RECENZIJA: Caliban - "Gravity"

© publicitātes

Vācu metālkora apvienība «Caliban» reiz viesojusies arī pie mums – tas bija tālajā 2010. gadā, festivālā «Metalshow.lv Open Air», kas risinājās laukumos aiz kluba «Melnā piektdiena». Jau anonsēts, ka vācieši pie mums šogad būs atkal – 10. oktobrī, jau pieminētajā «Melnajā piektdienā».

Šī grupa pastāv no 1997. gada, tās kontā ir jau desmit studijas albumi - lielākoties tie izdoti ik pa diviem gadiem. Kopš iepriekšējā albuma «Ghost Empire» izdošanas sastāva ziņā nekas nav mainījies, «Caliban» galvenie spēki joprojām ir tās izveidotāji Andreass Dērners (vokāls) un Marks Gercs (ģitāra). Arī stilistiski it kā nekas liels nav mainījies, lai gan paši mūziķi intervijās klāstījuši, ka šis būs niknākais un «tumšākais» albums viņu pastāvēšanas vēsturē. Iespējams, ka tā arī ir, vismaz «metalcore» pārzinātāji sliecas «Caliban» mūziķiem piekrist. Vācu topā «Gravity» ieņēma 15. pozīciju - absolūti nav slikti «metālistiem»! Jāpiebilst, ka albumam ir arī limitētā versija ar diviem remiksiem bonusā.

PAR. Ja nu klausīties metālkoru, tad «Caliban» apskatnieka sarakstā būtu vieni no pirmajiem: Dērnera vokāls un arī pati mūzika ir pietiekami daudzveidīga, «Caliban» savā skanējumā iekļauj arī dažādus melodiskākus elementus, kas klausīšanos padara krietni aizraujošāku. No šī albuma izcelt noteikti gribētos «Walk Alone», kurā niknais un ātrais ritmiskais zīmējums (ak, kungs, kā Patriks Grīns zvetē pa bungām!) savienots ar «melodic death» struktūrām. Otra ieteicamā kompozīcija būtu «The Ocean Heart», kurā kā viesmūziķe pieaicināta «Arch Enemy» lieliskā kanādiete ar zilajiem matiem Alisa Vaita-Gluca. Bet trešā - «Paralyzed», kurā metālkors izpaužas visā tā krāšņumā un zvērīgumā. Šo uzskaiti varētu turpināt, labu metālkompozīciju te netrūkst.

PRET. Brīžiem «Caliban» noslinko, kārtīgi nepiedomā pie dziesmas aranžijas un iebrauc «metalcore» purva vienveidīgumā.

* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu «Randoms».

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.