Vai Busulis atkal paņems banku?

Šodien olimpiskajā centrā Ventspils notiks Latvijas Radio 2 dziesmu aptaujas SEB Muzikālā banka 2009 apbalvošanas ceremonija.

Par centrālo figūra pilnīgi noteikti kļūs Intars Busulis – ja viņš tajā arī neuzvarēs, tad vismaz atzīmēsies kā pasākuma vadītājs.

Muzikālās bankas vēsture aizsākās jau tālajā 2000. gada 1. jūnijā, kad Latvijas Radio 2 ēterā Normunds Rutulis un Baiba Palkavniece pieteica pirmo aptaujas dziesmu – Sitiet bungas, ko izpildīja Autobuss debesīs. Uz gadu paņēmuši pārtraukumu, muzikālie baņķieri turpināja sabiedriskās domas izpēti, praktiski pārņemot savulaik populārās Mikrofona aptaujas stafeti. Pērn uzvarēja Intars Busulis ar dziesmu Brīvdiena, apsteidzot pat Prāta vētras hitu Ja tikai uz mani tu paskatītos.

Pērn finālbalsojuma kārtībā tika ieviestas izmaiņas: gada vērtīgāko dziesmu noteica gan klausītāji, gan īpaša ekspertu padome proporcijās 50:50. Arī šogad bija tāpat. Balsojuma pirmo kārtu uzsāka 20 dziesmas, no kurām atbira piecas, un te nu bija pirmais pārsteigums – šo skumjo piecīšu vidū bija arī Busulis ar saviem sastrēgumiem. Neskatoties uz to, viņš vienalga ir favorītu vidū, tikai ar dziesmu Zīmēšana. Konkurenci droši vien sastādīs Aisha, Gustavo, Jānis Stībelis, varbūt vēl kāds cits. Interesanti, ka Intars šodien arī vadīs šo pasākumu, un, viņam uzvarot, balvu nāksies pasniegt pārējiem vakara vadītājiem – Baibai Palkavniecei, Kasparam Mauriņam un Elvim Jansonam.

Ekspertu padomē šogad iesaistījās profesionāli, ar aptaujas fināldziesmām nesaistīti mūziķi, kuri ar speciāli apbalvošanas ceremonijai sagatavotiem priekšnesumiem uzstāsies arī šodien Ventspilī. Tā Viktors Lapčenoks dziedās Pelnrušķīti, Aivars Hermanis un Rihards Zaļupe – Latino, Ingus Pētersons ar Jāni Lūsēnu – Rieta lūgšanu, Mirdza Zīvere ar Juri Karlsonu – Negaisa laikā, Jānis Apeinis – Žavēra dziesmu no Les Misarables, bet slaveno Balādi par gulbi izpildīt Juris Kulakovs uzticējis Raimondam Bartašēvicam. Vēl ekspertu vidū bija arī Kristīne Opolais, Māris Sirmais, Orests Silabriedis un Inese Lūsiņa. Ekspertu vērtējums ir interesants un brīžiem pat negaidīts. Piemēram, diriģents Māris Sirmais par labāko ir atzinis projekta Musiqq skandēto Abrakadabra, ko savukārt Kulakovs nav varējis ciest ne acu galā un ielicis 15. vietā – viņam vistīkamākais šķitis Gustavo. Lapčenoks pat vietu Top 15 nav paredzējis Lellei, kamēr Silabriedis to licis otrajā, bet Lūsēna un Zaļupes tandēms – trešajā vietā. Lielākoties pa ekspertu topa augšgalu tomēr dzīvojas Zīmēšana, kas tad arī ļauj to pieskaitīt galvenajiem favorītiem.

Visas 15 aptaujas fināldziesmas apbalvošanas ceremonijā klausītāji dzirdēs jaunā skanējumā kopā ar jauniešu kori Kamēr… un Kristapa Krievkalna instrumentālo grupu. Aptaujas uzvarētājs tiks paziņots tikai pašās pasākuma beigās, bet sadarbības partneru simpātiju balvu ieguvēji pat pēc pasākuma – banketa laikā. SEB Muzikālās bankas apbalvošanas ceremonija sāksies pulksten 19, un tiešraidē to varēs dzirdēt arī Latvijas Radio 2. Savukārt LTV1 pasākumu varēs vērot pulksten 21.15, uzreiz pēc Panorāmas.

***

MUZIKĀLĀS BANKAS FINĀLS

Abrakadabra Musiqq

Ar tavu vārdu Liene Šomase, Atis Auzāns un Oranžais koris

Bums PeR un Mārtiņš Freimanis

Dievs dod Otra puse

Divi eņģeļi Putnu balle

Es tikai smejos Jānis Stībelis

Kaut es spētu izlikties Kristīna Zaharova

Laid lai notiek Ivo Fomins

Lelle Aisha

Nāk nakts Jenny May un Jānis Grodums

Nakts vai rīts Otra puse

Nepabeigtais skūpsts Jana Kay un Intars Rešetins

Pasakā Lauris Reiniks un Aisha

Plus/mīnus Gustavo

Tiešs jautājums sev Kaža

Viens mirklis Andris Ērglis

Zīmēšana Intars Busulis

Izklaide

Grupa “Nielslens Lielsliens” – īpatnēja apvienība ar neizrunājamu nosaukumu un vēl dīvaināku tās izpildīto mūziku. Skaidrs, ka šādai apvienībai nekas nevar būt vienkārši, tāpēc arī jaunais albums tiek izdots nevis to pa roku galam iemetot straumēšanas servisos, bet piedāvājot to klausītājiem mazliet piemirstajā audiokasetes formātā.

Svarīgākais