Instrumenti iekuļas skandālā

© Andrejs Strokins, f64

Īpatnējā Baltijas mūzikas apvienība Instrumenti, kuras dalībnieki plašākai publikai atpazīstami tērpti dažādu aizsargājamu dzīvnieku maskās, 1. septembrī bija plānojuši auditorijai dāvāt videoversiju dziesmai Apēst tevi.

Diemžēl atbildīgo instanču aktīvas uzraudzības un konservatīvo uzskatu dēļ grupa spiesta atlikt plānoto pirmizrādi.

Lieta ap grupas Instrumenti videoklipu ir pavisam mīklaina – tas ir noņemts no trases, proti, to aizliegts pārraidīt TV ēterā. "Sakarā ar divdomīgiem skatiem un vardarbības ainām klipa noslēgumā LR Ētikas kontroles dienests šo video klasificēja kā nevēlamu un aizliedza tā pārraidīšanu publiskajā telpā. Pēc cenzūras šobrīd tiek pabeigta klipa otrā versija, kura pirmo reizi tiks pārraidīta 16. septembrī," informē grupas pārstāvji. "Esmu priecīga par kaut ko tik svaigu, kas ieplūst mūzikas augsnē, taču joprojām esmu mazliet neizpratnē par Latvijas tikumības sargiem – joprojām neesmu aptvērusi, kas mūsu baltās apkaklītes tik ļoti sadusmoja klipa sižetā," brīnās grupas Instrumenti iepriekšējā videoklipa autore Ksenija Sundejeva. Savukārt klipa producents dāņu mākslinieks Sverns Bjornsens stāsta: "Kad saņēmām piedāvājumu no pandām (grupas Instrumenti mūziķi koncertos maskējas pandu tērpos – S. V.) veidot dziesmas videoversiju, kas domāta Latvijas publikai, uzreiz lūdzu burtisku tulkojumu tekstam. Tā kā teksts likās ļoti asprātīgs un sulīgs, arī video nolēmu veidot asu, pikantu un ne pārāk salkanu. Patika doma, ka mīlestība stāv pāri veģetārisma ideāliem."

Instrumenti plašāku atpazīstamību guva šā gada sākumā, izraisot ažiotāžu par grupas dalībnieku izcelsmi un muzikālo sniegumu. Ar savu debijas singlu Life Jacket Under Your Seat apvienība šogad guva panākumus ne tikai Latvijā, bet arī Skandināvijā. Šajā vasarā Instrumenti nāca klajā ar grupas pirmo dziesmu latviešu valodā Apēst tevi. Pandu izskatā ģērbtie mūziķi izraisījuši interesi par savu izcelsmi (to viņi rūpīgi slēpj, lai gan, tāpat kā Prāta vētras un Reiganu gadījumā, visiem viss tāpat ir zināms), kā arī satriekuši ar labāko uzstāšanos.

Nekā briesmīga šajā klipā tiešām nav, bet nu – latvju Ētikas kontroles dienestam laikam zināms labāk...

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.