Muzikālā banka: kas pārsteigs?

© Logo

Līdz piektdienai turpinās Latvijas Radio 2 rīkotās dziesmu aptaujas Muzikālā banka fināla balsojums, kurā tiks noskaidrotas aizvadītā gada vērtīgākās dziesmas latviešu valodā. Daudzi vārdi aptaujas listē ir pazīstami, bet daži tomēr ir pārsteigums.

Latvijas Radio 2 muzikālā aptauja vienmēr ir pārsteigusi, un gan jau izņēmuma reize nebūs arī šoreiz: Prāta vētra, Dons, The Sound Poets, Triānas parks un citi – šo grupu būšana uzvarētāju sarakstā nebūtu nekāds pārsteigums, taču nav izslēgts, ka topā iekļūst arī kāds, kam tur teorētiski būt nevajadzētu.

Piemēram, grupa Tumsa. Bez Mārtiņa Freimaņa šī grupa vairs ne tuvu nav tik odioza, savukārt pašreizējais grupas vokālists Valters Frīdenbergs no harismas viedokļa var Freimim tikai pienest minerālūdeni nākamajā dienā pēc Melnā balzama baudīšanas. Taču dziesma Pat nejautā ir gana laba. «Dziesmas pamatidejas autors ir grupas ģitārists Haralds Drekslers, bet, no viņa iedvesmojoties, tekstu un melodiju radīja Valters. Dziesmu ierakstīja, aranžēja grupas ilggadējais draugs un kolēģis Aldis Zaļūksnis jeb Midis. Neiztirzāsim dziesmas pamatjēgu, jo, kā teica teksta autors Valters, lai katrs pats tajā atrod ko savu, tā ka – pat nejautā!» tā mūziķi. Negribētos par pārsteigumu dēvēt Lauri Reiniku ar dziesmu Rīts pieneņpūkās, taču, atvainojiet, kas pie mums tagad vairs skaitās Lauris Reiniks?! Ja nu vienīgi populārā šlāgeransambļa Tērvete vadītāja Artūra Reinika dēls un smukās sabiedrisko attiecību speciālistes Rūtas Reinikas brālis. Ā, un vēl tas puisis, kas kādreiz dziedāja Sirds sadeg neparasti... Par dziesmu: «Komponists ir pats Lauris, bet pie teksta roku pielikuši trīs autori – Mārtiņš Freimanis, Lauris un Liepājas dzejniece Maija Kalniņa. «Es ceru, ka mums visiem šovasar būs daudz tādu nakšu un rītu, pēc kuriem būs jautājums: «Vai tas tiešām notika vai tomēr bija tikai sapnis?» Lai viss lieliskais patiešām notiek īstenībā, un ceru, ka pūkas ies pa gaisu, lēkājot un dejojot pie šīs dziesmas,» stāsta Lauris.

Nez, kā veiksies Sabīnei Berezinai ar dziesmu Mājās? Par to internetā balso kā traki, nav dziesma arī nemaz zemē metama. Kāpēc ne, Sabīne dzied labi! Guntars Račs: «Dziesma sākotnēji ar Maestro tika sarakstīta speciāli LU jauktajam korim Aura pēc diriģenta Edgara Vītola lūguma. Tas bija jau pirms gadiem trīs. Tad reiz šo dziesmu kādā šovā nodziedāja Sabīne, sajauca tekstu utt., viss kā pienākas jaunajai zvaigznei. Taču Sabīnei tik ļoti patika šī dziesma, ka arī man nemitīgi jautāja šīs dziesmas notis, ka radās doma šo dziesmu vienreiz taču ņemt un ierakstīt. Un par producentu izvēlējāmies Artūru Palkēviču.»

Jau otro gadu favorītu lokā ir latgaliešu Dabasu Durovys – šoreiz ar Šūpuļdziesmu. «Nav noslēpums, ka trešdaļu savas dzīves mēs pavadām miegā, tādēļ vērts aizdomāties par visdažādākajiem stāstiem, kurus redzam, miegā esot. Bieži sapņi šķiet tik reāli, ka tos nemaz nevar atšķirt no īstenības. Dažreiz esam priecīgi pamostoties un saprotot, ka piedzīvotais ir tikai sapnis, citreiz, lai arī cik savādi un skumji nebūtu, – vēlamies palikt sapnī un vēlamies, lai nekad nebūtu pamodušies,» prāto mūziķi. Kas vēl varētu būt pārsteigumu topa piecniekā? Mārtiņš Ruskis ar dziesmu Tu esi ceļš. Kāpēc? Tāpēc, ka viņam te vispār nebija jābūt – pat ne Top 25.

Balsot par dziesmām var aptaujas mājaslapā muzikalabanka.lv, kā arī portālos draugiem.lv un nra.lv. Muzikālās bankas labāko apbalvošana un noslēguma ceremonija notiks 23. janvārī Olimpiskajā centrā Ventspils.

Muzikālās bankas Top 15

• Dieviņš – Dons

• Ir tik karsts – Jānis Stībelis

• Laika dziesmiņa – Triānas parks

• Mazais Vilciņš – Jauno Jāņu orķestris

• Mājās – Sabīne Berezina

• Nekas jau nebeidzas – Ivo Fomins

• Pat nejautā – Tumsa

• Pavasaris – Aija Andrejeva, Goran Gora

• Rīts pieneņpūkās – Lauris Reiniks

• Silta sirds – Musiqq

• Šūpuļdziesma – Dabasu Durovys

• Tu esi ceļš – Mārtiņš Ruskis

• Turies – Astro’n’out

• Viss var mainīties – The Sound Poets

• Ziemu apēst – Prāta vētra



Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.

Svarīgākais