Muzikālā banka piedāvā lielo iespēju

© Publicitātes foto

Līdz piektdienai turpinās Latvijas radio 2 rīkotās dziesmu aptaujas Muzikālā banka fināla balsojums, kurā tiks noskaidrotas aizvadītā gada vērtīgākās dziesmas latviešu valodā. Dažiem tā būs kārtējā iespēja atzīmēties uz lielās skatuves, dažiem – labs moments, lai atkal uz tās pabūtu.

Neatkarīgās apskatnieks jau vēstīja par desmit no Muzikālās bankas Top 15 finālbalsojumā iekļuvušajiem dalībniekiem, pienācis laiks atlikušajiem pieciem. Jāatgādina, ka balsot par dziesmām var aptaujas mājaslapā muzikalabanka.lv, kā arī portālos draugiem.lv un nra.lv. Vērtīgāko dziesmu noteiks klausītāji un Muzikālās bankas ekspertu padome, kurā šogad darbojas latviešu izcelsmes Holivudas komponiste un Emmy balvas ieguvēja Lolita Ritmanis, komponists Jānis Strazds, etnomūziķis Valdis Muktupāvels, operdziedātāja Inga Šļubovska, pianists Raimonds Petrausks, dziedātāja Ance Krauze, komponists Adrians Kukuvass, džeza dziedātājs Daumants Kalniņš, režisors Arvīds Babris, ilggadējs Mikrofona aptaujas veidotājs Gunārs Jākobsons un Neatkarīgās žurnāliste Elita Veidemane.

Lai nu kurš, bet Ivo Fomins šajā aptaujā vienmēr ir kotējies ļoti augstu, un tas nekas, ka viņš skaitās rokmūzikas izpildītājs – dziesma Nekas jau nebeidzas pilnīgi noteikti ieņems augstu pozīciju Muzikālās bankas topā. «Šī dziesma man un manai grupai ir ļoti būtiska, tā iezīmē jauna ceļa sākumu. Dziesmas melodija ir mana, bet es vēlos pateikties visiem grupas puišiem, kas strādājuši pie dziesmas skanējuma un aranžijas,» par savu jauno dziesmu saka pats Ivo. Dziesmas teksta autors un Ivo labs draugs Guntars Račs piebilst: «Šī man pašam ir ļoti īpaša dziesma. Lai cik grūti arī būtu pārbaudījumi, kurus liktenis mums ir sagatavojis, vienmēr paliek cerības, ka sasniegsim savus mērķus. Cerību zaudēt nedrīkst. Pazīstu Ivo jau daudzus gadus un zinu, ka arī viņam ir ne viena vien rēta, kas gūta ceļā uz savu laimi, bet viņš nekad nav padevies un dara savu lietu, jo neviens par viņu labāk to neizdarīs.»

Mazais vilciņš – Jura Kaukuļa Jauno Jāņu orķestra šūpuļdziesma straujām sirdīm. «Ikvienā no mums – gan pieaugušos, gan bērnos – snauž mazs, bet sparīgs vilciņš – pirmatnējs spēks, kas gaida, kad varēs mosties un darīt lielas lietas. Ja vajag, arī kost. Mūsu šūpuļdziesma ir stāsts par visiem mazajiem vilciņiem, kas reiz būs lieli, un stāsts par mums, lielajiem, kuri grib pasargāt mazos no tā, ko saucam par dzīvi. Tautasdziesmu vārdi, ko uzgājām dainu skapī, mūsuprāt, skan gluži kā mantra ar rituālu spēku. Mūzika šo burvību tikai turpina skaņu zīmēs,» par dziesmu saka Juris.

Duetā ar grupas Otra puse līderi Normundu Pauniņu spriganā Aiša jeb Aija Andrejeva reiz Muzikālo banku jau vinnējusi (ar dziesmu Ave Pali), varbūt tas viņai izdosies arī tandēmā ar Goran Gora, dziedot Pavasari? Bet protams, ka nē! Tad jau drīzāk astronauti ar dziesmu Turies. «Astro’n’out iepriekšējais ir bijis pozitīvu pārmaiņu gads, kurā pārdomātas personīgās vērtības. Dziesma Turies ir par laiku, kuru pavadām kopā ar saviem mīļajiem, un par to, kā maināmies un pieaugam, esot attiecībās un audzinot bērnus,» par dziesmu stāsta grupas vokāliste Māra UpmaneHolšteine. Nu, un tad vēl atliek tikai pieminēt The Sound Poets (attēlā) ar dziesmu Viss var mainīties – singls, kas var apgāzt prognožu prognozes. «Pulsē ir The Sound Poets otrais albums, kurš, pretēji iepriekšējam albumam, rakstīts nevis studijā, bet gan mājā Jumurdas ezera krastā. Šis albums mums ir ļoti īpašs, jo tas tapis pilnīgi citādā vidē, ārpus no mūsu ierastās studijas, tāpēc arī albuma saturs ir nedaudz citādāks un ar nepacietību gaidām iespēju to nodot klausītājiem,» stāsta grupas dalībnieki.

Muzikālās bankas labāko apbalvošana un noslēguma ceremonija notiks 23. janvārī Olimpiskajā centrā Ventspils. Tad redzēsim, kas ir kurš.

Muzikālās bankas Top 15

• Dieviņš – Dons

• Ir tik karsts – Jānis Stībelis

• Laika dziesmiņa – Triānas parks

• Mazais Vilciņš – Jauno Jāņu orķestris

• Mājās – Sabīne Berezina

• Nekas jau nebeidzas – Ivo Fomins

• Pat nejautā – Tumsa

• Pavasaris – Aija Andrejeva, Goran Gora

• Rīts pieneņpūkās – Lauris Reiniks

• Silta sirds – Musiqq

• Šūpuļdziesma – Dabasu Durovys

• Tu esi ceļš – Mārtiņš Ruskis

• Turies – Astro’n’out

• Viss var mainīties – The Sound Poets

• Ziemu apēst – Prāta vētra

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.

Svarīgākais