Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Dzelzs vilkiem perfekta šodiena

ČETRI VILKI VILKU VILKA. Grupas sastāvs jau ilgstoši ir nemainīgs (no labās): Juris Kaukulis (balss, ģitāras), Mārcis Judzis (bungas), Kārlis Alviķis (basģitāra) un Kaspars Tobis (taustiņi) © Kristaps KALNS

Šodien, 3. decembrī, klajā nāks latvju rokgrupas Dzelzs vilks jaunais pilnmetrāžas albums Perfekta rītdiena. Ilgi gaidītā ieraksta atklāšana šovakar notiks Vecrīgā, klubā Depo, ieeja visiem interesentiem brīva.

Pēdējais dzelzs vilku studijas albums tika izdots pirms četriem gadiem (Dzīvnieks pilsētā), bet pavisam šīs grupas diskogrāfijā uzskaitāms ducis albumu, ieskaitot kasetes Mirušās kaijas (1995) un Palodze (1998). Tiesa, grūti pat pateikt, kurā brīdī vilki ir vilki, bet kurā – kāds blakusprojekts. Piemēram, vilku un ebreju klezmermūzikas ansambļa Forshpil kopdarbs Borsh (2010) skaitās grupas diskogrāfijā, toties Dzelzs vilka Jauno Jāņu orķestra debija Kālabad (2013) – it kā nē, it kā jā (oficiāli tiek minēts par 13 grupas albumiem). Turklāt tagad orķestris ir transformējies par Jauno Jāņu orķestri – tie paši vilki, tikai citā kulītē.

Labi, lai ar biogrāfiskajām peripetijām tiek galā vēsturnieki. Dzelzs vilka jaunajā albumā ir iekļautas 11 kompozīcijas, un pirmoreiz grupas vēsturē ieraksts ieskaņots tā producenta Ginta Solas ārpilsētas studijā Eli. Kā jau ierasts, arī Perfekta rītdiena nāks klajā mūzikas izdevniecības Upe tuviem un tāliem paspārnē. Ierakstā piedalījušies visi četri vilki, bet viesmūziķu statusā pievienojušās Anita Intaite un Elizabete Lāce (fona vokāls), kā arī vilku oriģinālā sastāva dalībnieks Valērijs Cīrulis (balss). «Radot albuma materiālu, viens no galvenajiem mūsu izaicinājumiem bija turpināt pilnveidot un attīstīt to mūzikas novirzienu, ko paši esam radījuši. Bija svarīgi nepadoties apkārtējām ietekmēm, ko piedāvā mūzika pasaulē, svarīgi bija turpināt savu stāstu un skanējumu. Mūzikas ģenerācijā nav svarīga izteiksmes līdzekļu un zīmju atpazīstamība, bet gan emocionāli saturisks vēstījums un visam pāri – komunikācija ar publiku,» uzskata grupas līderis Juris Kaukulis.

Oktobra beigās Dzelzs vilks nodeva klausītājiem albuma pirmo singlu Tu vilki nakti, kas nokļuvusi pašmāju raidstaciju apritē. «Ir sajūta, ka Dzelzs vilka jaunākā, pēc skaita jau trīspadsmitā, studijas ieraksta stāsts varētu sākties tieši tā – ar, iespējams, liriskāko dziesmu no gaidāmā albuma, vēl atstājot noslēpumā gaidāmās plates raksturu. Tu vilki nakti ieskaņota šā rudens sākumā. Šajā stāstā ir kaut kas no vasaras brīvības un siltuma un reizē kaut kas neizbēgami skumjš, kas pavada visas lietas, kas aiziet,» saka Juris. «Dažos albuma skaņdarbos ir izdevies iekonservēt kopējās saspēles pirmreizību, bet ir arī dziesmas, kas slīpētas līdz brīdim, kamēr kāds uzņemas pateikt stop – ir gatavs! Mērķis ir viens mūzikas un domas audums, kurā dziesmas ieguļas kopējā ainā, nevis tiekšanās uz atsevišķām nodaļām, kas neiederētos stāstā,» piebalso vilku taustiņinstrumentu guru Kaspars Tobis. Jāpiebilst, ka grupa savu jauno skaņu materiālu ir gatava atrādīt arī publikai ārpus Rīgas: 5. decembrī vilki uzstāsies Alūksnē, bet 12. decembrī – Gulbenē.