RECENZIJA: Shining - "International Blackjazz Society"

© publicitātes

Norvēģu grupas „Shining” muzikālais skanējums tiek raksturots gan kā „avangard-elektrometāls”, gan „jazz/progressive metal” – tas pateicoties saksofonam, smagajai mūzikai ne pārāk raksturīgam instrumentam, kuru pārvalda šīs blices dibinātājs, multiinstrumentālists Jorgens Munkebijs.

Viņš ir arī šīs grupas vokālists, ģitārists, basists, taustiņnieks, kā arī visu dziesmu autors un albuma producents. „Shining” ir no Oslo, pastāv jau kopš 1999. gada, un savā pastāvēšanas vēsturē ir laidusi klajā septiņus studijas albumus, no kuriem veiksmīgākais bijis 2010. gadā izdotais „Blackjazz”, diezgan labi klājies arī pirms pāris gadiem izdotajam „One One One”. Grupu piemeklējušas diezgan biežas sastāva maiņas, un šobrīd tikai ģitārists Hakons Sāgens var palepoties ar „darba stāžu”, kas mērāms piecgadē. Bundzinieks Tobiass Ērness Andersens un taustiņnieks Eiriks Tovsruds Knutsens grupas rindās iekļāvušies aizpērn, bet basģitārists Ole Vistness – burtiski nupat, albuma vēl ierakstīts ar Toru Egilu Krekenu pie četrām stīgām. Dzimtajā zemē šī brigāde ir ļoti iecienīta, ar viņiem labprāt sadarbojas arī citi norvēģu smagās mūzikas pārstāvji, piemēram, „black metal” leģendas „Enslaved”.

 

PAR. Bezgala dievīgs albums! „Shining” skanējums atgādina kaut ko starp „Ministry” un Merilinu Mensonu šo projektu labākajās izpausmēs. Ļoti efektīgi un iedarbīgi: kompozīcija „Burn It All” vispār gāž no kājām, savukārt dziesma „Thousand Eyes” izceļas ar lielisku saksofona solo un ļauj šo stilu  mēģināt apzīmēt kā „blackjazz”. Smagās mūzikas pasaulē „International Blackjazz Society” ir kā svaiga ūdens malks paģirainā rītā – nudien ieteicams darbs!

PRET. Brīžiem šķiet, ka Munkebijs saksofonu izmanto tikai stila pēc un dažās dziesmās pat nezina, kur to bāzt. Kompozīciju „House Of Warship” viņš ar saksofona palīdzību ir pārvērtis par tik nebaudāmu kakofoniju, ka gribas viņam palīdzēt un pateikt, kur viņš to (saksofonu) var bāzt...

 * Materiāls tapis sadarbībā ar mūzikas veikalu „Randoms”.

Izklaide

Ar koncertu kultūras norišu vietā “M/Darbnīca” šo trešdien, 2. oktobrī, tiks atklāta džeza dziedātājas Santas Šilleres koncerttūre “Other Ways”. Latvijas koncerta īpašais viesis – saksofonists Toms Rudzinskis.