MUZIKĀLĀ BANKA: Uzvar Jubalts, labākais – Dons

GALVENAIS APĒDĀJS. Akurāt Jāņa Jubalta ģeniālajā galvā dzima dziesmas Ziemu apēst skice. Starp citu, jau vakar tā izrādījās pravietiska – Kurzemē sākās atkusnis... © F64

Pēc 14 (!) gadu pārtraukuma Latvijas Radio 2 rīkotajā dziesmu aptaujā Muzikālā banka atkal uzvarējusi latvju supergrupa Prāta vētra. Ventspils olimpiskajā centrā notiekošajā pasākumā šoreiz gan lielākās ovācijas raisīja Dons.

Divi bez matiem, viens gandrīz bez

Muzikālajā bankā 2001 triumfēja Prāta vētras dziesma Spogulīt, spogulīt, kas pirmām kārtām saistās ar grupas ģitāristu Jāni Jubaltu – tolaik daudzi pat īsti nezināja, ka viņš prot dziedāt, bet tagad joprojām koncertos pieprasītais spogulītis nesaraujami saistās ar Jāņa tēlu. Savukārt ar dziesmu Ziemu apēst viņš ir saistīts vēl ciešāk, un ne velti apbalvošanas ceremonijā grupas biedri tieši viņu burtiski izgrūda priekšplānā svinīgās runas teikšanai – Jānis ir šīs dziesmas skices autors. Proti, sākotnēji viņš to parādījis sievai Dacei, kura gan ieteikusi to pārējiem nemaz neatrādīt – izsmies vēl... «Priecājos, ka nepaklausīju sievu un citiem austiņās tomēr parādīju šīs dziesmas uzmetumu,» jokoja ģitārists. «Tā mūs uzreiz apbūra gan ar savu vienkāršību, gan neparastajiem vārdiem,» atminējās Renārs Kaupers.

Par otro vietu priecīgi bija aptaujas debitanti The Sound Poets (grupas līderis Jānis Aišpurs esot solījis uzvaras gadījumā nogriezt matus, tātad otrā vieta viņam derēja gluži labi...), tāpat apmierināts bija arī iepriekšējo trīs gadu Muzikālās bankas uzvarētājs Dons, kuram jau droši vien apnicis krāt metālmākslinieka Armanda Jēkabsona darinātās piemiņas veltes. Ar savu uzstāšanos Dons piecēla kājās arēnā sēdošos, lika tiem dziedāt līdzi, dažus pat izvilināja izkustēties celiņos starp rindām un beigu galā raisīja sen nedzirdētas ovācijas. Nav brīnums, ka daudzi interneta komentāros pēc tam pauda, ka Dons bijis labākais, un tikai ekspertu padomes locekļi viņam nozaguši balvu.

Žūrijā katram savas simpātijas

Jā, kā tad ar to vērtējumu īsti ir? Kā zināms, kopējo vērtējumu rada klausītāju un ekspertu domas proporcijās 50:50% – jo augstāka vieta, jo mazāks kopējo punktu skaits un labāks galarezultāts. Par ekspertiem viss skaidrs, tie bija 11 padomes locekļi, katrs ar savām domām un savu vīziju par uzvarētāju: latviešu izcelsmes Holivudas komponiste un Emmy balvas ieguvēja Lolita Ritmanis, komponists Jānis Strazds, etnomūziķis Valdis Muktupāvels, operdziedātāja Inga Šļubovska, pianists Raimonds Petrausks, dziedātāja Ance Krauze, komponists Adrians Kukuvass, džeza dziedātājs Daumants Kalniņš, režisors Arvīds Babris, ilggadējs Mikrofona aptaujas veidotājs Gunārs Jākobsons un Neatkarīgās žurnāliste Elita Veidemane. Savukārt klausītāju vērtējumu veidoja trīs atsevišķas sadaļas – balsojums aptaujas mājaslapā, portālā nra.lv un draugos, un no šīm trim sadaļām tad arī veidojās kopējais vērtējums. Izpētot rezultātus, var secināt, ka lielākie cietēji no ekspertiem bijuši Musiqq, kuri guvuši uzvaru visās trīs klausītāju balsojuma ailēs, taču eksperti viņus ierindojuši tikai 7. vietā. Tāpat arī Laurim Reinikam pagaidām vēl nevajadzētu sākt domāt par emigrēšanu uz Lietuvu: klausītāji viņa pieneņpūkas redzēja kā devīto populārāko dziesmu, toties eksperti to Ventspilī negribēja – tikai 22. vieta no 25 iespējamām. Jāatgādina, ka pirmajai finālbalsojuma kārtai tika izvirzītas 25 dziesmas, no kurām tālāk tika 15.

Ja runā par žūrijas locekļu domām individuāli, tad ir vēl interesantāk. Ziemēdājus pirmajā vietā likušas vienīgi Inga Šļubovska un Elita Veidemane, bet Lolita Ritmanis, cilvēks ar starptautisku skatījumu, Prāta vētrai devusi tikai 11. vietu (viņai vislabāk paticis Triānas parks). Septiņās no 11 anketām The Sound Poets ir Top 3, vēl ir viena piektā un sestā vieta, Valdis Muktupāvels to redzējis tikai 13. vietā, savukārt Gunārs Jākobsons aiz Top 15 borta. Toties viņam paticis Dons un Musiqq, taču trīs žūrētāji pēdējos nav likuši piecpadsmitniekā. Rezumējot – ekspertu vērtējums ir raibs kā dzeņa vēders, taču kaut kādu vidējo domugraudu tas tomēr rada.

Ventspilī kā vienmēr viss kārtībā

Par pašu pasākumu nav daudz stāstāma – kas vēlējās, tas to skatīja klātienē vai vismaz TV. Noslēguma ceremonijas šovs Ventspilī notika iespaidīgi un krāšņi, vienlaikus saglabājot vieglumu un jaunības izjūtas, kā tas pienākas, svinot 16 gadu jubilejas ballīti – tieši tāds bija Muzikālās bankas šā gada pasākuma motīvs. Arī Maijas Jansones veidotajā skatuves scenogrāfijā dominēja pārsteigums, ko raksturoja milzu dāvanu klātbūtne skatuves uzbūvē. Sirsnīga un jautra gaisotne valdīja īpaši izveidotajā Latvijas Radio 2 improvizētajā studijā, no kurienes notika pasākuma tiešraide radio ēterā un kurā mūziķus un viesus intervēja LR2 personība Baiba Palkavniece. Pati apbalvošana gan izvērtās reti haotiska: mūziķi ar apmulsumu sejā raudzījās viens uz otru, nesaprotot, vai šajā konveijera cienīgajā Top 15 saukšanas kārtībā viņiem tagad jādodas pēc balvas, to pienesīs klāt vai arī vienkārši jāpagrābj puķes un jāliekas mierā. Bet tas nu tā, sīkums.



Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.

Svarīgākais