Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

...un vēl viens eiroveterāns

© Publicitātes foto

Mūsu priekšā eiroveterāns – Mārtiņš Freimanis, kurš uz Eirovīzijas nacionālās atlases skatuves nekāps pats, bet uzticējis to darīt trīs puišu grupai PeR.

Tumsas līderis Mārtiņš Freimanis vairs pat nespēj atcerēties, cik savu dziesmu deleģējis Eirovīzijas dziesmu konkursa nacionālajai atlasei. Pats viņš tajā uzvarējis ar trio F.L.Y. (kopā ar Lauri Reiniku un Janu Kay), bet reiz atlasē uzvarēja Freimaņa dziesma The War Is Not Over. To izpildīja Putnu balles duets Valters & Kaža un starptautiskā konkursa finālā šī dziesma sasniedza trešo visu laiku labāko Latvijas rezultātu (aiz Marijas Naumovas uzvaras un Prāta vētras trešās vietas) – piekto vietu.

Freimanis savas ilgās karjeras laikā sadarbojies ar neskaitāmiem izpildītājiem, bet šoreiz viņš par saviem upuriem izvēlējies jauno grupu PeR, kuri atlasē dziedās Mārtiņa komponēto un viņa tekstiem apveltīto Like A Mouse. Izrādās, ka daudz netrūcis, lai šogad nacionālajā atlasē uz skatuves kāptu un pie mikrofona ķertos arī pats eiroveterāns. "Bija tāda doma, taču mūs ar Agnesīti nepaņēma," Neatkarīgajai atzina dziedātājs. Atlasei iesniegts grupas Tumsa un Agneses Baronas kopīgi dziedātais gabals, taču žūrija to izbrāķējusi. "Nevar taču būt tā, ka finālā skanētu divas Freimaņa dziesmas," smejas Mārtiņš. "Mēs ar Tumsu jau nospriedām, ka periem tas vajadzīgs vairāk." Grupu PeR 2007. gadā dibinājis Ralfs Eilands, vēl tajā muzicē (ja tā to var saukt) Pēteris Upelnieks un Edmunds Rasmanis. "Ja tā to var saukt" tāpēc, ka trijotne nodarbojas ar beatbox, ko varētu dēvēt arī par mikrofonu piespļaudīšanu, taču vispār nozīmē to, ka viņi ar balsi veido un atdarina dažādu mūzikas instrumentu skanējumu.

Jau 2007. gada festivālā Dziesma manai paaudzei trijotne finālā ieguva otro vietu, bet rudenī piedalījās festivālā Bildes, kopā ar Justīni Kulakovu izpildot slaveno Žaka Ofenbaha skaņdarbu Can Can. Pērn šie bītbokseri iekļuva arī šova Latvijas zelta talanti finālā, turklāt kļuva par vieniem no atmiņā paliekošākajiem tā dalībniekiem. Nav brīnums, ka atraktīvos puišus viesu statusā aicinājuši vairāki TV šovi: Dziedi ar zvaigzni, Cīņas klubs, Zvaigžņu lietus, Muzikālā banka, Koru kari 2, Dziedošās ģimenes u.c. Arī Eirovīzijā PeR nebūs debitanti – pērn bītbokseri kopā ar Sabīni Berezinu tika līdz nacionālās atlases finālam, izpildot Markusa Rivas Bye Bye.

Izrādās, ka Freimaņa un PeR sadarbības pamati likti tieši pirms gada Eirovīzijā. "Es jau viņus [PeR] agrāk biju ievērojis. Pērn Ventspilī piegāju klāt un aprunājos, prasīju, vai nav kāda interese strādāt kopā. Bija. Likām galvas kopā un darījām," atminas Mārtiņš.

Sadarbības rezultāts jau ir viens liels hits – lipīgā dziesma Bums, kas pērn radiostaciju populārāko dziesmu topā iekļuvusi trijniekā. Lai gan Like A Mouse ne tuvu nav tik atmiņā paliekošs gabals, gan jau Freimanis zina, ko dara: līdz šim viņš Eirovīzijai vēl nav piedāvājis nevienu gabalu, kas būtu bijis pilnīgi garām kasei.