Stiprāks par narkotikām

"Dažreiz liekas, ka esmu piedzimis ne tajā valstī, jo mīlu nevis latviešu šlāgerus, bet pavisam citu mūzikas novirzienu un citu kultūru. Bet, ja reiz tā sanācis, ka esmu šeit, man jāsāk no šejienes," saka r&b mūziķis Eddy, īstajā vārdā Edijs Melnis.

Piektdien Cēsīs, mūzikas klubā Vidzemnieks viņš uzsāks koncertu tūri, lai prezentētu debijas albumu Something You Forgot.

Pieļāva daudz kļūdu

Pirmoreiz Latvijas mūzikas dzīvē Edijs ienāca pirms nepilniem septiņiem gadiem, 2003. gadā piedaloties muzikālajā realitātes šovā Talantu fabrika 2. "Edijs no Mežciema" bija lecīgs un ambiciozs: šovā pieteicās, jo uzskatīja, ka labi dzied, un viņam pašam tolaik šķita, ka viņš ir "vislabākais un visreālākais..."

Ir pagājis laiks, un viņa dzīvē daudz kas mainījies. "Šovā ieguvu ļoti daudz – gan labu, gan ne tik labu. Labais ir tas, ka šovs iedeva pirmo grūdienu skatuvei – jau sen zināju, ka gribu būt dziedātājs, bet nezināju, kas jādara. Savukārt mana negatīvā fabrikas pagātne, mana uzvedība un tas, kādu mani parādīja skatītājiem, tagad man nedaudz traucē. Taču ar savu jauno albumu mēģināšu lauzt šo priekšstatu. Toreiz vēl biju pavisam jauns, man bija tikai astoņpadsmit, un es pieļāvu daudz kļūdu. Tagad esmu pieaudzis, kļuvis pastāvīgs, kaut ko vairāk vai mazāk dzīvē jau pieredzējis un daudz ko sapratis," stāsta jaunais mūziķis, kurš pērnā gada nogalē Latvijas mūzikas apritē atgriezās kā Eddy.

Viņa debijas albums Something You Forgot jau nominēts kā labākais deju mūzikas albums Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvai, un, lai klausītājus ar to iepazīstinātu, sestdien Eddy kāps uz mūzikas kluba Tonuss skatuves Limbažos, 12. martā muzicēs Aizkrauklē, mūzikas klubā Laiks, 13. martā – mūzikas klubā Čempions Valmierā, 19. martā – Jelgavā, klubā Tonuss, bet 10. aprīlī – Smeceres krogā Madonā. Tūres īpašie viesi – DJ Gustavito, deju studijas JV Clubs dejotāji un beat box pārstāvji Viktory un Kārlis Grosvalds.

Operāciju nav taisījis

Pēdējo gadu laikā Eddy daudz strādājis, lai attīstītu savu vokālu, – gan pie pedagogiem, gan pašmācības ceļā. "Es dziedu r&b – tas ir Amerikas stils, kaut kas pilnīgi cits nekā latviešu šlāgeri. To šeit nekur nemāca, tāpēc mācos pats – skatos, klausos un analizēju labākos Amerikas piemērus. Lil Wayne, piemēram. Protams, sākumā vispār nesapratu, kā to darīt, taču Šons [fabrikas horeogrāfs] man iemācīja pašus pamatus, un tālāk jau es sevi pilnveidoju pats," stāsta jaunais censonis, kurā daudzi saskata vizuālu līdzību ar skandalozo Krievijas reperi Timati.

"Jā, man daudzi piesienas, ka es kopēju Timati, bet es viņu nekopēju! Varbūt kāds vaibsts ir līdzīgs, kaut gan es tā nedomāju. Plastikas operācijas neesmu taisījis, vienīgi bārdu un ūsas esmu ataudzējis. Amerikā tā staigā katrs otrais, un tas pats Timati to ir noskatījies no Amerikas nēģeriem. Es tā staigāju tāpēc, ka tā ir stilīgi," uzsver Eddy. Viņš gan neslēpj, ka līdzās daudziem pasaules mēroga mūziķiem viņam patīk arī Timati un viņa mūzika. "Krievijā viņš ir topa pašā augšgalā, ir viens no veiksmīgākajiem jaunajiem mūziķiem, un man patīk veiksmīgi cilvēki," viņš atzīst.

Eddy stāsta, ka pēdējos gados viņš daudz lasa grāmatas un galvenokārt tādas, ko sarakstījuši veiksmīgi cilvēki, miljonāri. "Vienā no šādām grāmatām izlasīju: ja iesi uz savu mērķi, pa labi, pa kreisi un atpakaļ neskatīdamies, lai kas arī notiktu, tu līdz tam noteikti aiziesi. Un, ja paskatos, kā agrāk dzīvoju un kā dzīvoju tagad, tas viss strādā!" viņš apgalvo.

Izkļuvis no bezdibeņa

Izrādās, jau fabrikas laikā un arī kādu laiku pēc šova Edijs lietoja narkotikas, bija nokļuvis dažādu atkarību izraisošu vielu gūstā. "Lietoju marihuānu, extasy, amfetamīnu. Līdz heroīnam gan neaizgāju. Kāpēc es to darīju? Kādi cilvēki bija apkārt, tāds biju arī es. Biju sapazinies ar nepareizajiem cilvēkiem," viņš tagad to saprot.

Tas bija pirms trim gadiem, kad kādā dienā Edijs tam pielika punktu, un kopš tā laika viņš nav lietojis nedz narkotikas, nedz pīpējis un dzēris. Kas viņam palīdzēja izkļūt no bezdibeņa? "Sapnis," viņš atteic, ne mirkli nedomādams. "Es visu dzīvi esmu gribējis būt kaut kas liels, esmu gribējis būt uz skatuves, taču, kad skatījos spogulī un redzēju, kāds izskatos, kad lietoju narkotikas, neko iepriecinošu tur neieraudzīju. Un es sapratu: ja savā dzīvē gribu ko sasniegt, es nevaru būt šitāds! Vienā dienā pats sev pateicu, ka man vienalga, kas ar mani tagad būs, bet es to vairs nedarīšu. Visus pasūtīju – draugus tā sauktos, un sāku visu no sākuma. Lai savāktu sevi atpakaļ, gāju uz jogu un, kad tam visam biju ticis pāri, sāku reāli koncentrēties mūzikai." Kad saku, ka viņš ir stiprs cilvēks, ar stingru gribasspēku, Edijs pasmaida un apmierināts piekrīt: "Ja tu gribi ko sasniegt, tev ir jābūt gribasspēkam! Visiem veiksminiekiem ir stingrs gribasspēks. Turklāt, kad tu nostājies uz pareizā ceļa, tev pretī nāk pareizie cilvēki un viss notiek pareizi. Uz pareizā ceļa es satiku Ilonu Bičevsku no Avantis Promo. Sākumā bija pāris koncertiņu, un nu jau ir izdots mans pirmais albums!" Eddy ir patiesi gandarīts.

Buča no Galantes

Eddy debijas albums ir tikai pirmais solis pretī tiem mērķiem, ko viņš sev izvirzījis. Nākamais ir gaidāmā koncertu tūre, un tuvākais mērķis, ko gribētos sasniegt, ir dalība šā gada Jaunajā vilnī. "Pērn, kad nacionālajā atlasē uzvarēja Aisha, es biju finālā, un zinu, ka daudziem žūrijas locekļiem patiku. Piemēram, operdziedātāja Inese Galante man sūtīja gaisa bučas," ar prieku atminas mūziķis un ir apņēmības pilns šogad startēt vēlreiz. Nākamgad Eddy mēģinās sevi pieteikt Eirovīzijai. "Bet pats tuvākais mērķis ir jauns video, ko sāksim filmēt pēc mēneša – dziesmai We Are Angels. Tas būs jau ceturtais, un domājams, ka visnopietnākais, – to bīdīsim arī tālāk, ārpus Latvijas," viņš nav māņticīgs, drīzāk pašpārliecināts, ambiciozs un savus sapņus nebaidās atklāt.

"Nē, prom braukt es negrasos," Edijs precizē par saviem plāniem ārpus Latvijas. "Protams, mans sapnis nav būt šeit, bet es šeit esmu piedzimis, man jāsāk no šejienes – šeit ir manu sapņu sākums," viņš saka un atklāj, ka pārrunu procesā ir iespēja jau šovasar sevi pieteikt ne vien kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā, bet arī Amerikā.

Sarunas noslēgumā Edijs uzsver: kopš izkļuvis no narkotiku gūsta, viņam apkārt ir daudz vairāk visa kā laba. "Tā jau saka, ka labais piesaista labo, bet ļaunais – ļauno. Miljonārs jau arī nedraudzējas ar sētnieku, un nevis tāpēc, ka sētnieks viņam nepatīk, bet tāpēc, ka viņi viens otru vienkārši nesaprot. Jo viens tic brīnumam, bet otrs saka, ka tās ir muļķības, ka brīnumi nenotiek. Un tāpēc viņš arī slauka ielas."

***

EDDY

- Īstajā vārdā Edijs Melnis

- Dzimis 1985. gada 9. aprīlī Rīgā

- Piedalījies muzikālajā realitātes šovā Talantu fabrika 2 (2003)

- Mācījies par pavāru, bet šova dēļ Rīgas Tirdzniecības tehnikumu nav pabeidzis; beidzis Rīgas Raiņa 8. vakara maiņu vidusskolu

- Pērnajā rudenī izdevis savu debijas albumu Something You Forgot, kas Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvā jau nominēts kā labākais deju mūzikas albums

- Neprecējies un precēties netaisās, ģimene nav primārais. Ir draudzene Violeta

- Hobiji – fitness un grāmatu lasīšana. "Es nelasu detektīvus un muļķīgus žurnālus, es lasu pareizās grāmatas – tādas, kas māca pareizi domāt, kas māca, kā dzīvē visu sasniegt..."

***

VIEDOKLIS

Sandris VANZOVIČS, mūzikas apskatnieks:

– Ja slavenajos realitātes šova Talantu fabrika laikos tiktu veikta aptauja par visnesimpātiskāko fabrikantu, tad Edijs Melnis jeb, kā viņš pats sevi mēdza pieteikt, "karatē melnās jostas īpašnieks Edijs no Mežciema" būtu viens no galvenajiem pretendentiem uz uzvaru: iedomīgs, lecīgs, turklāt ar milzu ambīcijām, kurām nebija reāla seguma, – atmiņā palikusi vien daudzmaz labi izpildītā I Believe I Can Fly. Nav brīnums, ka šis jaunietis mūzikas žurnālistiem ilgu laiku bija kaut kas līdzīgs lamuvārdam.

2005. gadā Edijs kopā ar Emi un Šonu par albumu Revolūcija gan ieguva Latvijas Mūzikas ierakstu Gada balvu deju mūzikas nominācijā, taču tas bija pārpratums – toreiz šīs trijotnes vienīgie konkurenti bija tādi stāri kā Zix un grupa Kardināls. Kādu laiku par viņu nebija nekas dzirdams, taču, ja godīgi, nebija arī ne mazākās vēlmes kaut ko dzirdēt. Taču jāatzīst, ka pērnajā novembrī izdotais Edija albums Something You Forgot lika uz viņu paskatīties citām acīm. Dziedātājs bija solījis likt priekšā Latvijā kaut ko līdz šim nebijušu, un tas viņam tiešām izdevās – kvalitatīvs r&b un popa mikslis, kādam pie mums grūti piemeklēt līdziniekus. Ja arī turpmāk viņa vārdi saskanēs ar darbiem, tad viss būs kārtībā.