Vai Latvijā ir koncertdzīves pagrimums?

PIE MUMS. Pagaidām nākamā gada latvju koncertdzīves centrālais vārds ir iespaidīgā dekoltē īpašniece Meraija Kerija © Publicitātes foto

Šogad neesam diez ko lutināti ar augstas raudzes koncertiem, un nākamais gads izskatās vēl bēdīgāks. Pat trakāk – lieli vārdi rotās Tallinas un Viļņas koncertafišas, bet Rīgai nāksies samierināties ar dažām zvaigznēm un zvaigznītēm.

Atskatīsimies vēsturē. Piemēram, 2008. gadā vadošie koncertu rīkotāji FBI piedāvāja tādus pasākumus kā R.E.M., Metallica, Lū Rīds, Evrila Lavinja, Lenijs Kravics, Linkin Park, Kiss un Raiana – tas viss Rīgā. Šogad – Robijs Viljamss, Keitija Perija, Meisija Greja un Simply Red – ir neliela kvalitatīvi kvantitatīvā atšķirība, vai ne? 2016. gadā FBI kalendārā ir šādi koncerti: Slipknot (23. janvāris, Viļņa), Meraija Kerija (7. aprīlis, Rīga), Dženeta Džeksone (23. aprīlis, Tallina), 5 Seconds Of Summer (4. jūnijs, Tallina), Queen&Adam Lambert (5. jūnijs, Tallina), Iron Maiden (23. jūnijs, Kauņa), Black Sabbath (5. jūlijs, Rīga). Arī nav diez ko labi, turklāt izskatās, ka Rīga straujos tempos zaudē savu loģisko Baltijas valstu koncertdzīves notikumu epicentra statusu.

Koncertaģentūras FBI mārketinga speciālists Kristaps Kārkliņš tam nepiekrīt – gads bijis viduvējs, ne sliktāks, ne labāks par iepriekšējiem. To, ka šogad afišas nav ņirbējušas no skaļiem vārdiem, viņš dēvē par sakritību, turklāt viesojušies vairāki labi izpildītāji, tikai skaitliski varbūt to nav bijis tik daudz, kā kādam gribētos. Par nākamo gadu – no turneju plānošanas viedokļa dažos gadījumos ir izveidojusies tāda situācija, ka ārzemju zvaigznēm tuvāk bijusi Lietuva (ja koncertu maršruts virzās no Polijas puses), dažos – Igaunija (ja tūre tiek virzīta caur Skandināviju), bet dažos gadījumos vietējie izrādījuši krietni lielāku ieinteresētību kāda koncerta sarīkošanā (tas attiecas uz smagajiem). «Nekas globāli mainījies nav: Latvija joprojām nav iekļauta tajā sarakstā, kur fiksētas valstis, kuras lielajām zvaigznēm noteikti jāapmeklē, taču nav arī melnajā sarakstā, tas ir, tajā listē, kur atzīmētas vietas, kur labāk savu kāju nespert. Pasaulē tiek novērota tendence, ka lielie mākslinieki aizvien retāk sniedz koncertus, turklāt padara tos aizvien dārgākus, tāpēc koncertu norises vietas Eiropā tiek izvēlētas īpaši rūpīgi. Dažkārt Rīga šajā īpašajā sarakstā parādās, kā tas, piemēram, bija Black Sabbath gadījumā, bet citkārt – ne,» skaidroja Kristaps Kārkliņš. Viņš arī drošināja būt optimistiskiem – koncertdzīves kalendārs gan papildināšoties, it īpaši gada otrajā pusē.

Paskatoties nākamā gada koncertu kalendārā, gan šķiet, ka nemaz tik trūcīgi mums nav: 26. janvārī – Three Days Grace, 30. janvārī – Imagine Dragons, 6. februārī – Tricky, 9. februārī – Manowar, 20. februārī – Hosē Karerass, 22. februārī – Scorpions, 1. martā – Hurts utt. Bez ierastajiem FBI un Positivus (vēl arī koncertaģentūra L. tips) tirgū uzrodas aizvien jauni un jauni spēlētāji. «Tas mūs ne baida, ne stiprina,» plecus parausta Kristaps. «Ik pa brīdim dažādi interesenti vai arī par biznesu domājoši cilvēki grib sarīkot kādu koncertu, un retos gadījumos tas tiešām izvēršas par veiksmes stāstu, taču jāskatās, cik kvalitatīvi attiecīgais pasākums tiek sarīkots.» Šogad tāds šaubīgais pasākums bija Natālijas Imbruglijas (un Tanitas Tikaramas) koncerts Mežaparkā, kas beigu galā tika pārcelts no Lielās estrādes uz krietni mazākas nozīmes iežogojumu, nākamgad bažas raisa pieteiktā The Prodigy uzstāšanās 16. aprīlī, turklāt Skonto hallē, lai gan grupas mājaslapā par koncerta norises vietu tiek minēta Arēna Rīga. Cerams, ka viss būs labi.



Izklaide

Veikalu plauktos nonākusi nošu grāmata, kuras lappuses sola aizraujošus mirkļus ģitārspēles entuziastiem – gan profesionāliem mūziķiem, gan iesācējiem. Grāmatas autors ir pašmāju ģitārvirtuozs Mārcis Auziņš, un tā ir vēl viens solis ceļā uz šī mūzikas žanra pilnveidošanu Latvijā.