Eirovīzijas tumšais zirdziņš – Triānas parks

© Kaspars Krafts, f64

Ja arī kādas dziesmas iespējamos panākumus Eirovīzijas dziesmu konkursa nacionālajā atlasē prognozēt ir praktiski neiespējami, tad tas ir par Triānas parka izpildīto šūpuļdziesmu.

Grupa Triānas parks Eirovīzijā piedalīsies jau trešo reizi. Tieši ar šā konkursa palīdzību muzikāli smagnējā grupa kļuvusi pazīstama plašākai auditorijai – abās iepriekšējās reizēs tā pārsteidza gan ar savām dziesmām, gan dzīvesprieku, gan spocīgo imidžu, un tikai pavisam nedaudz pietrūka, lai triāņi cīnītos superfinālā.

Šoreiz grupas izpildītās Lullaby For My Dreammate (Diamond Lullaby) mūzikas un teksta autore lepnā vientulībā ir triāņu vokāliste, redzamākā seja un līdere Agnese Rakovska. Dziesma pārsteidz, jo pretstatā iepriekš dzirdētajiem jestrajiem un nenopietnajiem gabaliem tā ir monumentāla balāde. "Iepriekš tikai ķēmojāmies, ja?" Neatkarīgajai smejoties pārvaicā Agnese. "Nu, teorētiski taisnība, bet šogad kaut kā sanāca tā, ka dziesma iezīmē kādu pavisam citu Triānas parka šķautni. Iespējams, mēs vienmēr esam bijuši nopietni, bet Eirovīzija vienkārši ir tāds konkurss, kam sanāca piedāvāt nenopietnākas dziesmas."

Triāņiem ir daudz muzikālo ietekmju, jo katrs no dalībniekiem klausās citādu mūziku, tāpēc grupas skanējums ir tik daudzveidīgs – tajā var dzirdēt gan roka, gan džeza, gan svinga, gan daudzu citu stilu ietekmes, turklāt latviešu, krievu, angļu un citās valodās. Šūpuļdziesma gan uzreiz atgādina kaut ko no Black Sabbath laikiem, tāpēc rodas pat šaubas, vai tiešām šo gabalu sacerējusi jauniņā Agnese, nevis viņas tēvs, savulaik pie latvju hard & heavy šūpuļa stāvējušais 80. gadu pirmās puses rokgrupas Bastards līderis, tagadējais triāņu ģitārists Aivars Rakovskis. "Parasti tētis raksta mūziku, bet es tai uzlieku virsū savas emocijas, bet šogad viņš safanojās par manu dziesmu un teica, ka to vajag iesniegt [Eirovīzijai]," stāsta Agnese. "Katrs cilvēks, kas piedalījās tās ierakstā, ienesa kaut ko no sevis. Beigās visi baigi pavilkās un sanāca smieklīgi – vienīgā, kas nepavilkās, biju es pati – man likās, ka varbūt tomēr šo dziesmu nevajag iesniegt. Ļoti grūti nospēlēt lēnos gabalus, roķīgos ir daudz vienkāršāk, taču gan jau viss būs OK."

Lullaby esot "ļoti īpaša dziesma, jo rakstīta ar īpašu mērķi un īpašam cilvēkam", norādīja Agnese, sīkāk gan neko nepaskaidrojot. "Katrs no sevis uz Eirovīziju cenšas izspiest vislabāko, un, ja no divām dziesmām, ko iesniedzām – otra bija īsts spridzeklis, tālāk tomēr tika šī, tātad tas kaut ko nozīmē." Par savu gabalu Agnese saņemot daudz komplimentu. "Redzēsim, kas būs Ventspilī. Vai šis ir Eirovīzijas formāts? Jau no laika gala ir pierādījies, ka šajā konkursā uzvar kaut kas atšķirīgs no citām dziesmām."

Starp citu, Eirovīzija grupai būs labs tramplīns turpmākiem panākumiem – beidzot gandrīz izdošanas stadijā ir triāņu ilgi lolotais debijas albums. "Darbs pie tā uz priekšu iet ļoti lēnu, bet iet – kavēšanās ir gan saistībā ar maketēšanu, gan tipogrāfiju. Taču cerams, ka jau nākamnedēļ beidzot to saiņosim iekšā un ievīstīsim papīrītī," informē Rakovska.

Noklausies dziesmu "Lullaby For My Dreammate"

Izklaide

Par projekta “Kuolm randõ/Trīs krasti” izdoto plati – tā tautās laišanas koncerts septembra beigās notika kultūras centrā “Siguldas devons” – pēdējā laikā saņemts tik daudz jautājumu no sērijas “kā ir?”, “kas tie ir?”, “vai vērts klausīties?” u.tml., ka nācās vien ķerties pie notestēšanas, lai gan iepriekš to nebija domāts darīt. Kāpēc nebija domāts? Jo šķita, ka “Kuolm randõ” piedāvās kaut ko no pārāk augstiem plauktiem.

Svarīgākais