RECENZIJA: Megadeth - "Dystopia"

© publicitātes

Savulaik ģitārists Deivs Masteins bija amerikāņu supergrupas „Metallica” dalībnieks, taču par pārmērīgu dzeršanu tika no tās izsviests. Taču viņš izveidoja savu sastāvu „Megadeth”, kurā uzņēmās arī vokālista funkcijas.

Kopš tā laika, bet tas bija 1983. gads, Masteins vienmēr centies saviem bijušajiem kolēģiem it kā maķenīt „iezāģēt”, taču vienmēr palicis kādu pussolīti iepakaļ. Neskatoties uz visu, „Megadeth” neapšaubāmi ir vieni no pasaules „thrash metal” līderiem, tā saucamie „Big Four” (bez viņiem vēl arī „Metallica”, „Slayer” un „Anthrax”) kluba pārstāvji – kad Deivs ar Džeimsu Hetfīldu un Larsu Ulrihu ieraka kara cirvi, un viss šis četrinieks devās kopīgā tūrē, fanu sajūsmai nebija robežu. Starp citu, vienā Masteins bijušajiem kolēģiem „iekabina” pārliecinoši – ražīgumā. Ja „Metallica” savas karjeras laikā izdevuši deviņus albumus, turklāt pēdējais no tiem „Death Magnetic” datējams ar 2008. gadu, tad „Megadeth” nupat laiduši klajā jau 15. studijas ripuli, turklāt kopš minētā 2008. gada dienasgaismu ieraudzījuši četri diski. Otra lieta – nīgrais rudmatis vīrus no „Metallica” pārliecinoši pārspēj arī pārmaiņu sastāvā ziņā, mūziķus viņš maina kā vecu zeķu pārus. Nemainīgi līdzās spējis palikt vien basģitārists Deivids Elefsons (tiesa, pat viņš bija uz dažiem gadiem no grupas pamucis), bet pārējie mainās. Jau likās, ka beidzot sastāvs nostabilizējies, un Kriss Broderiks (ģitāra) ar Šeinu Droveru (bungas) ir grupā uz palikšanu, taču pērn pavasarī „Megadeth” rindās parādījās divi jauni rekrūši: bijušais grupas „Angra” ģitārists Kiko Loureiro, kā arī grupas „Lamb Of God” bundzinieks Kriss Adlers, par kuru gan īstais skaidrības nav, vai viņš te parādījies tikai uz albuma ieraksta laiku, vai arī pavisam. „Dystopia” ir guvusi pārsteidzoši labus panākumus: Amerikas topā – 3. vieta, Britu salās – 11. vieta, tik labi „Megadeth” nav klājies kopš „Countdown To Extinction” (1992) un „Youthanasia” (1994) laikiem. Tiesa, šis nu ir tas gadījums, kad vietām topos nav nozīmes – galvenais, ka Masteins & Co joprojām ir dzīvi, pie labas veselības un kustīgi.

PAR. Deviņas teicamas dziesmas, viena instrumentālā kompozīcija un grupas „Fear” dziesmas „Foreign Policy” kaverversija – tāda ir šī diska sausā statistika. Kādu īpaši izcelt ir grūti, varbūt vienīgi „The Emperor”, kas nobāzta pašās albuma beigās. Masteins joprojām apliecina pasaulē ātrākā ģitārista statusu, teicams ir Elefsons, arī abi jauniesauktie, kā izskatās, būs lietaskoki.

PRET. Gaidiet nu, kad teikšu kaut ko sliktu par savu grupu Nr.1... „Megadeth” šajā pusē rādās nelabprāt, vien divreiz atrādījušies Igaunijā, kā būs šoreiz? Slikti. Pašlaik viņi ganās pa Ziemeļameriku, jūnijā būs Itālijā, bet jūnija beigās koncertēs Vācijā. Taču pats iespaidīgākais solās būt festivāls Doningtonā (8. jūnijā), kura sastāvs ir vairāk nekā zvērīgs: „Megadeth”, „Black Sabbath”, „Iron Maiden”, „Korn”, „Rammstein”, „Deftones”, „Disturbed” un „Nightwish”!

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.