Pirms Eirovīzijas atdzimusi ūdensgrupa - H2O

Diezgan negaidīti Eirovīzijas dziesmu konkursa nacionālās atlases finālistu skaitā iekļuvusi arī H2O. Negaidīti tāpēc, ka šī grupa it kā bija pajukusi.

Atgādināt, kas ir grupa H2O, nav lielas nepieciešamības – pietiktu vien nodungot šīs komandas lipīgā (un vienīgā) hita Uzmini nu piedziedājumu. Eirovīzijai grupa ar ūdens ķīmisko simbolu nosaukumā piedāvā dziesmu When I Close My Eyes, ko radījis tās ierastais autoru tandēms: mūziku – Staņislavs Judins, bet tekstu – Jānis Strapcāns.

Vokālists Strapcāns muzikālo izglītību ieguvis Rīgas Doma kora skolā un Latvijas Mūzikas akadēmijā, savas muzikālās zināšanas un pieredzi papildinājis ASV. Divus gadus strādājis par dīdžeju Radio Star FM, šobrīd vada TV raidījumu Kinomānija, kā arī ir TV3 laika ziņu diktors. Savukārt Judins ir komponists, basģitārists, kontrabasists un pasniedzējs, kuram ir varen plašs muzikālais CV. Abiem piepulcējies viens no labākajiem un pieprasītākajiem bundziniekiem Latvijā Kaspars Grigalis, kā arī ģitārists Artūrs Burke – lietuvietis, kurš jau no pašas bērnības katras vasaras lielāko daļu pavadījis pie sava tēva Rīgā un pēc Klaipēdas vidusskolas pabeigšanas jau sešarpus gadu dzīvo šeit.

Pērn jau šķita, ka H2O ir neglābjami pajukuši. "Tādas runas bija. Likās, ka mūsu dziesmiņa ir nodziedāta, pēc nelielā skrējiena bija nepieciešama atelpa," sarunā ar Neatkarīgo atzīst Strapcāns. Viņš tomēr kopā ar Judinu turpinājis rakstīt dziesmas, gājis laiks, un abi pēkšņi sapratuši, ka varētu atkal uzspēlēt. Ņemot vērā, ka sastāvs tagad ir krietni mainījies, sākumā bijušas problēmas ar grupas nosaukumu – šķitis, ka abi vairs nav tiesīgi uzstāties kā H2O. Šā iemesla dēļ koncertos uzstājušies ar visdažādākajiem nosaukumiem, piemēram, 0,64 Ls – šāda cena bijusi uzlipināta uz nejauši līdzi paņemtā diska. Taču nu atkal Strapcāns, Judins & Co ir grupa H2O, tikai stilistiski viņi spēlēšot tādu repertuāru, kas vairāk līdzinās Eirovīzijai iesniegtajai dziesmai – Uzmini nu laiki

ir pagājuši. 3. martā grupa svinēs septiņu gadu jubileju, kas tiks atzīmēta ar koncertu Mūzikas akadēmijas Studentu klubā 4. martā – tur tad arī klausītāji varēs novērtēt grupas jauno programmu.

When I Close My Eyes esot viena no pēdējām grupas tapušajām dziesmām. "Kā jau tas šādos gadījumos mēdz notikt, viss tika iecepts un ierakstīts pēdējā naktī," smejoties atceras Strapcāns. "Patīkami pārsteidz tas, ka aizvien mazāk tiek runāts par mistisko Eirovīzijas formātu, un to apliecina arī tas fakts, ka šī dziesma ir tikusi [nacionālās atlases] finālā, jo būtībā tā ne pēc formas, ne piedziedājuma neatbilst tam, ko mēs līdz šim esam sapratuši ar Eirovīzijas formātu." When I Close My Eyes izredzes konkursā vokālists komentēt atturējās. "Kaut kur augšā jau tiek izlemtas visas lietas, bet mēs par to nedomājam. Kā būs, tā būs," samiernieciski saka Strapcāns.

Noklausies dziesmu "When I Close My Eyes"

Izklaide

Par projekta “Kuolm randõ/Trīs krasti” izdoto plati – tā tautās laišanas koncerts septembra beigās notika kultūras centrā “Siguldas devons” – pēdējā laikā saņemts tik daudz jautājumu no sērijas “kā ir?”, “kas tie ir?”, “vai vērts klausīties?” u.tml., ka nācās vien ķerties pie notestēšanas, lai gan iepriekš to nebija domāts darīt. Kāpēc nebija domāts? Jo šķita, ka “Kuolm randõ” piedāvās kaut ko no pārāk augstiem plauktiem.

Svarīgākais