RECENZIJA: Hexvessel - "When We Are Death"

© publicitātes

Ir dzirdēti visādi mūzikas stili, bet šis gan ir jaunums – ārzemju mūzikas kritiķi somu «Hexvessel» darbu piesaka kā «psihedēliskais somu meža roks». Grupa pastāv no 2009. gada, tās kontā ir divi albumi - «Dawnbearer» (2011) un «No Holier Temple» (2012), diez ko tālāk par Skandināvijas robežām gan viņu slava nav gājusi, lai arī somiem ir savs fanu pulks arī visas plašās Eiropas ārēs (mūsdienu «internetizācijas» laikmetā gan tas nav nekas pārsteidzošs).

Lai gan uz CD vāciņa redzamais like ar pārliecību minēt, ka šis somu «meža roks» droši vien būs kārtējais «doom» un/vai «gothic» atlējums, «Hexvell» drīzāk ar 60. gadu roka lauciņā un liek atcerēties par tādām grupām kā «Eagles», «The Doors» un «King Crimson», ko, cita starpā, nenoliedz arī paši mūziķi (vēl viņi piesauc arī odiozo Captain Beefheart). Pēc pirmo divu albumu izdošanas «Hexvessel» devās pasaulē laimi meklēt, koncertējot dažādu Eiropas valstu klubos un uzstājoties lielākas vai mazākas nozīmes festivālos (piemēram, holandiešu «Roadburn»), tāpat pabija arī prestižajā mūzikas konferencē «SXSW» Ostinā, Teksasā. Lai gan grupas biogrāfijā tas tiek minēts kā milzu sasniegums, kā zināms, šajā konferencē pabijuši arī mūsu Goran Gora, «Triānas parks» un «Instrumenti» - nokļūt tajā nav viegli, bet nav arī nekas nereāls. Vai nu šīs cītības vai citu iemeslu dēļ, «When We Are Death» izdevās izdot visai ietekmīgās kompānijas «Centuria Media» paspārnē, bet tas sola krietni vien lielākas iespējas attīstībai. Pēc jaunā albuma klajā nākšanas somi grasās doties kārtējā turnejā pa Eiropu, taču Baltijas valstis viņu plānos nav iekļautas.

PAR. Diezgan interesanta mūzika – vismaz netipiska, kaut ko tādu reti var dzirdēt (šajā gadsimtā). Liels trumpis ir arī Meta Maknīrnija un Marjas Kontinenas veiksmīgā vokālā sadarbība – viņu dziedājums viens otru ļoti veiksmīgi papildina. Intereses radīšanai (vai tās likvidēšanai) ieteicams noklausīties tādas kompozīcijas kā «Transparent Eyeball» vai «Drugged Up On The Universe».

PRET. Nekā iebilstama pret hipiju laikmetu un 60. gadu mūziku, taču – ne jau 2016. gadā! Šis albums skan tik senili, ka no CD atskaņotāja sāk nākt kaut kas starp «zālītes» smaržu un naftalīna smaku. Nē, lai šie somi to visu klausās paši...

* Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu «Randoms».

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.