LTV un Ventspils sadarbībai 10. jubileja

Šogad aprit desmit gadu, kopš Latvijas Televīzija (LTV) kā Eirovīzijas nacionālās atlases Eirodziesmas rīkotāja uzsāka sadarbību ar ilglaicīgāko sadarbības partneri – Ventspils pilsētu. 2002. gadā, kad Ventspilī notika pirmā nacionālā atlase, tajā par uzvarētāju kļuva dziedātāja Marija Naumova, kuras starts starptautiskajā finālā Tallinā atnesa uzvaru Latvijai.

Pirmā Eirovīzijas atlase notika LTV studijā Zaķusalā 2000. gada sākumā, pēc nākamās atlases 2001. gadā LTV radās ideja par Eirovīzijas organizēšanu Ventspilī.

"Pirms desmit gadiem gan Ventspils pilsētai, gan LTV tas bija izaicinājums. Tagad šis konkurss attīstījies par nozīmīgu starptautisku projektu, un Marijas Naumovas uzvara starptautiskajā mērogā ir kļuvusi arī par Latvijas atpazīšanas zīmi. Ventspils pilsēta atbalstījusi Eirovīzijas konkursu visus šos gadus: gan saldos slavas mirkļos, gan rūgtos zaudējumos. Taču jebkurš veiksmīgs projekts un panākumi dara mūs pieredzes bagātākus un Latvijas vārdu spodrina pasaulē," saka Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs.

Eirodziesmas režisors Arvīds Babris uzsver, ka pirmie piedāvājumi Latvijas dalībai Eirovīzijā jau bijuši uzreiz pēc LTV iestāšanās Eiropas Raidorganizāciju apvienībā (EBU) 90. gadu sākumā.

"Tobrīd Latvijā neviens neko par Eirovīziju nezināja. Tiem laikiem tas bija ļoti dārgs projekts ar milzu prasībām. Salīdzinājumam – Igaunija Eirovīziju skatās jau ļoti sen, bet pirmais gads, kad kaimiņvalsts piedalījās konkursā, bija 1993.," atceras A. Babris.

1998. gadā no EBU nācis atkārtots piedāvājums LTV. Tieši tas bija pirmais gads, kad LTV piekrita pārraidīt Eirovīziju, jo, lai valsts varētu pati startēt šajā dziesmu konkursā, kā obligāts priekšnosacījums tiek izvirzīta prasība vismaz vienu gadu starptautisko konkursu pārraidīt. "2000. gadā izdevās pārliecināt LTV vadību par šo konkursu, un tā arī sākās, ka Zaķusalā ar Prāta vētras uzvaru Latvija pieteica sevi kā pilntiesīgu dalībnieku lielajā Eirovīzijā," atminas Eirodziesmas režisors.

Lai arī tolaik nevienam prātā nenāca ideja par nacionālās atlases rīkošanu Ventspilī, tieši 2001. gads kļuva par sadarbības aizsākumu starp LTV un Ventspils domi. "Tobrīd tas bija neprāts pārvest visu tehniku uz Ventspili, taču šī sadarbība visu desmit gadu garumā ir bijusi ļoti pozitīva. Tas tāpēc, ka LTV un Ventspils domei ir konkrēti mērķi, kas lieliski izdodas," pārliecināts A. Babris. Viņš piebilst, ka šo gadu laikā Eirovīzija ir būtiski mainījusies. Pirmajos gados, kad Latvija startēja Eirovīzijā, fināls notika vienu dienu un tajā varēja piedalīties vien 20–24 valstis, bet pēdējos gados rīkotie pusfināli dod iespēju piedalīties vairāk nekā 40 valstīm.

Mainījusies arī balsošanas kārtība. Iepriekšējos gados balsoja gan žūrija, gan skatītāji vai tikai skatītāji un to varēja darīt tikai pēc pēdējās dziesmas izskanēšanas, bet šogad jaunums būs tāds, ka balsošana gan Ventspilī, gan Oslo sāksies jau pirmās dziesmas laikā. Un balsot būs iespējams vēl desmit minūtes pēc pēdējā konkursanta uzstāšanās.

***

VIEDOKĻI

Mūziķis Intars Busulis:

– Līdzīgi kā citi ieraksti biogrāfijā, tā arī Eirovīzija ir nozīmīgs ieraksts. Tas ir kārtējais pakāpiens karjerā. Ja kāds grib dzirdēt ko sliktu par šo pasākumu, lai necer. Eirovīzija viennozīmīgi ir pozitīvs pasākums, un tas, kas tur notika, vismaz man ir nācis tikai par labu. Katram, kas piedalās šajā konkursā un tālāk tiek uz finālu, ir jāizmanto visas iespējas. Arī es ieguvu kontaktus, un tagad atlicis tikai strādāt.

– Vairāku Eirovīzijas dalībnieku pārstāvis, Mikrofona ierakstu repertuāra direktors

Guntars Račs:

– Lai arī mums bija neveiksmīgs rezultāts starptautiskajā Eirovīzijā ar Fomins & Kleins duetu Stambulā, man ir iekšējs gandarījums, ka viņi dziedāja latviešu valodā. Tas arī pārējiem palīdz izdarīt izvēli – dziedāt latviski vai nē, jo ir viens piemērs. Neslēpšu, ka man ir interese arī turpmāk piedalīties šajā konkursā.

***

UZZIŅAI

EIRODZIESMAS UZVARĒTĀJI

2000. gadā Prāta vētra – My Star

2001. gadā Arnis Mednis – Too Much

2002. gadā Marija Naumova – I Wanna

2003. gadā F.L.Y. – Hello From Mars

2004. gadā Fomins & Kleins – Dziesma par laimi

2005. gadā Valters & Kaža – The War Is Not Over

2006. gadā Cosmos – I Hear Your Heart

2007. gadā Bonaparti.lv – Questa Notte

2008. gadā Pirates of the Sea – Wolves of the Sea

2009. gadā Intars Busulis – Sastrēgums (Probka)

Izklaide

Augustā Daugavas stadionā izskanēja līdz šim vērienīgākais un emocionālākais mūziķa Dona koncerts “Laiks”. Šo svētdien, 29. septembrī pulksten 20.25, TV3 skatītājiem būs iespēja vērot koncerta ierakstu.