RECENZIJA: ElektroFolk - "Raiba govs"

© publicitātes

Pirms pāris gadiem grupa «ElektroFolk» spilgti debitēja ar albumu «Elektro», par ko saņēma Latvijas Mūzikas ierakstu «Gada balvu» tautas vai pasaules mūzikas albumu nominācijā.

Tāpat viņiem pērn labi klājās arī «Supernovā», kur dziesma «Sundance» izkaroja trešo vietu. Grupas otrā albuma izdošana, visticamāk, tika ieplānota laikā, kad «elektrofolkiem» teorētiski vajadzēja triumfāli piedalīties šā gada «Supernovas» finālā, taču, ak, kāda neraža – pompozā dziesma «Miracle Drum» nepārvarēja pat ceturtdaļfināla barjeru. Jaunajā albumā ir deviņas kompozīcijas latviski un jau minētais «eirogabals» angliski kā bonuss. «Izdomāt mūziku ir tāpat, kā agrā vasaras rītā meklēt govi, kura aizlaidusies nezināmā virzienā un ātrumā,» diska nosaukumu apspēlē  «ElektroFolk» komanda, kas «mīl sapņus un spēku». «Šīs abas dimensijas vislabāk raksturo grupas oriģinālo un moderno mūziku, kas ir drosmīga, bet visiem labi saprotama. Jaudīgi «ethno», «electro» un «rock» ritmi, kuri izaicina klausītājos vēlmi dejot, kā arī mijas ar minimālistiskiem un intīmiem skaņdarbiem, kas liek aizturēt elpu,» sevi piesaka grupa. ««ElektroFolk» savas darbības sākumā mūziku veidoja, par pamatu ņemot senu latviešu tautas muzikālo mantojumu. Laika gaitā draudzība ar etnisko virzienu ir saglabājusies, bet šobrīd jau krietni abstraktākā un simboliskākā formā. Grupas repertuāru arvien vairāk papildina oriģinālkompozīcijas, kurās gan mūzika, gan teksts ir visas komandas jaunrade, un tas tuvina grupu «world music» plašumam.» Šobrīd grupa nopietni gatavojas savam lielkoncertam, kas gan vēl aiz kalniem – tas paredzēts 4. maijā, Latgales vēstniecībā «Gors» Rēzeknē.

PAR. Novatorisks piegājiens, turklāt instrumentāli «elektrofolki» ir ļoti spēcīgi – ko savās daudzpusīgajās izteiksmēs ir vērts kaut vai viens pats Uģis Vītiņš! Arī pārējie labi. No albumā iekļautā skaņu materiāla izcelt varētu dziesmu «Daiļu ratu tirgotāji».

PRET. Pirmatklājuma prieks ir zudis, bet ko mums tā vietā piedāvā «ElektroFolk»? Neko, to pašu. Pats lielākais mīnuss ir Ivetas Baumanes kā vokālistes nobīdīšana otrajās lomās, priekšplānā izvirzot jauno ventspilnieku Robertu Pētersonu – aplams lēmums. Ja netieciet, noklausieties šo albumu un būsiet spiesti konstatēt, ka pati labākā «elektrofolku» dziesma joprojām ir «Dieva dēli» jeb «Sundance», kur vadošā vokāliste ir Iveta, piešķirot šai formācijai papildu šarmu.

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.