Melnā piektdiena atzīmēs jubileju

SLAVAS SIENA. Pie kluba sienām vērojamas ierāmētas fotogrāfijas ar to grupu mūziķu autogrāfiem, kuri šeit kādreiz uzstājušies. To ir daudz © F64

Šīs nedēļas nogalē ar labu mūziku, hokeju un grila ballīti divu dienu garumā tiks atzīmēti 10 gadi, kopš durvis vēra vienīgais specializētais smagās mūzikas klubs Latvijā – Melnā piektdiena.

Desmitgades pastāvēšanas svinības Melnajā piektdienā iesāksies melnajā piektdienā, tas ir, 13. maijā. Uz skatuves kāps smagās mūzikas veterāni Sanctimony un Rūsa, Latgales metālisti Green Novice, Latvijas doom metal ikona Frailty, Eirovīzijas nacionālās atlases sensācija Catalepsia, kā arī ekstrēmā blekmetāla komandas Nycticorax un Last Decline. Savukārt sestdienas vakarā spēlēs thrash metal zauri Preternatural un Trendkill Method, vecās skolas nāvinieciņi Chaosact, austrumu motīvus popularizējošie Yomi un relatīvi mazpazīstamākie Sidechain Retreat, bet par mierīgāku doom mūziku gādās Oceanpath. Lielkoncertu noslēgs tā pati grupa, kas pirms desmit gadiem atklāja klubu, - Neglected Fields, kuri pagājušogad apvienojās pēc astoņu gadu klusēšanas. Jāatgādina, ka šīs grupas līderis Sergejs Kustovs arī ir viens no kluba dibinātājiem.

Melnās piektdienas līdzīpašnieku statusā ir četri cilvēki - jau pieminētais Sergejs, viņa sadarbības partneris Andrejs jeb Androns, pieredzējušais koncertu organizators Valdis Bērzvads un Deniss Denisenko, pazīstams kā Sanctimony basists. «Pirmais koncerts tiešām notika pirms desmit gadiem maijā. Sanāca tā, ka pāris gadus pirms kluba dibināšanas apvienojāmies ar Sergeju - būtībā ar konkurentiem, pirms tam mēs koncertus organizējām atsevišķi dažādās kabatās, robinsonos, Rīgas vagonu rūpnīcā, Salamandrā un citur. Mēs bijām divas atsevišķas koncertu rīkošanas organizācijas - es kopā ar Denisu ar nosaukumu Gothic Production un Sergejs ar Andronu kā Cinic Network. Pirmais mūsu kopkoncerts bija poļu grupas Behemoth uzstāšanās rīkošana Kabatā - iesākumā telpas īrējām. Pēc tam trekno gadu eiforijā izdomājām būvēt savu klubu,» par kluba dibināšanas pirmsākumiem stāsta Valdis. «Androns ar kompanjonu savam uzņēmumam bija iegādājies bijušās rūpnīcas Sarkanā zvaigzne vienstāvīgu angāru ar augstu jumtu, kurā kādreiz bijis cehs. Taču viņi saprata, ka tik augsti griesti viņiem nav vajadzīgi, turklāt šādas telpas ir grūti piekurināt. Izbūvējām angāram otru stāvu un piemērojām kluba vajadzībām.»

Melnās piektdienas klubs nosaukumu ieguvis no 90. gados radušās tradīcijas rīkot lielkoncertu katru reizi, kad 13. datums iekrīt piektdienā, turklāt šīs sērijas koncertos spēlēja tikai un vienīgi vietējās grupas. Kopumā desmit gadu laikā klubā spēlējušas vairāk nekā 500 dažādas grupas un solomākslinieki no visas pasaules, tostarp arī ļoti pazīstamas blices - Amorphis, Arch Enemy, Cannibal Corpse, Cradle Of Filth, Dark Funeral, Eluveitie, Enslaved, Entombed, Fear Factory, Grave, Hypocrisy, Kreator, Marduk, Mayhem, Meshuggah, Moonspell, Napalm Death, Nile, Obituary, Overkill, Rotting Christ, Samael, Sepultura, Soulfly, Therion, Type O Negative un citas. Klubs ir atvērts arī citu žanru mūzikai, šeit ir notikušas pat teātra izrādes un elektroniskās mūzikas dīdžeju saieti. Piesaistīt rietumnieku slavenības uz jubilejas pasākumiem tomēr nebija plānots. «Mēs aicinājām grupas, kuras visbiežāk pie mums spēlējušas, kuras ar mums kopā visus šos desmit gadus ir bijušas,» norādīja Valdis.

Prātojot par pašu apmeklētāko koncertu, pie vienota lēmuma bija pagrūti nonākt - Neatkarīgās apskatnieks atminējās Radio SWH Rock jubilejas koncertu, kad zālē iekļūt bija pagrūti. «Tolaik, tajos treknajos gados, arī parastie Melno piektdienu koncerti bija piebāzti, lai arī tajos spēlēja tikai vietējās grupas. Nāca vairāk par 1000 cilvēkiem, visi iekšā nemaz netika, tāpēc laidām tos arī ārā, un tā viņi tur cirkulēja - skatījās tikai tās grupas, kuras interesēja, bet citas klausījās no jauna ienākušie. Likām ārā sētu, kas norobežoja kluba teritoriju. Arī uz jubileju būs šāda sēta - varēs iet ārā pīpēt, būs bufetes ar galdiņiem, būs uzkožamie, turklāt uz lielā ekrāna varēs skatīties hokeju,» informē Valdis. Starp citu, šī pavasara terasīte nudien ir svētīga doma - gan jau daudziem gribēsies pavērot mūsējo hokejmačus ar dāņiem un kanādkazahiem, arī laiciņš ir tāds, ka tikai dirnēt iekštelpās negribēsies.

Melnā piektdiena negrasās apstāties pie sasniegtā - maziem solīšiem plānota arī kluba attīstība. «Vasarā mazliet paremontēsimies, lai nākamo sezonu varētu uzsākt svaigākās telpās. Protams, ir arī visādas domas, piemēram, izbūvēt smēķētavu arī svaigā gaisā, it kā uz balkona, taču šīs idejas pagaidām atduras būvvaldē kā projekta izmaiņas. Bet gan jau kaut kas būs!» tā Valdis.



Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.