Eirovīzijas cerības – Dons un Tiguls

Ja šā gada Eirovīzijas nacionālajai atlasei savas dziesmas būtu iesnieguši Raimonds Pauls un Prāta vētra, šajā konkursā šogad būtu pārstāvēts praktiski viss latvju mūzikas zieds – tas noskaidrojās vakar pēc desmit finālistu vārdu publiskošanas.

Cūkmenu izbalsoja

Apskatot Eirovīzijas nacionālās atlases finālā iekļuvušo dalībnieku un dziesmu autoru vārdus, top saprotams projekta vadītājas Ivetas Lepeško izmisums piemērotas žūrijas meklējumos – šajā desmitniekā nav neviena (!) komentārus prasoša vārda. Zigmars Liepiņš, Jānis Lūsēns, Mārtiņš Freimanis, Lauris Reiniks, Dons, Aisha utt. – sauc, kuru gribi, visi mūziķi ar lielo burtu! "Ļoti grūti bija izvēlēties žūriju, it īpaši, kad ieraudzījām, kādi vārdi tiek pieteikti," atzina I. Lepeško.

Kopumā atlasei tika iesniegtas 79 dziesmas, no kurām 76 atbilda nolikuma prasībām un tika nodotas žūrijas vērtējumam. Tās sastāvā bija komponisti Uldis Marhilēvičs un Kārlis Lācis, dziedātāji Niks Matvejevs, Ance Krauze un Marija Naumova, kā arī dīdžejs Artis Volfs. Vēl viena balss piederēja LTV radošajai grupai piecu cilvēku sastāvā, bet vēl viena – LTV7 raidījuma SeMS trijotnei.

Komisijas priekšsēdētājs U. Marhilēvičs pastāstīja, ka lielu strīdu nav bijis – potenciālo finālistu Top 10 veidojušas pāri par desmit dziesmas, un tikai par pāris gabalu iekļūšanu vai neiekļūšanu finālā uzvirmojušas diskusijas. Žūrijai jau ir izkristalizējies savs konkrēts favorīts, tomēr tā vārdu nosaukt Marhils atturējās. Viņu (un arī vakar uz noklausīšanos preses konferencē sanākušos žurnālistus) pārsteidzis tas, ka iesniegto gabalu vidū tikpat kā nav bijis rokdziesmu. Izvērtējot dziesmas, "aizvēru acis un mēģināju iztēloties, kā tas izskatīsies uz skatuves," klāstīja U. Marhilēvičs. Ņemts vērā arī tas, ka kāds no šī desmitnieka pārstāvēs Latviju lielajā finālā, tāpēc aiz borta atstāti dažādi pamuļķi, piemēram, Cūkmens. "Eirovīzija ir transformējusies – tas vairs nav joku vai muļķīšu pasākums, kur pietiek tikai parādīt pliku pakaļu," norādīja Marhils.

Būs, no kā izvēlēties

Ko tad mums piedāvā šis Top 10? Nav neviens bezcerīgs gabals, nav roka un disko, lielākoties visi izpilda melodiskas, viegli uztveramas dziesmas. Nav dziesmu latviski, toties ir lībiešu un pat kādas izmirušas cilts valodā. Neatkarīgās apskatnieka favorīts ir Dons ar Zigmara Liepiņa dziesmu – ritmisks un interesants gabals, kas uzreiz iekrīt ausīs. Etnomūzikas fani – un tādu pēdējā laikā pasaulē kļūst aizvien vairāk – noteikti nosvērsies uz Raimonda Tigula dziesmu lībiešu valodā. Ja tā pārstāvēs valsti konkursa finālā, kaunā nekritīsim.

Skaists liriskais gabals padevies Laurim Reinikam, taču tas var arī pazust kopējā eirodziesmu masā. Ņemot vērā to, ka pie mums cilvēki lielākoties balso par skaļiem vārdiem, nevis dziesmām, labas izredzes ir Aišai, taču viņu atbalstīt šoreiz gan nevajadzētu – cienījamais Jānis Lūsēns mēģina mums iesmērēt kārtējo senilo ABBA četrotnes atlējumu, tikai individuālā solomērcē. Jokus mīlošie droši vien balsos par Edija Šnipkes projekta digi–digi–dongu: jautrā dziesmiņa esot izmirušās Konike cilts valodā. Nu, nu... Uzmanību vajadzētu pievērst arī Triānas parkam, tikai nav skaidrs, vai Agnesei Rakovskai padevusies skaista balāde vai arī šūpuļdziesma maziem metālistiem – redzēs, kā viņa to pasniegs.

Prāta vētras basists Ingars Viļums ir izdarījis to, ko pērn viņš pārmeta Intaram Busulim – Eirovīzijas publika nemīl sarežģītus gabalus, tāpēc Ingars piedāvā ļoti vienkāršu dziesmu. Skaistākā meitene uz skatuves noteikti būs Kristīna Zaharova, kurai Andra Ērgļa ieroču biedrs Jānis Strazds tandēmā ar Guntaru Raču sacerējuši vienkāršu un eirovīzisku dziesmu. Mārtiņam Freimanim šoreiz sanācis diezgan bezcerīgs gabals, tikpat murgains ir H2O sacerējums. Tas arī viss. Jāpiebilst, ka jau no vakardienas visas dziesmas var noklausīties LTV mājaslapā, Eirovīzijas sadaļā, bet no šodienas ik sestdienu ar divām fināla dziesmām būs iespēja iepazīties Panorāmā. No 27. janvāra tās sāks dimdēt Radio SWH ēterā, par konkursantiem stāstīs arī raidījumi SeMS un Labrīt, Latvija! Garām nepalaidīsiet.

Uz tikšanos Ventspilī!

Eirovīzijas nacionālās atlases nolikums šogad paredz, ka netiks organizēti pusfināli – žūrijas izvēlētais desmitnieks uzreiz sacentīsies par uzvarētāja godu atlases finālā, kas notiks 27. februārī Ventspils teātra namā Jūras vārti. "Milzīga pateicība Ventspils pilsētai, kas joprojām, neskatoties uz sarežģīto ekonomisko situāciju, ievērojami atbalsta nacionālo atlasi un arī starptautisko dalību konkursā," uzsvēra Latvijas Televīzijas šefs Edgars Kots. "No sirds vēlamies pateikties pilsētas domei un Ventspils attīstības aģentūrai, ka mūsu sadarbības partneri novērtē Eirovīzijas lielo nozīmi Latvijas mūzikas dzīvē." Jāatgādina, ka Ventspils šogad svin savu 720 gadu jubileju.

LTV ēkā Zaķusalā vakar notikušo žurnālistu iepazīstināšanu ar finālā iekļuvušajām dziesmām I. Lepeško trāpīgi nodēvēja par "starta šāvienu gandrīz četrus mēnešus ilgam maratonam, kas noslēgsies 29. maijā Oslo". Kā zināms, šogad starptautiskā Eirovīzijas dziesmu konkursa fināls notiks Norvēģijas galvaspilsētā. Paredzams, ka piedalīsies 39 valstis, kas būs sadalītas divos pusfinālos – tie notiks 25. un 27. maijā. "Pērn ļoti labus rezultātus parādīja profesionālas žūrijas iesaistīšana finālā, tāpēc šogad arī pusfinālos katrā valstī darbosies žūrija piecu cilvēku sastāvā, un tas nozīmē, ka fināla dalībnieku sastāva noteikšanā žūrijas un televīzijas skatītāju balsojuma proporcija būs 50:50," piebilda I. Lepeško.

Jāpiebilst, ka Eirovīzijai visās valstīs tiek pievērsta aizvien lielāka uzmanība. Pērn savu dziesmu konkursam neliedza pats Endrū Loids Vebers, bet uz skatuves kāpa Patrīsija Kāsa. Savukārt šogad oficiāli jau zināms, ka serbi savu dziesmu pasūtījuši Goranam Bregovičam. "Parādās aizvien profesionālāki un ambiciozāki vārdi," atzina Eirovīzijas projekta vadītāja. Arī pie mums.

***

EIRODZIESMA 2010

Nr. Dziesmas nosaukums Mūzikas un teksta autori Izpildītājs

1. Your Morning Lullaby Lauris Reiniks Lauris Reiniks

2. Like A Mouse Mārtiņš Freimanis PeR

3. When I Close My Eyes Staņislavs Judins, Jānis Strapcāns H2O

4. My Religion Is Freedom Zigmars Liepiņš Dons

5. Digi digi dong Edijs Šnipke, Andris Konters Konike

6. What For? (Only Mr.God Knows Why) Jānis Lūsēns, Guntars Račs Aisha

7. Rišti rašti Raimonds Tiguls, Kristīne Valts Ernštreits Kārkla-Puriņa

8. Because I Love You Ingars Viļums Ivo Grīsniņš-Grīslis

9. Snow In July Jānis Strazds, Guntars Račs Kristīna Zaharova

10. Lullaby For My Dreammate (Diamond Lullaby) Agnese Rakovska Triānas parks

Izklaide

Par projekta “Kuolm randõ/Trīs krasti” izdoto plati – tā tautās laišanas koncerts septembra beigās notika kultūras centrā “Siguldas devons” – pēdējā laikā saņemts tik daudz jautājumu no sērijas “kā ir?”, “kas tie ir?”, “vai vērts klausīties?” u.tml., ka nācās vien ķerties pie notestēšanas, lai gan iepriekš to nebija domāts darīt. Kāpēc nebija domāts? Jo šķita, ka “Kuolm randõ” piedāvās kaut ko no pārāk augstiem plauktiem.

Svarīgākais