RECENZIJA: Stūrī Zēvele - "Labdien"

© publicitātes

Pirms pāris nedēļām notikušajos «Miera ielas Vasarssvētkos» kuldīdznieku formācija «Stūrī Zēvele» uz brīvdabas skatuves būtībā bija «hedlaineri» - gan tāpēc, ka šoreiz muzikālais piedāvājums šajos hipsteru kvartāla svētkos šoreiz bija trakoti žēlīgs, gan tāpēc, ka grupai nesen klajā nācis otrais studijas albums.

Pirmais ripulis tika izdots 2014. gada sākumā un saucās “Labrīt!”, no kā var secināt, ka vēl vienam albuma nosaukumam šai indīpopa apvienībai ideju pietiks, bet pēc tam sāksies sarežģījumi. Jaunajā diskā iekļautas deviņas dziesmas un divi instrumentālie skaņdarbi, ieraksts tapis Valmierā Ģirta Laumaņa vadībā, savukārt CD noformējuma gleznu autore ir māksliniece Līga Ķempe. “Stūrī Zēvele” pastāvēšanas gaitā piedzīvojuši dažādas sastāva izmaiņas, taču, šķiet, pēdējos gados grupas rindas ir nemainīgas un “underground” aprindās visnotaļ pazīstamas: Kate Skrinda (vokāls), Klāvs Lauls (vokāls, ģitāras, taustiņi, metalofons), Justīne Kuzņecova (flauta), Maija Ušča (bass) un Uldis Gedra (bungas).

PAR. “Stūrī Zēvele” balstās uz cienījamu latvju dzejnieku vārsmām (Klāvs Elsbergs, Kārlis Vērdiņš, Inga Gaile), tāpēc ar dziesmu tekstiem grupai nav problēmu. Arī ar muzikālo saturu ne, jo visi grupas mūziķi ir gana pieredzējuši un meistarīgi. Gaiša un silta noskaņa, kas labi iederētos festivālā “Laba daba”, kur, cita starpā, šī komanda ir jau redzēta. No šajā garadarbā iekļautā skaņu materiāla varētu izcelt singlu “Vakars laukos”, kas bāzēts uz Klāva Elsberga dzejoli "Starp vakaru laukos un tevi". Albums patiks tiem, kuriem ir tuva Edgara Šubrovska daiļrade, un tas nekas, ka viņam ar šo disku nav nekāda sakara.

PRET. Pat Miera ielas svētkos lielāku interesi par mūziku radīja grupas vokālistes spilgtā kleita, bet šo albumu klausoties var akurāt deviņas reizes aizmigt un tikpat reižu pamosties, jo starp dziesmām esošās klusuma pauzes liek tās uzskatīt par kaut ko trakoti enerģisku. Pārpozitīvi līdz ievārījuma pārēšanās radītiem traucējumiem.

Sandris Vanzovičs

* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu «Randoms».

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.