirībām.

Pēc tam neliela pauzīte, lai puspiecos mēģinātu pārplēsties divās daļās un noklausīties latvju indīroka brigādi Chomsky Chess Club (ILY) un/vai amerikāņu hiphopa (it kā) apvienību Ho99o9, kuras mūziķi apgalvo, ka viņu galvenais iedvesmas avots ir šausmu filmas un Robs Zombijs, turklāt viņu mūzikā ir saklausāmas arī pankroka un hiphopa ietekmes. Skaļi, dusmīgi un aizraujoši. Savukārt Palladium piecos - krievu sekstets Milk, kas propagandē britpopu un britu roku. Pēc 15 minūtēm darbu sāks lielā jeb Lattelecom skatuve, uz kuras kāps barokālās popmūzikas apoloģētā amerikāņu grupa San Fermin astoņu cilvēku sastāvā. «Klasiskās mūzikas elementi, labākais no popmūzikas un rokmūzikas, konceptuāli teksti - San Fermin mūzika tikpat labi varētu būt rakstīta kādai teātra izrādei, kuru uzvedis rokmūzikā totāli iemīlējies režisors,» šeit un turpmāk citēta Positivus Festival oficiālā mājaslapa. ILY teltī (18.00) - duets Tehnikums, bet uz Dabas skatuves (18.15) - arfiste Elizabeta Lāce. Lielāks spēriens uz lielā steidža būs pulksten 19, kad publikas vadības grožus savās rokās ņems britu elektronikas trio Years & Years, kura stils ir elektropops ar r&b un house elementiem. Pēc stundas uz otrās skatuves - britu Minor

Victories, ko varētu dēvēt par alternatīvā roka un sintīpopa supergrupu, jo tajā apvienojušies Slowdive vokāliste Reičela Gosvela, ģitāristi Stjuarts Breitvaits (Mogwai) un Džastins Lokijs (Editors), kā arī viņa brālis Džeimss Lokijs, pazīstams režisors. Šī grupa droši vien laupīs klausītājus mūsu The Pink Elephant (ILY, 20.00) un Laika suns (Palladium, 20.15).

Nākamais grands - prestižajām Grammy un Mercury balvām nominētā britu apvienība Hot Chip (lielā skatuve, 21.00), kas spēlē uz fankmūziku un hiphopu būvētu elektronisko mūziku. Taču dienas spilgtākais notikums laikam būs Ričarda Houlija uzstāšanās (Nordea, 22.15). Houlija muzikālā biogrāfija ir bijusi gana raiba, tostarp spēlējot kulta grupā Pulp, tāpat arī sadarbojoties ar Līsu Mariju Presliju, Arctic Monkeys un citiem atzītiem mūziķiem, tomēr viņa paša aizrautība ir bijusi pagājušā gadsimta vidus noskaņu mūzika. Pirms īstās ballītes kaut kur telšu pilsētiņā vai kāpu krūmos klausītāji varēs uzkavēties Marka Ronsona sabiedrībā (23.30): viņš darbojas kā veiksmīgs producents, kā arī solo mākslinieks un dīdžejs, brīvi peldot visdažādākajos mūzikas žanros, sākot no hiphopa un elektronikas, beidzot ar alternatīvo roku.

Sestdiena: ciemos franči

Mostamies, mostamies, mostamies - nu, vismaz ap pusdienlaiku, kad uz Nordea skatuves kāps pie mums jau redzētā baltkrievu blice Super Besse (13.45), kas cenšas spēlēt kaut ko līdzīgu Joy Division, taču pirms tam var iesildīties ar humora šoviem un improvizācijas teātri Dabas skatuvē. Pēc tam - mūsu pašu underground fenomens Alise Joste (15.00, Nordea), viņa ir noteikti jādzird. Uz lielā steidža kā pirmais kāps itin veiksmīgās indīroka apvienības Vampire Weekend basģitārists Kristofers Baio (15.45) ar savu soloprojektu. «Nepārspīlēti, neuzbāzīgi, gudri un elektroniski - Baio spēj sniegt muzikālo pārdzīvojumu, ko vēl īpašāku vērš viņa balss samtaini nolemtais tembrs.» Cerams, ka uz Nordea skatuves puspiecos piesolītais Dzelzs vilks tiešām būs Dzelzs vilks: jau pērn uz festivāla reklāmas stabiem tā tika minēts, tomēr spēlēja vilku orķestris, kas galīgi nav viens un tas pats. Tajā pašā laikā Palladium projekts Bandmaster, kuru veido viens no pieprasītākajiem dīdžejiem un producentiem DJ Rudd (Rūdolfs Budze), jaunā hiphopa māksliniece Viņa un Andis Ansons.

Jau pulksten 17.15 uz lielās skatuves emocionāla populāro mūzikas žanru izpratne dziedātājas Džosas Stounas izpildījumā. Liegas melodijas, ekspresīva performance, kā arī iespaidīga vokālā tehnika Stounu padarījusi par vienu no klausītākajām Britu salās. Savukārt uz otrās lielākās skatuves skots C Duncan (18.30). Viņa pērn izdoto debijas albumu Architect britu izdevums The Guardian nodēvēja par «vienu no gada gudrākajiem un maģiskākajiem ierakstiem», tas pērn tika nominēts arī prestižajai Mercury balvai kā gada albums. Izsmalcināts dream pop, smalki izstrādātas skaņu pasāžas, skaņas tīrība un nedaudz arī īstas rokmūzikas. Pēc tam uz lielās skatuves (19.15) kaut kas pavisam mistisks - Latvijas Radio bigbends un Ralfs Eilands ar programmu Cits Pauls. Tās patrons ir pats Maestro, bet aizsākumi meklējami LTV un Latvijas Radio Vecgada vakara programmā, kad Ralfs kopā ar bigbendu izpildīja Raimonda Paula skaņdarbu Karuseļa zirgs pianista Viktora Ritova aranžējumā. No šī zirga vēlāk izauga vesels ganāmpulks (programma). Uz otrās skatuves pulksten 20.15 uzstāsies zviedru soul & r’n’b jaudīgā māksliniece Seinabo Sey, taču gribētos ieteikt nepalaist garām tieši šajā pat laikā ILY spēlējošo laika veča Kristapa Tālberga brigādi Irving Ark - ir dzirdēta, ir laba.

Pēc tam gan uzmanība koncentrējama uz abām lielajām skatuvēm - Džons Ņūmens (Lattelecom, 21.15) un Mercury Rev (Nordea, 22.30). Jāatgādina, ka britu dziedātāju Ņūmenu dziesma Love Me Again 2013. gada vasarā uzsvieda UK Singles Chart pašā virsotnē, taču ne jau tikai tā saista mūzikas cienītājus. Savukārt Mercury Rev atguvušies no ilgas pauzes un šobrīd savā rokmūzikā atļaujas pat psihedēliskas notis. Vakara nagla domāta franču elektronikas apvienības M83 izskatā, par ko gan māc lielas šaubas. Labi viņi ir, bet - vai tik ļoti, lai noturētu klausītāju uzmanību pusnaktī? Piemēram, apskatnieka ceļš vestu uz Palladium, kur pulksten 23.45 sāks spēlēt Skyforger - lai arī neskaitāmas reizes dzirdēti, pagānmetālisti iemigt neļaus. ILY vienos naktī spēlēs Pienvedēja piedzīvojumi (viņiem neveicas ar uzstāšanās laikiem, pērn iekrita reizē ar Placebo!), bet Palladium ap to pašu laiku latvju repa veterāns Ozols.

Svētdiena: Igijs trumpī

Lai gan svētdien spēki daudzus festivāla apmeklētājus jau būs atstājuši, kaut kā līdz beigām tomēr jānoturas. Iesākt to varētu ar šā brīža lielākā starptautiskā potenciāla īpašnieku Carnival Youth uzstāšanos uz Lattelecom skatuves (pulksten 13.15). Starp citu, pirms tam brīvdabas kinozālē var paskatīties filmu Prāta vētra: starp krastiem. Dvīņubrāļu Kauperu blice festivālā pāris reizes spēlējusi, bet pagājušo gadu izlaida. Klausītājiem pirms viņu lielās rudens tūres pa latvju pilsētām būs iespējams novērtēt, ko jaunieši pa šo laiku apguvuši.

Ap diviem var piekāpt uz ILY telti, kur muzicēs lietuviešu poproka grupa The Roop - viņu vokālists Vaidots Vaļukevičs ir arī pazīstams TV raidījumu vadītājs un aktieris. «The Roop par savu misiju uzskata raisīt diskusiju par sociāliem jautājumiem, līdz ar to mūzika, ko viņi rada, ir ar savu skaidru un nepārprotamu vēstījumu.» Pusčetros turpat sevi prezentēs Kashuks (piektdien pusnaktī viņš atrādīsies arī Red Bull Music Academy), kuru aicināt uzstāties savos koncertos par goda lietu uzskata arī latvju zemes varenie, tostarp Prāta vētra, kuru pasākumā viņš kāps uz skatuves 20. augustā Liepājā.

Savukārt uz lielās skatuves - amerikāņu soulmūziķi Charles Bradley & His Extraordinaries (16.15). «Čārlza Bredlija mūzika ir tikpat emocionāli piesātināta kā viņa dzīve, ar kuru pirms pāris gadiem iepazinās lielo kino festivālu apmeklētāji dokumentālajā filmā Soul Of America. Stāsts par Bredliju ir neticams un fascinējošs - kā no bezpajumtnieka kļūt par soulmūzikas karali, un tādas ir arī viņa dziesmas.» Šķiet, ka fascinējošāki gan varētu būt citi amerikāņi, Cigarettes After Sex (17.45, Palladium). Bostonas ambientās popgrupas «skanējums ir vienkāršs, dūmakains, taču ar tumšām notīm, kuras nespēj noslēpt vokālista Grega Gonzalesa androgīnā balss». Tiesa, gandrīz tajā pašā laikā, pulksten 18, uz lielās skatuves kāps britu alternatīvā roka kvartets Wolf Alice, kas šogad var lepoties ar nomināciju prestižajai Grammy kā labākie rokmūzikas izpildītāji. Britu prominentais mūzikas izdevums NME viņus nominējis kā 2015. gada labāko britu grupu, labāko dzīvo grupu, labākās dziesmas autorus, labākā video autorus un pat kā mūziķus ar pašiem labākajiem faniem. Wolf Alice spēlē kaut ko starp kantri un grunge, kam pievienots shoegaze un arī indī. Pēc stundas uz otrās skatuves britu Oh Wonder, alternatīvā popa duets, kura koncerti ir izpārdoti pat tādās metropolēs kā Londona, Parīze, Losandželosa un Ņujorka. Te gan nāksies izšķirties starp šo grupu un citiem britiem Brothers Water (pulksten 19, ILY), par kuriem arī dzirdētas labas atsauksmes.

Grandu iznāciens sāksies pulksten 20 ar franču Air uz lielās skatuves. Jau vairāk nekā divdesmit gadu elektroniskās mūzikas duets darbojas psihedēliskās elektronikas žanrā, kurā guvuši pasaules mēroga panākumus. «Sapņaini, virtuozi un ar karalisku cēlumu - Air koncertos publika nevēlas doties prom arī tad, kad izskanējusi pati pēdējā skaņa.» To pašu varētu teikt par mūsu DaGamba (20.30, Palladium), kuri ar savu virtuozitāti klausītājus atstāja vaļā mutēm jau pērn. Šoreiz programmā būs oriģināldarbi, kuru radīšanas procesā mūziķi iedvesmojušies no klasiskās mūzikas elites. Uz Nordea skatuves būs klausāma kanādiete Grimes jeb Klēra Elise Bušēra (21.30), par kuru savdabīgi rakstījis britu laikraksts The Guardian: «Nedaudz izklausoties pēc kaut kā dzirdēta, kopumā viņas mūzika neizklausās pēc jebkā, ko esi dzirdējis iepriekš.»

Positivus jubilejas festivāls finišēs ar pankmūzikas leģendu Igiju Popu (22.30), kura vārds komentārus neprasa un kurš savā jau gana cienījamajā vecumā (aprīlī viņam apritēja 69 gadi) joprojām ir viens no atraktīvākajiem un jaudīgākajiem izpildītājiem pasaulē. Dziedātājs, komponists, mūziķis un arī aktieris - Igijs Pops visu savu dzīvi ir veltījis mākslai, ne velti viņa dibinātā grupa The Stooges ir uzņemta Rokenrola Slavas zālē. Viss, pēc tam gan mājās.



Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.

Svarīgākais