Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Izklaide \ Mūzika

Remix svinēs 30. jubileju

Remix svinēs jubileju, un nav šaubu, ka koncerti būs perfekti © Publicitātes foto, Jānis Deinats

Latvijas supergrupa Remix šoruden atzīmē savu 30. jubileju. Koncerti notiks laikā no 14. līdz 18. novembrim, tajos skanēs instrumentālā mūzika un populārākās Remix dziesmas jaunradītos aranžējumos – kopā ar Liepājas simfonisko orķestri diriģenta Jēkaba Ozoliņa vadībā.

Pirms 30 gadiem, 1985. gadā, pēc Raimonda Paula iniciatīvas dibinātajā Latvijas radio ansamblī sapulcējās tā laika izcilākie profesionāļi – Remix, kas ātri ieguva Latvijas supergrupas apzīmējumu. Pēdējā laikā gan grupa uz skatuves viengabalainā veidā redzēta reti. «Pēc aktīvās Remix darbošanās jau mēs tā vien arī esam darbojušies – atzīmējuši jubilejas. Tas bija 1995. gads, pēc tam kaut kad vēlāk, es pat neatceros – kad, baltos kreklos bija 18 gadu jubileja utt. Pēc tam nācās svinēt 21 gada jubileju, jo uzradās kāds koncertu rīkotājs, kuram šķita, ka tā var nopelnīt naudu, – un viņš nopelnīja ar’! Tā nu ik pa reizei mēs esam spēlējuši šādas nosacītās jubilejas reizes,» atklāti atzīst ģitārists Aivars Hermanis.

Remix sastāvā līdzās Aivaram muzicē arī Rodrigo Fomins jeb Igo, Uldis Marhilēvičs, Vilnis Krieviņš, basu spēlēja Jevgeņijs Ščapovs, pēc viņa – Eduards Glotovs. Jubilejas koncertu viesmākslinieki būs dziedātāja Ieva Kerēvica, Ivars Kalniņš (perkusijas) un pūšamo instrumentu grupa Ulda Ziediņa vadībā. «Pirmā koncerta sadaļa būs instrumentālā, kurā Remix spēlēs tos skaņdarbus, kas tika apkopoti pirms daudziem, daudziem gadiem. Savukārt otrajā daļā – visi slavenākie hiti, kādu stundu spēlēsim Meitenes kafejnīcā un Nāk rudentiņis, visu, ko nu mēs parasti spēlējam,» stāsta Aivars. Īpašs notikums būs sadarbība ar Liepājas simfonisko orķestri: šādā partnerībā Remix ir uzstājies gan 80. gadu beigās, gan pirms gada, kad Liepājā tika atzīmēta komponista Viļņa Šmīdberga jubileja, solot, ka nākamais koncerts dzimtajā pilsētā notiks jaunajā zālē Lielais Dzintars. Kā redzams, šis solījums tiek turēts – te notiks koncertturnejas noslēgums 18. novembrī.

Interesanti, ka Remix ir viena no visu laiku profesionālākajām latviešu grupām, taču, ja jāatminas kāds no populārākajiem gabaliem, tad pirmais, kas nāk prātā, ir draiskā dziesmiņa Komunālais blūzs... «Nu jā, tādi mēs, latvieši, esam,» smejas Aivars Hermanis. «Esam kulturāla tauta, bet kādi 60% grāmatas nelasa, toties Latvijas Radio 2 auditorija ir vismaz 25% – tur nekas nemainās. Bet dziesma ir laba.»

Jāatgādina, ka remiksiešus būtībā piebeidza postsociālisma laiki – grupa aizbrauca uz Ameriku, tur bija spiesta pārtapt par Riga, pāris gadus tur eksistējot, tā arī nekas neradās. «Viss notiek tā, kā tas notiek: mēs uz to tiecāmies un lielā mērā arī pat realizējām, protams, lielā mērā pateicoties arī visiem tiem notikumiem, kas tolaik šeit risinājās, – perestroikas utt.,» stoiciskā mierā uz to visu šobrīd raugās Aivars. «Boriss Grebenščikovs, Gorky Park, Laima Vaikule, un mēs uz šī viļņa arī izgājām tālāk. Kā Riga, nevis kā Remix. Jā, nesanāca, bet tas, ko mēs tur piedzīvojām, varbūt pat vairāk vērts nekā tas rezultāts. Amerikā ir tūkstošiem grupu, kas kaut ko vēlas tur sasniegt, bet tikai vienai varbūt patiešām arī izdodas. Mūsos ieguldīja kādu miljonu, Gorky Park – 6 miljonus, varbūt tāpēc arī tāds rezultāts. [...] Taču būtībā tajā brīdī mēģinājām dzīties pakaļ vilcienam – tā bija izraušanās aiz priekškara, mēģinājums tikt tālāk. Protams, lielais mērķis bija izrauties aiz tā sauktā dzelzs priekškara. Bet to jau mēs lielā mērā arī izdarījām.» Viņi to tiešām izdarīja. Taču arī Remix joprojām ir dzīvi un pie labas veselības.